Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k dopravnému značeniu 26. februára 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer FOTO: Pavel NeubauerFOTO: Pavel Neubauer
StoryEditor

Slovensko podporuje rozšírenie Schengenu a návrhy na kontrolu migrácie, tvrdí Šutaj Eštok

04.03.2024, 18:45
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra zdôraznil, že Schengen je dobrý projekt, aj keď momentálne osem krajín Európskej únie má kvôli migračným tlakom kontroly na vnútorných hraniciach.

Hlavnými bodmi pondelňajšieho zasadnutia Rady Európskej únie pre vnútorné záležitosti v Bruseli bolo dianie na Ukrajine a Blízkom východe a fungovanie Schengenu, a to aj v kontexte nelegálnej migrácie. Uviedol to pre TASR minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok po skončení rokovaní.

Minister ocenil, že rada ministrov privítala nových partnerov v Schengene, konkrétne Bulharsko a Rumunsko, ktorí v marci zrušia vnútrohraničné kontroly na letiskách a v prístavoch.

Lepšia ochrana schengenských hraníc

"Verím, že v krátkom čase budú aj našimi plnohodnotnými partnermi. Únia je o voľnom pohybe osôb a tovarov a ak môžeme Schengen rozširovať o členské štáty, ktoré sú pripravené, a z nášho pohľadu je to aj Bulharsko a Rumunsko, tak budeme radi, keď to bude čo najskôr," uviedol. Podporuje snahy oboch krajín, aby došlo aj zrušeniu kontrol na vnútrozemských hraniciach, dodal.

Minister zdôraznil, že Schengen je dobrý projekt, aj keď momentálne osem krajín EÚ má kvôli migračným tlakom kontroly na vnútorných hraniciach.

image

Frontex posilní počet pracovníkov na vonkajšej hranici Bulharska s Tureckom

Spresnil, že debaty v Bruseli sa týkali aj lepšej ochrany schengenských hraníc pred nelegálnou migráciou, čo je súlade s Novým paktom o azyle a migrácii. Ministri hovorili o nových migračných trendoch a vlnách, o presune hlavných migračných tokov, kde podľa jeho slov cítiť politiku novej slovenskej vlády, lebo Slovensko už nie je stredobodom záujmu migrantov.

Ocenil, že takzvaný Schengenský Eurobarmeter vypracovaný Európskou komisiou, ktorý podáva informácie o aktuálnom vývoji v schengenskom priestore, dopadol pre Slovensko dobre vo všetkých oblastiach a Slovensko je v Európe vnímané ako dôveryhodný partner.

Výzvy pre Európsku úniu

Pripomenul, že cez videohovor sa do debát zapojil aj ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý svojich rezortných kolegov informoval nielen o krokoch v oblasti migrácie, ale aj o kontrole zbraní, ktoré Ukrajina dostáva v kontexte ruskej agresie.

"Ukrajina je dnes zásobená tou najmodernejšou technikou. Uistil nás, že robia všetko pre to, aby sa tie zbrane nedostávali na čierny trh," povedal Šutaj-Eštok.

image

Musíme sa s Ruskom stretávať, tvrdí Pellegrini. Šutaj Eštok: Čo máme ísť za Lavrovom a bodnúť ho?

Dodal, že ministri sa zhodli na tom, že dianie na Blízkom východe kladie veľké výzvy pre Európsku úniu z hľadiska jej bezpečnosti a sú obavy, že vzniknú nové migračné vlny smerom do Európy.

Privítal preto spoluprácu EÚ s tretími krajinami, čo aj Slovensko vníma ako nástroj, ktorý by mal vyriešiť problém migrácie, pretože treba konať tam, kde nelegálna migrácia vzniká. Upozornil, že ide o krajiny západného Balkánu a Afriky, najmä Tunisko a Egypt, a že kľúčová je spolupráca s Tureckom, ktoré je akousi vstupnou bránou pre migrantov do Európy.

01 - Modified: 2024-03-04 13:49:25 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia bude užšie spolupracovať s Bulharskom a Rumunskom pri ochrane hraníc 02 - Modified: 2024-03-03 17:17:33 - Feat.: 1 - Title: Poľsko ukončilo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom 03 - Modified: 2024-03-04 13:09:38 - Feat.: 1 - Title: Úrad pre ochranu ústavných činiteľov nepochybil pri ochrane domu prezidentky, reaguje rezort Šutaja Eštoka
01 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 02 - Modified: 2024-04-07 12:08:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok verí, že Pellegrini bude prezidentom dve volebné obdobia. Gröhling hovorí o veľkej výzve 03 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 04 - Modified: 2024-03-24 11:39:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie, s Forróm nemáme žiadnu dohodu 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 14:15