Ivan Korčok. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico nás ťahá do izolácie, Pellegrini je ticho. Zabíjanie Slovanov nepodporuje EÚ, ale Rusko, reaguje Korčok

24.02.2024, 20:36
Autor:
prutprutTASRTASR

Z pokračovania konfliktu obviňuje Robert Fico Západ a Spojené štáty, pričom tvrdil, že kvôli spoločnej histórii by sa Slovensko malo "snažiť mať priateľské vzťahy s každým, kto má záujem".

Prezidentský kandidát Ivan Korčok dnes kritizoval vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica v relácii Sobotné dialógy a vyzval svojho protikandidáta z koalícia Petra Pellegriniho na reakciu na slová premiéra. 

"Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia, môže niekto poraziť v konvenčnej vojne," povedal dnes premiér. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli.

Priateľské vzťahy s Ruskom

Z pokračovania konfliktu obviňuje Západ a Spojené štáty, pričom tvrdil, že kvôli spoločnej histórii by sa Slovensko malo "snažiť mať priateľské vzťahy s každým, kto má záujem".

"Ja budem dnes opäť úprimný. Pretože to, čo robí predseda vlády, minister zahraničných vecí a tradične mlčiaci predseda parlamentu, poškodzuje národnoštátne záujmy Slovenskej republiky. Že Ministerstvo zahraničných vecí mlčí, už nikoho neprekvapuje. Ale to, že predseda vlády na výročie napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou zverejní video, za ktoré by sa nehanbili ani najhoršie konšpiračné kanály, je už na pováženie," reaguje Korčok na Ficove vyjadrenia v diskusnej relácii.

image

Ukrajina obhajuje rešpekt k suverenite, tvrdí Čaputová. Podľa Fica nemožno Rusko poraziť

"Dva roky sa bezmocne pozeráme na vraždenie slovanských ľudí pri konflikte, ktorý vyhovuje niektorým ľuďom na Západe," povedal premiér na druhé výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Fico tvrdí tiež, že kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá. Podotkol, že Európska únia by sa mala prestať pozerať na USA a začať apelovať na hľadanie riešenia. Chce, aby sa hľadala dohoda tak, aby sa na jednej strane rešpektovali požiadavky Ukrajiny a na druhej by sa dali bezpečnostné záruky Rusku.

Korčok mu oponuje s tým, že vinu za napadnutie susednej krajiny nesie Rusko, ktoré je vo vojne agresorom. "Tak po poriadku: Európska únia nepodporuje „vzájomné zabíjanie Slovanov”. Slovanov nezabíja Únia, ale ruskí okupanti, ktorí sú na Ukrajine už od roku 2014," povedal prezidentský kandidát.

Pellegrini mlčí

"Tlačme obidve bojujúce strany - aj Ukrajinu, aj Rusko - do prímeria," uviedol Fico s tým, že konflikt nemôže viac eskalovať. V tejto súvislosti zdôraznil svoj nesúhlas so vstupom Ukrajiny do NATO.

Ukončenie konfliktu podľa Korčoka však závisí od ruskej strany. "Vojenský konflikt spustilo Rusko obsadením Donbasu a Krymu a pokračovalo plnou inváziou pred 2 rokmi. Môže ho ukončiť hoci aj zajtra, keď sa Rusko z Ukrajiny stiahne a nechá Ukrajincov žiť tak, ako si opakovane vo voľbách vybrali," povedal.

image

Kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá. Rusko v konvenčnej vojne Ukrajina neporazí, povedal Fico

Vo svojom vyjadrení apeluje aj na svojho protikandidáta v prezidentských voľbách Petra Pellegriniho. Kritizuje, že sa koaličný politik k slovám predsedu vlády nevyjadril. 

"Dnešné vyjadrenia premiéra, sprevádzané mlčaním prezidentského kandidáta Pellegriniho sú škodlivé, devalvujú obrovskú vojenskú a humanitárnu pomoc, ktoré Slovensko Ukrajine poskytlo, a urážajú všetkých ľudí, ktorí už dva roky pomáhajú, pretože je to skrátka správne a ľudské," apeluje na súpera.

Varuje, že smerovanie pod taktovkou štvrtej vlády Roberta Fica môže Slovensko izolovať. "A najsmutnejšie je, že zbabelci, ktorí by najradšej agresora vítali chlebom a soľou, sa tu pasujú za najväčších vlastencov. Toto nie je Slovensko, aké poznám ja a verím, že táto politická línia, ktorá nás ťahá do minulosti, izolácie a chudoby, tu nikdy nezvíťazí," dodal.

01 - Modified: 2024-02-24 18:47:12 - Feat.: 1 - Title: Spoliehame sa na vás, povedal lídrom krajín G7 Zelenskyj. Ruský majetok má zostať zmrazený 02 - Modified: 2024-02-24 13:32:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina obhajuje rešpekt k suverenite, tvrdí Čaputová. Podľa Fica nemožno Rusko poraziť 03 - Modified: 2024-02-24 12:51:11 - Feat.: 1 - Title: Premiér deklaroval demokratické riešenie zmeny vedenia SIS, nové vedenie bude mať do desiatich dní 04 - Modified: 2024-02-24 12:12:21 - Feat.: 1 - Title: Kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá. Rusko v konvenčnej vojne Ukrajina neporazí, povedal Fico
01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 03 - Modified: 2024-05-02 13:44:32 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 04 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 00:21