Hraničný priechod Vyšné Nemecké. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Protesty farmárov po celom Slovensku. Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenia

19.02.2024, 11:01
Autor:
TASRTASRlmlm

V pondelok sa na viacerých miestach Slovenska uskutoční protest farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov.

Polícia očakáva viaceré dopravné obmedzenia v súvislosti s plánovanými protestmi farmárov. Upozorňuje na to na sociálnej sieti.

"Plánované presuny traktorov v priebehu tohto týždňa môžu narušiť plynulosť cestnej premávky," uviedla polícia. Obmedzenia polícia očakáva v pondelok a vo štvrtok.

Protest farmárov v Košiciach. VIDEO: TASR

Prijali preto viaceré bezpečnostné opatrenia. Polícia podotkla, že bude na miestach presunov zabezpečovať verejný poriadok a usmerňovať dopravu.

Zároveň odporúča vyhnúť sa ohláseným miestam presunov ťažkej techniky a protestov farmárov. "Ak už daným úsekom prechádzate, žiadame vás o trpezlivosť, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície," doplnila.

Aktuálne dopravné obmedzenia budú na sociálnej sieti krajských policajných riaditeľstiev.

V pondelok sa na viacerých miestach Slovenska uskutoční protest farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov. Vo štvrtok ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Košická krajská polícia upozorňuje verejnosť na obmedzenia v doprave v súvislosti s pondelkovým protestom farmárov v Košiciach, okrese Košice - okolie, Michalovce a Sobrance. Plánovaná je aj blokáda hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že presun poľnohospodárov bude monitorovať.

Protesty v Košiciach

Protest v Košiciach sa podľa nej začal o 10.00 h v Haniske. Trasa protestujúcich vedie od budovy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na Moldavskej ulici - Šebastovce, Ulici osloboditeľov. "Na mostoch VSS odbočia doľava na Alejovú - na kruhovom objazde odbočia doprava na Moldavskú," uvádza polícia. Po ukončení štrajku budú za jej asistencie otočení späť na kruhový objazd a tou istou trasou sa vrátia naspäť.

V Michalovciach sa protest začal o 9.00 h na Továrenskej ulici. Trasa farmárov vedie cez Sobraneckú cestu, štátnu cestu I/19 a presúvajú sa na hraničný priechod Vyšné Nemecké v okrese Sobrance.

"Na hodinu, od 12.00 do 13.00 h, zablokujú hraničný priechod pre nákladnú dopravu na vstupe na územie SR," dodáva polícia s tým, že po ukončení blokády sa tou istou trasou vrátia späť do Michaloviec.

Protestná jazda na Orave

Polícia avizuje viaceré obmedzenia v doprave spojené s pondelňajším protestom farmárov v Žilinskom kraji. Týka sa to najmä Oravy a Turca, no situáciu budú monitorovať aj v Žiline. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Od 9.00 do 14.00 h sa očakáva obmedzenie v okolí obce Liesek v okrese Tvrdošín, Námestova, Ružomberka a Kraľovian. Farmári sa budú postupne presúvať do Dolného Kubína. "Svoje traktory zaparkujú na Ulici Milana Rastislava Štefánika, a to od križovatky s cestou I/70 až po Ulicu Československej armády. V tomto úseku by mala byť cesta úplne uzatvorená," upozornila Kremeňová.

Po obsadení Ulice Milana Rastislava Štefánika budú traktory parkovať na ceste I/70 pri Národnom fronte, a to po obidvoch stranách cesty. Parkovanie bude vo vonkajších jazdných pruhoch. "Vnútorné jazdné pruhy budú prejazdné a premávku v úseku cesty I/70 budú regulovať policajné hliadky," dodala hovorkyňa.

Protestná jazda farmárov pri Martine bude od 12.00 do 15.00 h na trase Sklené - Turček - Kremnické Bane - Turček - Turčianske Teplice, Turčiansky Michal - Turček - Kremnické Bane - Turček - Sklené. V Žiline budú policajné hliadky situáciu monitorovať. "V prípade potreby budú reagovať na vzniknuté okolnosti v súvislosti s cestnou premávkou," poznamenala Kremeňová. Účastníkov cestnej premávky požiadala o trpezlivosť pri prechádzaní uvedených úsekov, ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov polície.

Protesty neobídu ani Bratislavu

Bratislavská polícia v súvislosti s pondelkovým protestom farmárov upozorňuje na ich presun po hlavnom meste. Môže dôjsť k obmedzeniu cestnej premávky. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

"Presun poľnohospodárov bude prebiehať po 10.00 h po Lamačskej ceste smer Mlynská dolina, cez Búdkovú ulicu, Mudroňovu ulicu smer Palisády, následne budú pokračovať po Štefánikovej ulici, Šancovej, Trnavskej ceste, Bajkalskej, Prievozskej až na Hraničnú ulicu," uviedla hovorkyňa.

      Zároveň od 10.30 do 12.00 h môže dôjsť k obmedzeniu dopravy na Búdkovej ulici, pred Národnou radou SR a na ulici Palisády. "Po 12.00 h môže dôjsť k obmedzeniu cestnej premávky na Dobrovičovej ulici pred Ministerstvom pôdohospodárstva SR," dodala.

 

01 - Modified: 2024-04-27 19:22:52 - Feat.: - Title: Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch 02 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 03 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 04 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:41