Andrej Babiš. FOTO: MAFRA/Ladislav Křivan
StoryEditor

Babiš neuspel na Slovensku s ústavnou sťažnosťou proti verdiktom ohľadom ŠtB

07.02.2024, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Andrej Babiš, ktorý spoluprácu s ŠtB popiera, vo viac ako desať rokov trvajúcej kauze naposledy podal na Ústavný súd sťažnosti proti rozhodnutiam bratislavského krajského súdu a Najvyššieho súdu.

Český expremiér Andrej Babiš neuspel na Slovensku s ústavnou sťažnosťou voči rozhodnutiam krajského súdu a Najvyššieho súdu, ktoré zamietli jeho žalobu, že je neoprávnene vedený v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB ako agent.

Vyplýva to z oznámenia Ústavného súdu, podľa ktorého o tom príslušný senát rozhodol na neverejnom pojednávaní 1. februára. Babiš už vlani oznámil, že jeho právnici podali v prípade novú žalobu.

Žaloba na ministerstvo vnútra

Babiš, ktorý spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera, vo viac ako desať rokov trvajúcej kauze naposledy podal na Ústavný súd sťažnosti proti predvlaňajšiemu rozhodnutiu bratislavského krajského súdu a minuloročnému verdiktu Najvyššieho súdu. Tie rozhodli, že Babiš mal žalovať ministerstvo vnútra a nie Ústav pamäti národa.

Babiš v reakcii na verdikt Najvyššieho súdu vlani v septembri uviedol, že jeho právnici toto rozhodnutie očakávali, preto už skôr zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra.

Babiš v roku 2012 v súlade s predchádzajúcou praxou slovenských súdov zažaloval ÚPN, ktorý spravuje zväzky ŠtB. Ústavný súd však o päť rokov neskôr, keď zrušil predchádzajúce verdikty krajského i Najvyššieho súdu v Babišov prospech, toto pravidlo prelomil. Ústavný súd vtedy však neuviedol, kto má byť žalovanou stranou.

Vierohodnosť expríslušníkov ŠtB

V roku 2019 potom Ústavný súd zrušil ešte ďalšie rozhodnutie krajského i Najvyššieho súdu, ktoré naopak Babišovu žalobu v spomínanej kauze zamietli; príslušný senát to zdôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným. Práve riešenie tejto otázky a nie samotnej oprávnenosti evidencie Babiša v dokumentoch ŠtB bolo hlavnou témou, ktorou sa potom súdy zaoberali.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a o dva roky neskôr ho podľa nich k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman.

Ten však pri prejednávaní Babišovej žaloby na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. Ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v Babišov prospech a ktorých výpovede boli vtedy považované za kľúčové.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 07:55