Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová sa už obrátila na Ústavný súd. Napadla kompetenčný zákon

26.01.2024, 13:51
26.01.2024, 14:38
Autor:
TASRTASR

Prezidentka napadla zákon, ktorý poslanci Národnej rady opätovne schválili 16. januára.

Prezidentka Zuzana Čaputová podala v piatok podnet na Ústavný súd v súvislosti s tzv. kompetenčným zákonom.

image

Čaputová nepodpísala kompetenčný zákon. Obráti sa na Ústavný súd

Prezidentka namieta ustanovenia o menovaní a odvolávaní predsedov Štatistického úradu a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, rovnako i skrátené legislatívne konanie pri prijímaní zákona.

Hlava štátu zároveň navrhuje, aby Ústavný súd pri prijímaní jej návrhu výrokom uznesenia pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení.

Prezidentka namieta zmenu, podľa ktorej by menovanie a odvolávanie predsedov ŠÚ a ÚDZS prešlo z kompetencie prezidenta výlučne na vládu.

"Podradenie menovania a odvolávania predsedu ŠÚ a predsedu ÚDZS a vynechanie prezidenta z týchto ústavných aktov je v nesúlade s ústavou, ako aj s princípom deľby moci," vysvetľuje prezidentka. Hlava štátu argumentuje postavením a kompetenciou oboch úradov, ktoré podľa nej zaraďujú ich predsedov jednoznačne medzi vyšších štátnych funkcionárov. "V zmysle záverov Ústavného súdu ich menovanie musí byť preto zverené prezidentovi republiky a nie vláde," dodala hlava štátu.

Prezidentka vidí rozpor s ústavou aj v prípade zmien zákonných dôvodov a ich aplikovateľnosti pre odvolanie predsedov oboch štátnych orgánov.

"Novela zaviedla fakticky neobmedzenú možnosť vlády odvolať ‘nepohodlných‘ predsedov oboch štátnych orgánov," mieni Čaputová. Zároveň poukazuje na to, že znenie novely možno uplatniť aj na súčasných šéfov ŠÚ a ÚDZS, čím dochádza v tomto prípade k rozporu s ústavným zákazom retroaktivity.

Prezidentka je tiež presvedčená o tom, že neexistovali ani zákonné dôvody na skrátené legislatívne konania, zvýrazňuje, že zavádzaniu zmien nepredchádzala patričná odborná diskusia a pri prerokovaní v parlamente neboli dodržané pravidlá zákonodarného procesu.

Prezidentka zároveň navrhuje ÚS, aby pri prijatí jej podnetu pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení.

Novela tzv. kompetenčného zákona predpokladá okrem zmien týkajúcich sa ŠÚ a ÚDZS i vznik ministerstva cestovného ruchu a športu od 1. februára.

Upraviť sa majú tiež pôsobnosti kontrolných orgánov v nadväznosti na potrebu ochrany obranných záujmov SR v súvislosti s vývozom, prepravou, sprostredkovaním a tranzitom položiek s dvojakým použitím, obchodovaním s výrobkami obranného priemyslu a obchodovaním s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov.

Poslanci právnu normu schválili 20. decembra, po jej vetovaní prezidentkou zákon opätovne schválili 16. januára.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 07:02