Poslanec NRSR za SNS Rudolf Huliak. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Huliak volá po opätovnom sčítaní medveďov. Poľovníci vedia suplovať prácu zásahového tímu, tvrdí

23.01.2024, 13:51
Autor:
TASRTASR

V najbližších týždňoch má byť vypracovaná metodika upravujúca súčinnosť a postup jednotlivých zložiek pri zásahoch voči medveďom v intravilánoch obcí.

Poľovníci vedia efektívne suplovať prácu zásahového tímu pre medveďa hnedého. Pracovníci zo zásahového tímu by mali veliť zásahu a rozhodovať o tom, ako sa s problémovým medveďom naloží.

Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

"V dotknutých oblastiach nám vedia (poľovníci, pozn. red) veľmi efektívne suplovať prácu zásahového tímu, ktorá sa ukázala v priebehu štyroch rokov ako neefektívna z titulu malého množstva zdrojov," zdôraznil.

image

Čaputovej veto prelomené. Danko “vianočný darček” napokon dostal, koalícia pretlačila kontroverznú novelu

Zásahový tím potrebuje podľa Vladimíry Fabriciusovej z Ministerstva životného prostredia profesionalizáciu.

Na pôde ministerstva sa v utorok uskutočnilo zasadnutie pracovnej skupiny ku krízovému manažmentu medveďa hnedého.

Prítomní boli okrem iných aj predstavitelia rezortu pôdohospodárstva, enviropolície, rezortu vnútra, Slovenskej poľovníckej komory či Združenia miest a obcí Slovenska.

V najbližších týždňoch má byť vypracovaná metodika upravujúca súčinnosť a postup jednotlivých zložiek pri zásahoch voči medveďom v intravilánoch obcí. Cieľom je aj snaha eliminovať krízové situácie a nastaviť efektívny monitoring.

image

Slovensko a Rumunsko sa dohodli na spoločnej iniciatíve pri manažmente medveďov, oznámil Tarabov rezort

"Táto situácia pramení z toho, že sa táto problematika dlhodobo neriešila," povedal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Huliak volá po opätovnom sčítaní medveďa hnedého.

Štátny tajomník potvrdil odchod bývalého šéfa zásahového tímu pre medveďa hnedého Mariána Hletka z ministerstva. "Pokiaľ viem, tak sa s ním dohodli, on dohodu prijal, že odchádza preč," podotkol.

01 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 02 - Modified: 2024-04-23 08:28:11 - Feat.: - Title: Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v okrese Kysucké Nové Mesto 03 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 04 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:59