Predseda Súdnej rady Ján Mazák. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vládna novela Trestného zákona obsahuje riziká pre právny štát. Mazák nevidí dôvod ani na skrátené konanie

23.12.2023, 08:07
Autor:
TASRTASR

Špeciálna prokuratúra podľa Jána Mazáka funguje s výbornými výsledkami a vysokokvalifikovanými špecialistami. Jej zrušením hrozia podľa neho prieťahy v konaniach.

Vládou schválená novela Trestného zákona obsahuje podľa predsedu Súdnej rady Jána Mazáka viaceré riziká pre právny štát. "Hádam najväčšie riziko je rezignácia na spravodlivé potrestanie páchateľov najvážnejších trestných činov, najmä korupcie, ekonomických zločinov, a tak by sa dalo pokračovať," zdôraznil v rozhovore.

Mazák nevidí ani dôvod na skrátené legislatívne konanie. "Problematika skráteného legislatívneho konania sa nemôže viazať na tvrdenie, že už máme za sebou odbornú diskusiu o novom znení Trestného zákona. Lebo nemáme," povedal.

image

Prokurátor Michal Šúrek pre HN: Nech vláda a dekan predložia fakty, inak je to čisté zavádzanie

Od novely Trestného zákona predloženej exministrom spravodlivosti Viliamom Karasom sa súčasný návrh podľa Mazáka podstatne líši. "Takže tvrdenie o diskusii je značne zavádzajúce. Tí, ktorí sa ním oháňajú, sú si vedomí, že ide o ťažko uchopiteľnú tému, preto hovoria všeobecné frázy. Inak to neviem kvalifikovať," podotkol.

Návrh na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za klasický príklad toho, ako sa nemá robiť trestná politika členského štátu Európskej únie. "Pravdaže, členský štát Európskej únie má právo usporiadať si aj prokuratúru alebo štátne zastupiteľstvo. Ide o výlučnú právomoc. Lenže aj pri jej uplatňovaní sa musí dbať na hodnoty v článku 2 Zmluvy o Európskej únii a v nadväzujúcich článkoch ústavného práva Únie. Právny štát, prístup k súdnej ochrane, spravodlivosť v rozumnom čase. Rovnaké hodnoty máme aj v našom základnom zákone," dodal.

image

Za pokuty sa karhalo, lebo ohrozujú priemysel. No ja to vidím inak, hovorí pre HN končiaci šéf inšpektorov

Špeciálna prokuratúra podľa neho funguje s výbornými výsledkami a vysokokvalifikovanými špecialistami. Jej zrušením hrozia podľa neho prieťahy v konaniach. Zdôrazňuje potrebu odbornej diskusie. "Skrátené legislatívne konanie to neumožňuje, nehovoriac o tom, že dôvody na jeho použitie neexistujú. Dokonca ani teoreticky," dodal predseda Súdnej rady SR.

Novelu Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy, odsúhlasila vláda na začiatku decembra. Súčasťou legislatívneho balíka je aj návrh na zrušenie ÚŠP. Vládny kabinet navrhol parlamentu prerokovať legislatívu v skrátenom legislatívnom konaní.

01 - Modified: 2023-12-24 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Za pokuty sa karhalo, lebo ohrozujú priemysel. No ja to vidím inak, hovorí pre HN končiaci šéf inšpektorov 02 - Modified: 2023-12-23 14:30:00 - Feat.: 1 - Title: Prokurátor Michal Šúrek pre HN: Nech vláda a dekan predložia fakty, inak je to čisté zavádzanie 03 - Modified: 2023-12-21 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie špeciálnej prokuratúry sa dotkne poslancov aj oligarchov, do polovice januára sa to zrejme nestihne
01 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon 02 - Modified: 2024-04-26 08:03:26 - Feat.: - Title: Šesť sudcovských zástupcov chce, aby Mazáka nahradila Kosová. Ako dôležitú vidia apolitickosť 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 05 - Modified: 2024-04-19 09:23:33 - Feat.: - Title: Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 00:48