Michal Šimečka a Robert Fico. FOTO: TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Fico sa v parlamente dostal do sporu so Šimečkom: Sranda končí, páchate ekonomickú vlastizradu

13.12.2023, 12:00
Autor:
chochoČTKČTK

Predseda vlády v rámci kritiky opozície spomenul aj Georgea Sorosa a oznámil, že stopne finančnú podporu zo štátneho rozpočtu určenú pre Globsec.

Premiér Robert Fico dnes obvinil predstaviteľov opozície, že lobujú u európskych inštitúcií za pozastavenie vyplácania peňazí z európskych fondov Slovensku. V tejto súvislosti Fico pred poslancami európskeho výboru parlamentu hovoril o ekonomickej vlastizrade a dostal sa do slovného konfliktu s predsedom najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom.

Ten zase Fica obvinil z klamlivého útoku. Opozičné strany tvrdia, že Ficova vláda chystanými zmenami trestného zákonníka či navrhovaným zrušením elitného útvaru prokuratúry útočí na právny štát. Kvôli tomuto sa na predstaviteľov Európskej komisie listom predtým obrátila skupina slovenských europoslancov.

image

Nemá to nič spoločné s realitou, vyhlásil Fico. Aj tak podporí začatie rozhovorov o vstupe Ukrajiny do Únie

Sluhovia cudzích záujmov

"Navštevujú predstaviteľov Európskej komisie, Európskeho parlamentu a vyslovene žiadajú zastavenie európskych fondov pre Slovensko. Klasický koalično-opozičný súboj je jedna vec, druhá vec je spôsobovať škody Slovenskej republike," tvrdil Fico o postupe predstaviteľov opozície.

Peniaze z európskych fondov používa Slovensko pri väčšine veľkých verejných investícií vrátane budovania či modernizácie cestnej a železničnej siete.

Predseda vlády sa počas rokovania spomínaného parlamentného výboru dostal do slovnej potýčky so Šimečkom, ktorého hnutie spolu s ďalšími dvoma opozičnými stranami opakovane zorganizovalo protivládne demonštrácie práve kvôli pripravovaným zmenám v trestnom práve.

"Vy ste obyčajní sluhovia cudzích záujmov, a nie záujmov Slovenskej republiky. Politika je pekná vec, ale niekde končí sranda. Končí tam, kde niekto chce ožobračiť túto krajinu čisto z politických dôvodov," povedal Fico.

Šimečka v reakcii Ficovi povedal, že zneužil rokovanie parlamentného výboru na lživý útok na opozíciu. Pripomenul tiež, že sama Európska komisia vyzvala Slovensko, aby nepokračovalo v zmenách trestného zákonníka v zrýchlenom konaní a aby nerušilo elitnú zložku prokuratúry bez dôkladného uváženia.

image

Fico odcestuje do Bruselu, na samite sa stretne aj so šéfom NATO Stoltenbergom

Vytiahol aj Sorosa

Fico v útoku pokračoval. "Ak si myslíte, že my sa budeme voľne pozerať, ako Soros (americký finančník George Soros konšpirátormi spájaný s rôznymi sprisahaniam, pozn. red.) bude chodiť na Globsec-y a fotiť sa tam s vaším kandidátom na prezidenta, tak sa veľmi mýlite. Chcem vám povedať, že peniaze, ktoré mali ísť zo štátneho rozpočtu na Globsec, pôjdu na podporu niečoho iného," dodal podľa TA3 šéf Smeru v súvislosti s každoročnou bezpečnostnou konferenciu organizovanou v Bratislave, ktorej sa zúčastňujú politické špičky z celého sveta.

Potom sa ospravedlnil a z výboru odišiel. Šimečka dodatočne konflikt okomentoval ešte v príspevku na Facebooku.

"Sedím na európskom výbore parlamentu a som zdesený. Premiér Fico tu reční o vlastizrade, Sorosovi, protislovenskom správaní. Po prvej kritickej reakcii sa postavil a odišiel. A ukazuje jediné - Robert Fico sa bojí. Vidí rastúci odpor verejnosti, vidí plné námestia, ktoré ho už raz odvolali, vidí desiatky tisíc podpisov petície proti jeho mafiánskemu balíčku, vidí odpor EÚ aj ďalších partnerov," vyjadril sa šéf progresívcov.

Minulý týždeň sa skupina deviatich slovenských europoslancov obrátila v súvislosti s chystanými zmenami v slovenskom trestnom práve na čelných predstaviteľov Európskej komisie. Urobili tak predtým, ako návrh týchto zmien schválila Ficova vláda. Kabinet chce nielen napríklad znížiť tresty za korupciu a ekonomickú kriminalitu, ale aj zrušiť už k polovici januára budúceho roku Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa angažuje pri vyšetrovaní najzávažnejšej kriminality a tiež káuz z obdobia predchádzajúceho vládnutia Ficovej strany Smer.

01 - Modified: 2023-12-13 08:37:07 - Feat.: 1 - Title: Mihál radí mladým: Zachráňte sa a plaťte len minimálne odvody. Fico má sladké reči, toto je holá pravda 02 - Modified: 2023-12-13 07:35:33 - Feat.: 1 - Title: Plné námestie skandovalo „Dosť bolo Fica“. Na opozičnom proteste v Bratislave sa zúčastnili tisícky ľudí 03 - Modified: 2023-12-15 14:09:40 - Feat.: 1 - Title: Kto prehral v rozpočte Ficovej vlády? Mastný účet za plyn a penzie zaplatia najmä vodiči, dlžníci a fajčiari 04 - Modified: 2023-12-12 10:40:34 - Feat.: 1 - Title: Ficova vláda schválila rozpočet. Prinášame to najdôležitejšie, čo o ňom treba vedieť (veľký prehľad) 05 - Modified: 2023-12-11 23:03:27 - Feat.: 1 - Title: Hřích pre HN: Často sa hovorí, že Smer pohltí Hlas. Pozrel by som sa na to inak, môže vzniknúť nový projekt
01 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 02 - Modified: 2024-05-02 13:44:32 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 03 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach 05 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 17:48