StoryEditor

Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť, vyhlásil Fico. Tvrdí, že Lipšic tam vošiel ako losos z mora

06.12.2023, 14:58
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico povedal, že je potrebné dostať Úrad špeciálnej prokuratúry pod kontrolu Generálnej prokuratúry tak, ako to vždy malo byť.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico v súvislosti s rušením Úradu špeciálnej prokuratúry.

Za svojím rozhodnutím si stojí. Je pripravený spolu s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer) obhajovať návrh v parlamente.

"Losos z mora"

Je potrebné dostať Úrad špeciálnej prokuratúry pod kontrolu Generálnej prokuratúry tak, ako to vždy malo byť, povedal Fico.

Privítal vyjadrenie generálnej prokuratúry, že je pripravená zvládnuť mnohé špeciálne prípady, ktorými sa špeciálna prokuratúra zaoberala.

image

Lipšicov ťah na poslednú chvíľu nezabral, vláda schválila úplné zrušenie špeciálnej prokuratúry

"ÚŠP sa jednoducho nedá opraviť. Lipšic tam vošiel ako losos z mora, vytrel sa na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov, ako je on. Preto je tento úrad v podstate nenapraviteľný," povedal premiér.

Tvrdí, že špeciálna prokuratúra prispievala k porušovaniu ľudských práv, dokazujú to napríklad nálezy Ústavného súdu SR či rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

Dôvodom zrušenia úradu je podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) jeho systémové zaujatie. Situáciu v úrade nebolo možné vyriešiť len personálnymi zmenami.

"Systémová zaujatosť je právny pojem, ktorý znamená, že ak je zaujatý vrcholný predstaviteľ nejakej inštitúcie, tak jeho podriadení sú takisto zaujatí, pretože majú tendenciu rozhodovať v prospech svojho nadriadeného tak, aby bol spokojný," povedal Susko.

image

Vláda chystá noc dlhých nožov, varuje Šimečka. Podľa PS sa naplnil najhorší scenár, hnutie plánuje protest

Nikam neodchádzajú

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry podľa Fica nikam neodchádzajú. Rozhodne sa o ich pôsobení, či ostanú na generálnej prokuratúre priamo alebo pôjdu na krajské či okresné prokuratúry. Doplnil, že Špecializovaný trestný súd ostáva súčasťou súdnictva.

Susko si nemyslí, že krajskí prokurátori sú menej erudovaní na to, aby zvládli vyšetrovanie trestných činov spod Úrau špeciálnej prokuratúry.

Takisto aj v súčasnosti vyšetrujú ekonomické trestné činy v obrovských výškach a nemajú s tým podľa ministra žiadny problém.

01 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny 02 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-04-04 17:04:21 - Feat.: - Title: Slovensko si pozorne vypočuje návrhy oboch kandidátov na šéfa NATO. Blanár však čakal viac empatie 05 - Modified: 2024-04-04 15:30:00 - Feat.: - Title: Poplatky na zaplatenie dôchodkov. Aj toto sľubovali?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 12:45