Minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. FOTO: TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Európska únia teraz nemá odpoveď pre kamionistov blokujúcich ukrajinské hranice, tvrdí Ráž

04.12.2023, 18:13
04.12.2023, 20:04
Autor:
TASRTASR

Poľsko prišlo s návrhom, aby došlo k prehodnoteniu zmluvy o uvoľnení pracovných povoleniek pre ukrajinských šoférov.

Minister skonštatoval, že viaceré členské krajiny EÚ podporujú iniciatívu Poľska, Slovenska a Maďarska sprísniť podmienky pre ukrajinských vodičov kamiónov, ďalšie krajiny a tiež Európska komisia však upozorňujú na solidaritu a pripomínajú, že po vstupe do EÚ v tejto pozícii boli aj naše krajiny.

Pridali sa aj krajiny Vyšehradskej štvorky

Potvrdil, že Poľsko prišlo s návrhom, aby na úrovni EÚ došlo k prehodnoteniu zmluvy o uvoľnení pracovných povoleniek pre ukrajinských šoférov, pričom z krajín Vyšehradskej štvorky sa k tejto výzve pridalo aj Slovensko a Maďarsko, kým Česká republika zostala neutrálna. Podporné stanovisko naznačili tri pobaltské krajiny.

"Boli tam však štáty, ktoré vystúpili vyslovene proti a ktoré vyzdvihovali, že solidarita s Ukrajinou by mala byť silná a jednoznačná. Ani Európska komisia nemala pochopenie pre tie blokády hraníc a ani pre spôsob, akým slovenské združenia k tomu pristupujú," opísal situáciu Ráž.

image

Autodopravcovia chcú okamžité vypovedanie dohody medzi Úniou a Ukrajinou. Majú právo na štrajk, tvrdí rezort

Spresnil, že tri krajiny žiadajúce zmenu, a teda aj ochranu pred lacnou konkurenciou "si urobili svoju prácu" a predniesli tento bod vo všetkej vážnosti a so všetkou razanciou, aby situáciu s blokádou hraníc upokojili.

Výbor zasadne v marci

Zasadnutie Rady ministrov však neponúklo žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch. 

Ráž pripomenul, že v marci 2024 zasadne spoločný výbor (najskôr členské štáty a potom predsednícka krajina s Ukrajinou) v rámci Rady EÚ, ktorý bude riešiť ako ďalej naložiť s podmienkami pre šoférov nákladných áut z Ukrajiny, či ich predlžiť alebo zrušiť po dátume, ktorý vyprší 30. júna na budúci rok.

Pre slovenských či poľských dopravcov to podľa jeho slov znamená, že musia rokovať s vládou o tom, ako zaistiť priechodnosť hraničných priechodov.

image

Autodopravcovia chcú okamžité vypovedanie dohody medzi Úniou a Ukrajinou. Majú právo na štrajk, tvrdí rezort

"V najbližších mesiacoch to bude o tom, aby sme našli nejaké spoločné riešenie. Môžeme im vyjsť v ústrety v iných témach, tam, kde to dokážeme. V tejto chvíli je záver Európskej komisie známy a ťažko s tým niečo urobíme," vysvetlil Ráž.

Tvrdí, že štáty, ktoré v tomto podporili iniciatívu troch krajín, nevnímajú túto záležitosť politicky, ale vecne, že to treba riešiť, lebo ide o ohrozenie pracovného trhu EÚ.

"Na druhej strane, ako upozornila aj Európska komisia, boli časy, keď Slovensko vstúpilo do EÚ a kedy rovnako reagovali na slovenských dopravcov nemeckí dopravcovia a staršie členské štáty. Aj na to treba myslieť. Je na nás, aby sme s našimi združeniami rokovali a našli spôsob, ako im pomôcť," odkázal minister dopravy.

 

01 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 04 - Modified: 2024-04-10 14:52:38 - Feat.: - Title: Elektrifikácia trate Bánovce nad Ondavou - Humenné napreduje podľa plánu, tvrdí Ráž 05 - Modified: 2024-04-10 14:04:42 - Feat.: - Title: Rezort dopravy hľadá riešenia. Výstavbu diaľničného tunela Višňové by mohli urýchliť, vyhlásil Ráž
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:46