Precvičenia sa zúčastnilo dvanásť pyrotechnikov záchranárov HZS, traja príslušníci Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, príslušník správy Tatranského národného parku a horskí záchranári z Oblastného strediska Vysoké Tatry. FOTO: HZS
StoryEditor

Pyrotechnici vykonali na Hrebienku usmernený výbuch pre novembrové dažde

04.12.2023, 12:14
Autor:
TASRTASR

Uvoľnili sa tam skalné žulové bloky, ktoré dopadli na chodník približne 350 metrov v smere od Hrebienka. Vplyvom zosuvu svahu a spadnutých kameňov je však chodník stále pre verejnosť uzavretý.

Pyrotechnici - záchranári vykonali nedávno na Hrebienku vo Vysokých Tatrách usmernený výbuch. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS), ktorú požiadala Správa Tatranského národného parku (TANAP-u) o pomoc pri zabezpečení núdzovej priechodnosti trasy na Rainerovu chatu.

Vplyvom novembrových daždivých dní sa tam totiž uvoľnili skalné žulové bloky, ktoré dopadli na chodník približne 350 metrov v smere od Hrebienka. Vplyvom zosuvu svahu a spadnutých kameňov je však chodník stále pre verejnosť uzavretý.

Celoročne využívaný chodník je v tomto období pre horských záchranárov hlavnou tepnou pri presune na snežných skútroch v prípade záchranných akcií. Tiež sa využíva na zásobovanie horských chát v danej lokalite.

image

Politické strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur

Trhavinu použili pri rozpojovaní horniny pomocou usmerneného výbuchu ešte minulý týždeň. "Išlo zároveň o cyklické precvičenie príslušníkov HZS, ktoré bolo plánované už skôr. Úsek chodníka bol počas výcviku dôkladne kontrolovaný príslušníkmi HZS z Vysokých Tatier. Približne na pol hodinu bol tiež uzavretý chodník od Bilíkovej chaty," uviedla HZS. Pyrotechnikom sa podarilo obidva skalné bloky rozpojiť bez poškodenia chodníka a lesného porastu technikou, ktorá maximálne znížila zaťaženie životného prostredia zvukovými emisiami.

Precvičenia sa zúčastnilo 12 pyrotechnikov HZS, traja príslušníci Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEU) Policajného zboru a tiež príslušník Správy TANAP-u s ďalšími horskými záchranármi.

"Ide predovšetkým o praktický výcvik vykonávania úkonov odvracajúcich stav krajnej núdze pomocou výbušniny. V prípade výskytu lavínového nebezpečenstva - kamenných lavín alebo skutočného závalu je toto vítaná možnosť nácviku odstránenia prekážok za pomoci výbušnín v reálnych podmienkach, ale nie v úplnom ohrození," ozrejmil význam výcviku Jaroslav Horník, inšpektor KEU a garant HZS v oblasti pyrotechniky.

image

Združenie samosprávnych krajov SK8 očakáva od vlády pravidelný a konštruktívny dialóg

Chodník z Hrebienka bolo podľa HZS nevyhnutné spriechodniť pre núdzové prípady záchranných akcií. V zimných podmienkach by sa čas záchrany mohol značne predĺžiť, a tým by vo vážnych prípadoch mohol byť život pacienta, volajúceho o pomoc, ale i záchranárov, v ohrození.

Padajúce skaly sú v horskom prostredí bežným javom a odstránením dvoch spadnutých blokov sa podľa HZS nezabráni následnému pravdepodobnému padaniu skál. Promptná reakcia a odstránenie vzniknutých bariér však zabráni tvorbe prekážok z nahromadených skalných blokov. "Ich následné odstránenie by bolo neskôr podstatne náročnejšie na čas, techniku i počet záchranárov," skonštatovala HZS.

01 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 02 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-14 06:12:44 - Feat.: - Title: Pre horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku bude v TANAP-e platiť uzávera 05 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:47