StoryEditor

Šimečka bije na poplach: Fico v najbližšom týždni chystá frontálny útok na právny štát, robí to v tajnosti

01.12.2023, 13:07
01.12.2023, 16:10
Autor:
prutprut

Premiér Robert Fico s ministrami obrany a spravodlivosti rokovali s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Témou mal byť zásah do fungovania špeciálnej prokuratúry a trestného súdu.

Vláda chce zasiahnuť do fungovania Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Tieto inštitúcie sa zaoberajú najvážnejšími korupčnými kauzami, a to aj z dôb vlád Smeru. 

V pondelok v Bruseli predstavitelia vlády zisťovali, či by to bolo možné. Premiér Robert Fico, vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák a minister spravodlivosti Boris Susko rokovali s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom o týchto krokoch, potvrdila Európska komisia pre Denník N.

image

Šutaj Eštok v pléne pri obhajobe: Zákon som neporušil. Je mi jedno, či sú to čurillovci alebo kaliňákovci

Témou mali byť "zásadné zmeny" vo fungovaní inštitúcii. Tie na špeciálnej prokuratúre a Špecializovanom trestnom súde avizovali politici Smeru a Hlasu už pred voľbami. Prísť by malo k obmedzeniu inštitúcií, prípadne by mohli mať menej právomocí.

Oslabenie inštitúcií

"Podľa informácií, ktoré máme aj z prostredia Európskej komisie, sa Robert Fico chystá už tento týždeň zaútočiť na právny štát na Slovensku. Robí to tajne a rýchlo," povedal Šimečka. PS v súvislosti s chystanými zmenami hovorí o frontálnom útoku na právny štát.

"Potvrdzujú sa najhoršie obavy," dodal Šimečka na tlačovej konferencii. Indície sa podľa neho objavovali už pred voľbami, kedy šéfovia Hlasu a Smeru často inštitúcie kritizovali.

Podľa šéfa PS si už premiér bol zabezpečiť súhlas "s oslabením špeciálnej prokuratúry" v Bruseli.

​Roberta Fica vyzval, aby zverejnil vládne plány, ktoré bol spolu s ministrami predniesť v Bruseli. Žiada tiež verejnú diskusiu.

Apeloval tiež na ministrov, aby nevynechali Benátsku komisiu, ktorá posudzuje významné právne kroky v členských štátoch. Tá napríklad v minulosti posudzovala, či prezident Andrej Kiska mohol nevymenovať sudcov Ústavného súdu. 

Predstavitelia PS takisto kritizujú, že podľa ich informácií Smer plánuje kontroverzné zmeny presadiť v skrátenom legislatívnom konaní. "Nie je dôvod, aby o tom nemohla Národná rada diskutovať," povedal Šimečka. Strana sa preto plánuje stretnúť s eurokomisárom Didierom Reyndersom, aby mu zdôraznili, "aké nebezpečné sú kroky, ktoré vláda predstavila".

Prehodnocovanie rozhodnutých prípadov

“Robert Fico má od začiatku jediný cieľ - pomstiť sa všetkým, ktorí vyšetrovali ich zločiny a zabezpečiť beztrestnosť pre svojich ľudí. Nemá žiaden plán pre budúcnosť Slovenska, ženie ho iba pomsta a beztrestnosť. Za PS hovorím jasne - Ficovmu plánu na demontáž právneho štátu sa rázne postavíme,” vyhlásil Šimečka.

Tvrdí, že vláda pokračuje ďalej a snaží sa dostať nezávislé inštitúcie pod vládnu moc. "Aby mohli robiť čistky," kritizuje plán Fica šéf PS. Vláda chce podľa neho "mimo zrakov verejnosti" pomôcť svojim ľuďom dostať sa z väzenia.

image

Slovensko sa musí pripravovať na štandardizáciu vzťahov s Ruskom, vyhlásil Fico

Poslankyňa PS Lucia Plaváková tvrdí, že vláda chce previesť špeciálnu prokuratúru pod generálnu, aby mohol generálny prokurátor posunúť prípady určenému podriadenému prokurátori. "V prípade, ak bude Úrad špeciálnej prokuratúry vylúčený kvôli zaujatosti, bude môcť Generálny prokurátor previesť prípad iným," dodala.

Vláda má podľa nej v pláne znížiť trestné sadzby za korupciu. "Chcú zaviesť možnosť spätne prehodnotiť prípady, kedy sú už ľudia vo väzení," priblížila poslankyňa PS. Kritizuje rýchlosť zmien a skrátené konanie. "Musí nastať všeobecná zhoda. Tomu sa chce vláda vyhnúť," dodala.

"Nastavenie inštitúcií kľúčových pre právny štát a vplývajúcich na náš vzťah s Európskou úniou sa nemôže udiať v skrátenom legislatívnom konaní," povedala Plaváková. Premiér to odôvodnil porušovaním ľudských práv. PS s tým nesúhlasí a tvrdí, že ide o "rozvrat právneho štátu na Slovensku a bude proti nemu bojovať".

Podľa europoslanca PS Martina Hojsíka môžu tieto zmeny ohroziť čerpanie eurofondov. "V Maďarsku to občanov stálo miliardy eur," narážal na vládu Viktora Orbána, ktorý v minulosti spravil podobné kroky.

01 - Modified: 2023-11-29 14:37:20 - Feat.: 1 - Title: Prokurátor podal obžalobu na bývalého príslušníka kriminálneho úradu finančnej správy Palatického 02 - Modified: 2023-11-23 15:42:38 - Feat.: 1 - Title: Šutaj Eštok v pléne pri obhajobe: Zákon som neporušil. Je mi jedno, či sú to čurillovci alebo kaliňákovci 03 - Modified: 2023-09-26 21:30:17 - Feat.: 1 - Title: Predvolebná diskusia: Generálna prokurátora by mala podľa SNS a SaS prejsť pod správu rezortu spravodlivosti
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:43