StoryEditor

Výroky politikov: Fico vystríhal pred slovom pomsta. Šimečka v pléne hovoril o tom, kto slúži premiérovi

26.11.2023, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Vláda Roberta Fica získala v utorok dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.
  • Premiér chce ísť do nového roka so schváleným štátnym rozpočtom aj ďalšími cieľmi z programového vyhlásenia vlády.
  • Opozičné strany programové vyhlásenie vlády kritizujú.
  • Už dva dni po vyslovení dôvery vláde prišlo na prvé odvolávanie ministra. Na pretras sa dostal šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.
  • Opozícia ho obviňuje z porušenia zákona. Šutaj Eštok podľa šéfa progresívcov Michala Šimečku opakovane prekročil čiaru v súvislosti s porušením zákona.
  • Šutaj Eštok sa v pléne počas rozpravy obhajoval, tvrdil, že pri postavení policajtov mimo službu zákon neporušil.
  • V pléne sa ministra vnútra zastal aj premiér Fico. Opozíciu vyzval, aby so slovom pomsta narábala opatrne.
  • Výroky politikov z tohto týždňa si pozrite vo videu.

Vláda Roberta Fica získala v utorok dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65. Výroky politikov si pozrite vo videu.

Fico avizoval, že chce do konca kalendárneho roka presadiť potrebné zmeny. Do nového roka chce ísť so schváleným štátnym rozpočtom aj ďalšími cieľmi z programového vyhlásenia vlády.

image

Paušálne výdavky pri živnosti sú v zóne ohrozenia, vláda ich možno zoškrtá

Šéf parlamentu Peter Pellegrini označil schválenie programového vyhlásenia vlády za prvý krok k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu.

Opozičné strany programové vyhlásenie vlády kritizujú. Podľa Progresívneho Slovenska krajinu nikam neposunie. Hnutie Igora Matoviča zase hovorí po jeho schválení o mafiánskom štáte. KDH ho považuje za neambiciózne a prázdne. SaS ho označilo za zlú správu pre občanov.

image

Predbehol Matoviča aj Fica. Opozícia ide po Šutajovi Eštokovi, nejde o typický krok, hovorí politologička

Už dva dni po vyslovení dôvery vláde prišlo na prvé odvolávanie ministra. Na pretras sa dostal šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Opozícia ho obviňuje z porušenia zákona. Šutaj Eštok podľa šéfa progresívcov Michala Šimečku opakovane prekročil čiaru v súvislosti s porušením zákona. Dodal, že rezort vedie amatérsky a arogantne.

image

Šutaj Eštok je poslušným nástrojom pomsty. Slúži len Ficovi, vyhlásil v pléne Šimečka

Minister má podľa Šimečku právo robiť personálne výmeny, no Šutaj Eštok to nerobil profesionálne, formálne správne a s elementárnou slušnosťou.

Šimečka v rozprave vyhlásil, že Šutaj Eštok je len "poslušným nástrojom pomsty" voči príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí vyšetrovali kauzy vlád Smeru. "Jeho agendou je slúžiť premiérovi Robertovi Ficovi," povedal šéf progresívcov.

Šutaj Eštok sa v pléne počas rozpravy obhajoval, tvrdil, že pri postavení policajtov mimo službu zákon neporušil. Minister vylásil, že akéhokoľvek policajta by postavil mimo službu, ak by bol podozrivý z úmyselného trestného činu.

image

Šutaj Eštok v pléne pri obhajobe: Zákon som neporušil. Je mi jedno, či sú to čurillovci alebo kaliňákovci

V pléne sa ministra vnútra zastal aj premiér Fico. "Hovoríte o pomste preto, lebo nesúhlasíte s rozhodnutiami ministra vnútra a považujete ich za rozhodnutia, ktoré nie sú v súlade s právnym poriadkom. To je váš legitímny názor, ja vám ho brať nebudem," povedal premiér.

image

Fico bránil ministra vnútra: Nemáte predstavu, čo sa dialo za tri a pol roka, odkázal opozícii

Fico vyzval opozíciu, aby so slovom pomsta narábala opatrne. "Nemáte predstavu, čo sa dialo za tri a pol roka a ako sa ubližovalo ľuďom."

01 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 02 - Modified: 2024-05-05 05:19:53 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica 03 - Modified: 2024-05-04 10:55:44 - Feat.: - Title: Šimečka na sneme PS: V parlamentných voľbách nechýbalo veľa, ideme poraziť Fica 04 - Modified: 2024-05-04 22:15:01 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Ficova vláda si z EÚ spravila fackovacieho panáka, ale o peniaze ruku naťahuje, vraví Korčok 05 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 19:46