Poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Migaľ sa nechal vydržiavať mafiou, tvrdí Matovič. Mikulec ho obvinil z donášania na novinárov

23.11.2023, 19:30
23.11.2023, 19:40
Autor:
prutprutTASRTASR

Mali by ste povedať bývalým kolegom novinárom, koľko ste za to dostali, keď ste na nich donášali v SIS-ke, povedal Roman Mikulec poslancovi Hlasu Samuelovi Migaľovi.

V pléne parlamentu dnes na schôdzi zvolanej na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka obvinili poslanci strany SLOVENSKO Igor Matovič a Roman Mikulec bývalého novinára Samuela Migaľa z donášania na kolegov pre SIS. 

Poslanec dnes sedí v Národnej rade za stranu Hlas a na schôdzi sa zastal odvolávaného ministra. Spomenul aj kritizovanú policajnú akciu, ktorá mala zabrániť prechodu nelegálnych migrantov cez zelenú hranicu s Maďarskom, ktorú Šutaj Eštok nariadil. Opozícia vtedy tvrdila, že to bolo "plytvanie peniazmi", keďže nebol chytený žiadny imigrant.

Obvinenie z donášania

"Neviem koľko ste dostali za vaše servílne vystúpenie," začal Mikulec. Obvinil poslanca, že "bez toho nič neurobí". Bývalého novinára spojil s "donášaním" pre Slovenskú informačnú službu.

image

Opozícia zdržala hlasovanie o programovom vyhlásení. Pellegrini ukončil rokovanie, pokračovať budú v utorok

"Mali by ste povedať bývalým kolegom novinárom, koľko ste za to dostali, keď ste na nich donášali v SIS-ke," povedal. Dodal, že Migaľ "nerozumie" k čomu sa vyjadruje. Spomenul kauzu, kedy Ministerstvo vnútra v roku 2022 nakúpilo vrtuľník drahšie, aj keď malo lacnejšiu ponuku.

"Spýtajme sa tých ľudí, či bolo vtedy nakúpené podľa ich požiadaviek alebo ako za Sakovej a Kaliňáka, keď sa kupovali vrtuľníky len aby bol biznis," povedal exminister vnútra Matovičovej vlády Mikulec.

"Počas toho, ako bol redaktorom JOJ, bol legalizantom v SIS a donášal informácie, ktoré zistil pri pive na zábave," povedal o Migaľovi Matovič. Dodal, že novinári "mali medzi sebou krysu". Nazval ho "poskokom" mafie, ktorý sa "nechal vydržiavať".

Matovič vytiahol reportáž, ktorú natočil Samuel Migeľ s Norbertom Bödörom, keď bol prepustený z väzenia. Tvrdí, že dostal Bödöra od novinárov a v rozhovore mu spravil "pozitívne PR".

"Najakčnejší minister"

Poslanec Národnej rady Samuel Migaľ (Hlas-SD) označil mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za zbytočnú. Kritizoval predchádzajúcu vládu a vedenie rezortu vnútra. Šutaja Eštoka označil za najakčnejšieho ministra, ktorý napráva chyby predošlých vlád a bývalého ministra Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Poukázal pritom na situáciu v rezorte a vojnu v polícii, hovoril aj o rozvrátenej letke ministerstva vnútra, nedostatočnom krízovom riadení a ďalších problémoch.

"Toto je asi najabsurdnejšia a najzbytočnejšia schôdza, akú som v tomto pléne videl. Odvolávať ministra, ktorý za necelý mesiac vo funkcii dokázal viac než iní za svoje celé funkčné volebné obdobie," vyhlásil Migaľ.

Rokovanie označil za priestor na odpočet toho, čo už Šutaj Eštok stihol urobiť a napraviť po predchádzajúcich vládach. Poznamenal, že rezort vnútra je najväčším ministerstvom a vyčítal predošlým vedeniam krajiny, že nechali v jeho vedení Romana Mikulca (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorého viaceré kroky a rozhodnutia kritizoval.

Migaľ skonštatoval, že občania si vo voľbách v septembri vybrali zmenu, pretože potrebujú riadne vedenie krajiny.

Kritika z opozície

Migaľ kritizoval aj migračnú krízu. Z jej zhoršenia viní aj predošlú vládu a jej nedostatočný krízový manažment. Poukázal pritom na situáciu v regiónoch. "Situácia eskalovala až tak, že nám susedia zavreli hranice a znovu zaviedli kontroly," povedal s tým, že predošlé vlády situáciu neriešili a "pchali hlavy do piesku".

Mikulec označil Migaľovo vystúpenie za servilné. Tvrdí, že Migaľ nerobí nič bez toho, aby z toho niečo mal. Odmietol jeho tvrdenia týkajúce sa letky rezortu vnútra. Trvá na tom, že nákupy boli v súlade s požiadavkami letky.

Marek Lackovič (PS) skonštatoval, že Migaľ nepovedal jediný argument na zotrvanie Šutaja Eštoka vo funkcii. "Namiesto toho samý ‘ačohentizmus‘," podotkol. "Ministra ste si nijako neobhájili, len ste okydali všetkých ostatných," doplnil.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) počas diskusie odmietol argumenty opozície a kritiku akcií na hraniciach s Maďarskom v súvislosti s migráciou. Kroky nového ministra podľa neho majú pozitívne výsledky. Šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD) sa rovnako zastal Šutaja Eštoka a za koaličné kluby mu deklaroval podporu. Mimoriadnu schôdzu označil za divadlo opozície, len aby niečo robila.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková kritizovala predstaviteľov vládnej koalície za priebeh rokovania. Vyčítala im, že zatiaľ nedovolili opozícii vystúpiť. Označila to za obštrukcie. Pripomenula pritom vládnej koalícii sľub, že obštrukcie robiť nebude. "Toto je naozaj dôstojná diskusia? Dvakrát za týždeň odhlasovať nočnú schôdzu? Demonštratívne? Takto si predstavujete novú kultúru, ktorú prinášate?" pýta sa Holečková.

01 - Modified: 2023-11-16 19:54:11 - Feat.: 1 - Title: Opozícia zdržala hlasovanie o programovom vyhlásení. Pellegrini ukončil rokovanie, pokračovať budú v utorok 02 - Modified: 2023-11-02 13:46:26 - Feat.: 1 - Title: Zurian opozíciu nepresvedčil, koalícia hovorí o odbornej nominácii 03 - Modified: 2023-10-25 14:57:24 - Feat.: 1 - Title: Poslanci pokračujú v rokovaní, náhradníci za členov vlády zložili sľub
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 19:10