Juraj Blanár. FOTO: TASR/Jaroslav Novákk
StoryEditor

Slovensko je podľa Blanára pripravené na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

21.11.2023, 18:17
Autor:
TASRTASR

Blanár sa na stretnutí G7+ zúčastnil na pozvanie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Slovenská republika je pripravená poskytnúť núdzovú podporu energetickej sieti Ukrajiny a bude pokračovať i v dodávkach humanitárnej pomoci. Uviedol to v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete a tiež na dodávky elektriny na komerčnom základe. Rovnako posúdime rozšírenie kapacít cezhraničného prepojenia elektrických sietí medzi Slovenskom a Ukrajinou," uviedol Blanár, ktorý sa v utorok zúčastnil na on-line rokovaní ministrov zahraničných vecí vo formáte G7+.

Slovenský minister dodal, že SR bude aj naďalej Ukrajine poskytovať humanitárnu pomoc. "V tomto kontexte chceme byť aktívni a pomôcť prekonať náročné zimné obdobie, v úzkej spolupráci s ukrajinskou stranou pripravujeme dodávky generátorov a ďalších tovarov v nasledujúcich mesiacoch," povedal.

image

Mimoriadnym príspevkom chránime ústavné práva dôchodcov, tvrdí Tomáš

Blanár sa na stretnutí G7+ zúčastnil na pozvanie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, píše komunikačný odbor rezortu zahraničia. Na stretnutí vystúpil minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba, ktorý informoval o kritických nedostatkoch v civilnom sektore energetiky a technických opatreniach, ktoré môžu pomôcť obyvateľom Ukrajiny prekonať nadchádzajúcu zimu.

Ministri zahraničných vecí v utorok identifikovali medzery v energetickom sektore, zaplnením ktorých sa v horizonte šiestich mesiacov môžu zmierniť humanitárne následky vojnových akcií Ruskej federácie na území Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 00:32