Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) návštívila pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). FOTO: TASR/ Martin Baumann
StoryEditor

Zuzanu Dolinkovú čakajú výzvy, zúfalí zdravotníci volajú po zlepšení situácie

10.11.2023, 15:36
Autor:
TASRTASR

Sestry, nemocnice aj ambulantní poskytovatelia apelujú tiež na vyriešenie problémov v primárnej pediatrii či zabezpečenie dostatku financií v sektore.

Sestry, nemocnice aj ambulantní poskytovatelia volajú po zlepšení situácie v zdravotníctve. Od novej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) očakávajú riešenie problémov v ambulantnom sektore, ale aj zabezpečenie dostatku financií pre sektor. Apelujú na aktívnu komunikáciu s organizáciami pôsobiacimi v zdravotníctve.

Zlepšenie situácie pre lekárov i zdravotníkov

Dolinková prichádza do funkcie podľa Asociácie nemocníc Slovenska v komplikovanej situácii. Čaká ju napríklad optimalizácia siete nemocníc. Asociácia navrhuje posun realizácie reformy.

Okrem toho apeluje tiež na vyriešenie problémov v primárnej pediatrii a zabezpečenie dostatku financií v sektore. "Bez reálnych finančných prostriedkov v rozpočte bude celý rezort v problémoch a kríze," podotkol prezident asociácie Marián Petko.

Od novej ministerky očakáva tiež upokojenie situácie. "Aby sa nedialo to, čo sa dialo posledného 3,5 roka, že zákony sa novelizovali halabala," skonštatoval Petko.

image

Reforma nemocníc sa neodkladá. Avizovaná zmena nemá dosah na jej spustenie

Šéfke rezortu odporúča aktívnu komunikáciu s ľuďmi v sektore. "Neúspešní ministri boli tí, ktorí nekomunikovali so sektorom," dodal. Rezort zdravotníctva musí mať podľa jeho slov zároveň podporu premiéra.

Zväz ambulantných poskytovateľov verí, že Dolinková zlepší podmienky pre ambulantných poskytovateľov aj pacientov. Poukázal na to, že ministerka sa niekoľko rokov venovala zastupovaniu záujmov ambulantného sektora, a preto pozná všetky jeho potreby a nedostatky.

"Očakávame teda kompetentný profesionálny prístup k problematike a tešíme sa na konštruktívnu a otvorenú spoluprácu pri hľadaní riešení v aktuálne len veľmi slabo funkčnom systéme," dodala prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Dlhodobo problematický rezort

Asociácia súkromných lekárov Slovenskej republiky zase dúfa, že ambulantný sektor pod vedením Dolinkovej prestane byť prehliadaný.

"Veríme, že ministerka bude mať podporu celej vlády, pretože práve tá je nevyhnutná na realizáciu zmien a dosiahnutie stability a predvídateľnosti, či už v ekonomickej alebo legislatívnej oblasti," skonštatovala asociácia na sociálnej sieti.

Zdravotníctvo je podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek dlhodobo problematické. "Ministri sa na základe politických nominácií striedajú veľmi často, čo spôsobuje veľké problémy v celom sektore," povedala pre TASR.

Novú ministerku čaká podľa komory viacero výziev, ako napríklad riešenie nedostatku zdravotníkov, definovanie nároku z verejného zdravotného poistenia, výstavba nových nemocníc či zavedenie DRG systému ako platobného mechanizmu pre nemocnice.

image

Fico chce od Únie peniaze na opravu nemocníc na východe Slovenska, podmieňuje tým pomoc Ukrajine

Komora za prioritu považuje reformu primárnej starostlivosti. Upozornila na to, že bez nej nemožno spustiť optimalizáciu siete nemocníc. "Nemôžeme začať stavať dom od strechy," podotkla. Volá tiež po zriadení sekcie primárnej starostlivosti na ministerstve.

Na realizáciu zmien je podľa komory potrebné získať zdroje. "Preto bude dôležité, či bude mať podporu politických strán koalície a vlády," doplnila.

Dolinkovej odporúča, aby sa obklopila ľuďmi ochotnými a schopnými pracovať na stanovených prioritách.

"Na to, aby sa nejaké reformy začali realizovať, si potrebuje pani ministerka získať podporu všetkých aktérov v zdravotníctve a dôveru občanov," zhrnula s tým, že dôležitá je preto aktívna komunikáciu so zdravotníkmi a organizáciami pôsobiacimi v sektore.

 

01 - Modified: 2023-11-08 12:30:40 - Feat.: 1 - Title: Vláda by sa čoskoro mala zaoberať návrhom k reforme nemocníc, uviedla ministerka zdravotníctva Dolinková 02 - Modified: 2023-11-07 19:43:04 - Feat.: 1 - Title: Trináste dôchodky zaplatia aj mimovládky. Aké zmeny čakajú penzistov v budúcom roku? 03 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Koniec chorého systému v zdravotníctve? Platby po novom môžu ušetriť Všeobecnej poisťovni milióny eur
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 13:52