Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Blanár diskutoval so Szijjártóom o rozvoji spolupráce a vzťahov s Maďarskom, chcú zintenzívniť vzťahy V4

07.11.2023, 16:56
Autor:
TASRTASR

Minister podotkol, že Slovensko chce pri spolupráci s Maďarskom aj naďalej hľadať prieniky, stavať na tom, čo obe krajiny spája, a rozvíjať konštruktívne vzťahy na základe vzájomného rešpektu.

Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po utorkovom stretnutí s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom v Bratislave. Informovali o tom z komunikačného oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Spoločne diskutovali najmä o možnostiach rozvoja bilaterálnych vzťahov, posilnení ekonomických väzieb a regionálnej spolupráce. Slovensko-maďarské vzťahy sú podľa Blanára komplexné a intenzívne, čo vidieť aj na spoločnej politickej či ekonomickej spolupráci.

image

Fico prvýkrát vyjadril postoj ku kľúčovej oblasti v pomoci Ukrajine, Kyjev si môže vydýchnuť

"Za ostatné roky sme vybudovali viacero úspešných projektov, ktoré priniesli praktický úžitok občanom oboch krajín. Dnes sme preto hovorili aj o ďalších plánovaných spoločných aktivitách v oblasti zahraničného obchodu, dopravnej infraštruktúry či energetiky," priblížil Blanár. Obe strany podľa neho vidia potenciál na rozvoj spolupráce aj v oblasti cestovného ruchu.

Minister podotkol, že Slovensko chce pri spolupráci s Maďarskom aj naďalej hľadať prieniky, stavať na tom, čo obe krajiny spája, a rozvíjať konštruktívne vzťahy na základe vzájomného rešpektu. "V prípadoch, ako sú postavenie menšín či dodržiavanie zásad Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch, považujem za dôležité pokračovať v otvorenej komunikácii v rámci osvedčených formátov, akými sú napríklad zmiešané komisie," dodal.

Na rokovaní hovorili aj o budúcnosti vyšehradskej spolupráce. Zhodli sa, že V4 priniesla za vyše tri dekády fungovania množstvo dobrých nápadov a projektov. Slovensko chce preto podľa Blanára ešte aktívnejšie pokračovať v spoločnom vystupovaní a koordinácii pri rôznych témach.

Pracovné rokovanie za účasti predsedu vlády Roberta Fica sa uskutočnilo pri príležitosti 16. ročníka konferencie Európske jadrové fórum.

01 - Modified: 2023-11-06 14:38:40 - Feat.: 1 - Title: Vojenská pomoc Ukrajine od firiem na Slovensku a v Česku bude pokračovať, vyhlásil Blanár 02 - Modified: 2023-11-06 14:15:19 - Feat.: 1 - Title: Fico prvýkrát vyjadril postoj ku kľúčovej oblasti v pomoci Ukrajine, Kyjev si môže vydýchnuť
01 - Modified: 2024-04-28 08:24:00 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácií a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 02 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 05 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 07:17