Štvrtá vláda Roberta Fica: spoločná fotografia na schodoch Úradu vlády. FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Ficov kabinet sa stretol po prvýkrát: Vláda vymenovala nových štátnych tajomníkov (zoznam)

25.10.2023, 17:45
26.10.2023, 08:01
Autor:
TASRTASR

Z ministerstiev nový šéfovia rezortov zamierili rovno na Úrad vlády, kde sa zišli na prvom rokovaní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Ministri novovymenovanej vlády si v stredu popoludní prevzali agendu na svojich úradoch. Z ministerstiev zamierili rovno na úrad vlády, kde sa zišli na prvom rokovaní kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Vláda prijala na svojom prvom rokovaní niekoľko personálnych zmien. Z funkcie vedúceho Úradu vlády odvolala Michala Luciaka na základe jeho vzájomnej dohody s premiérom. Zároveň do tejto funkcie vymenovala Juraja Gedru. Vyplýva to z predložených materiálov.

Ministri ďalej rozhodli o vymenovaní Marcely Virágovej do funkcie generálnej tajomníčky služobného úradu Úradu vlády. Od štvrtka nahradí v tejto funkcii Mareka Vandráka.

Vládny kabinet vymenoval aj novú štátnu tajomníčku podpredsedu vlády, stala sa ňou Alena Sabelová. Zároveň z pozície odvolal Editu Pfundtner.

Riešiť by podľa ministrov mali personálne otázky a výmeny na postoch štátnych tajomníkov, prípadne vedúcich služobných úradov. Rovnako by sa členovia vlády mali rozprávať o obsahu programového vyhlásenia vlády.

Priority rezortov

Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) sa po prevzatí agendy vyjadril, že má pomerne jasnú predstavu o tom, ako by mal rezort vyzerať. Za jednu z priorít označil ochranu obyvateľov Slovenska, migrácia je podľa neho nezvládnutá. K personálnym otázkam sa zatiaľ nechcel vyjadrovať.

"Prichádzam nastavený pracovne, už týždne mám hlavu plne nastavenú na oblasť vzdelávania a výskumu a vedy. S ministrom sme komunikovali priebežne, kultivovane preberiem úrad," povedal nový šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

image

Perný deň pre slovenskú politiku. Nový parlament zažil prvú roztržku, Matovič sa ostro pustil do Pellegriniho

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hovoril o viacerých výzvach, ktorým čelí rezort. "Týkajú sa právneho štátu, trestného systému, možno aj rekodifikácie občianskeho práva, väzenstva, probačnej a mediačnej služby," priblížil. Priority si chce nastaviť aj po konzultácii s odbornou verejnosťou.

Prioritou envirorezortu bude podľa jeho nového šéfa Tomáša Tarabu (nominant SNS) naštartovanie vecí, ktoré zanedbal exminister Ján Budaj. "Nejdem s nikým bojovať. Podávam pomocnú ruku na to, aby sme sa starali o zdravý vzduch, vodu a pôdu, aby sme dali reálnu ochranu životného prostredia na najvyššiu úroveň," poznamenal.

Zamerať sa chce na obnovu turbín na Vodnom diele Gabčíkovo či kanalizácie. Naďalej podľa Tarabu budú fungovať aj zásahové tímy pre medveďa. Na ministerstve chce vytvoriť platformu pre diskusiu medzi mimovládnymi organizáciami, neštátnymi majiteľmi a rôznymi inštitúciami.

Príprava na prácu

Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) priznala, že sa musí zorientovať na novej pozícii. "Vzhľadom na to, že mám víziu, ktorú chcem pretaviť do praxe, potrebujeme mať čo najpodrobnejší prehľad o tom, v akom stave je rezort v súčasnosti. Urobím teda dôkladnú analýzu," uviedla o jednom zo svojich prvých krokov. Plánuje ostať pri dvoch štátnych tajomníkoch, s návrhmi personálnych zmien na týchto postoch prišla na rokovanie vlády.

Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa ujíma funkcie s veľkým rešpektom. "Je to rezort, ktorý sa týka každého z nás," prízvukovala pred rokovaním kabinetu. Na prvú schôdzu novovymenovanej vlády nepredkladá žiadny personálny návrh, prípadné zmeny v ministerskom tíme chce komunikovať v ďalších dňoch.

image

Fico sa ujal štvrtýkrát moci. Na Slovensku bude lepšie a pokojnejšie, vyhlásil v paláci

Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) priznala, že sa musí zorientovať na novej pozícii. "Vzhľadom na to, že mám víziu, ktorú chcem pretaviť do praxe, potrebujeme mať čo najpodrobnejší prehľad o tom, v akom stave je rezort v súčasnosti. Urobím teda dôkladnú analýzu," uviedla o jednom zo svojich prvých krokov. Plánuje ostať pri dvoch štátnych tajomníkoch, s návrhmi personálnych zmien na týchto postoch prišla na rokovanie vlády.

Čerpanie eurofondov

Nová ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) pripomenula, že už v minulosti ministerkou bola. "Nastupovala som do ministerského kresla asi do najhorúcejšieho, aké kedy minister vnútra mal od vzniku Slovenskej republiky. Dnes to bolo o niečo pokojnejšie, ale, samozrejme, výzvy ktoré nás čakajú, nie sú ľahké a budeme musieť zabrať od prvého dňa," uviedla Saková

Minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) zatiaľ nechcel svoje zámery špecifikovať. Vyjadril sa k odvolaniu šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti Vladimíra Jacka svojím predchodcom Pavlom Lančaričom zo začiatku tohto týždňa. To nový minister schvaľuje a nemá s tým problém.

"Prvé, čo urobím, tak začnem pracovať," uviedol nový šéf rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). "Napriek tomu, že mnohí ministri vlády deklarovali, že je všetko pripravené a vyriešené, tak si myslím, že problémov bude na ministerstve veľmi veľa. Púšťame sa do toho, aby sa dočerpali eurofondy, aby sa začali čerpať nové eurofondy, aby sa rozbehla informatizácia a aby nám ľudia neodchádzali z regiónov," priblížil.

Richard Takáč (Smer-SD) prevzal Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka po ministrovi úradníckej vlády Jozefovi Bírešovi. Takáč nastupuje na agrorezort "s veľkým rešpektom a s pokorou". "Každé ministerstvo je v katastrofálnom stave, nehovoriac o verejných financiách. Preto si myslím, že to budeme mať celá vláda veľmi náročné. Slovensko už potrebovalo veľmi dávno, aby sa občania nadýchli a aby sa to tu konečne zastabilizovalo a začali sa riešiť reálne problémy ľudí," povedal.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bude riadiť Erik Tomáš (Hlas-SD)."Je to ťažký rezort, ktorý má veľmi širokú problematiku," povedal nový minister. Mám pocit, že nie je oblasť života, ktorá by sa nedotýkala tohto rezortu. Ideme tvrdou prácou. Niečo sme ľuďom pred voľbami hovorili a budeme sa snažiť čo najviac toho splniť," vyjadril sa Tomáš.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu v Prezidentskom paláci vymenovala vládu SR, ktorú povedie Fico. Vládnu koalíciu vytvorili strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Vláda Roberta Fica vymenovala na svojom prvom zasadnutí nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Zároveň odvolala doterajších.

Vymenili štátnach tajomníkov

Štátny tajomníci Ficovej vlády

  • Ministerstvo dopravy: Igor Choma a Denisa Žiláková, Generálny tajomník služobného úradu: Juraj Lovásik
  • Ministerstvo financií: Radovan Majerský
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny: Branislav Ondruš, Generálny tajomník služobného úradu: Peter Kostolný
  • Ministerstvo investícií a informatizácie: Michal Kaliňák, Generálny tajomník služobného úradu: Ján Hrubý
  • Ministerstvo hospodárstva: Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák, Generálny tajomník služobného úradu: Ondrej Varačka
  • Ministerstvo vnútra: Lucia Kurilovskú a Patrik Krauspeh, Generálny tajomník služobného úradu: Igor Tkačivský
  • Ministerstvo obrany: Igor Melicher, Generálny tajomník služobného úradu: Peter Krajčírovič
  • Ministerstvo spravodlivosti: Milan Hodás a Pavel Gašpar, Generálny tajomník služobného úradu: Andrej Holák.
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí: Marek Eštok
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu: Róbert Zsembera, Štátny tojomník pre oblasť športu: Ján Krišanda, Generálny tajomník služobného úradu: Miroslav Kočan
  • Ministerstvo kultúry: Štefan Kuffa, Generálny tajomník služobného úradu: Tibor Bernaťák
  • Ministerstvo životného prostredia: Filip Kuffa a Jozef Smatana, Generálny tajomník služobného úradu: Marek Chovan
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: Vladimír Vnuk, Generálny tajomník služobného úradu: Kristína Vavríková
Igor Choma a Denisa Žiláková budú štátnymi tajomníkmi na Ministerstve dopravy. Na post generálneho tajomníka služobného úradu rezortu dopravy nastúpi Juraj Lovásik. Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva financií vymenovali Radovana Majerského.

Štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny bude Branislav Ondruš. Generálnym tajomníkom služobného úradu bude Peter Kostolný.

Na ministerstvo investícií a informatizácie vláda menovala ako štátneho tajomníka Michala Kaliňáka a generálneho tajomníka služobného úradu Jána Hrubého.

Štátnymi tajomníkmi Ministerstva hospodárstva budú Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák. Zároveň vymenovala generálneho tajomníka služobného úradu na tomto ministerstve, a to Ondreja Varačku.

Ministerstva vnútra bude mať dvoch štátnych tajomníkov, a to Luciu Kurilovskú a Patrika Krauspeho. Igor Tkačivský bude zastávať post generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva vnútra.

Do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva obrany vláda vymenovala Igora Melichera. Generálnym tajomníkom služobného úradu rezortu obrany sa stane Peter Krajčírovič.

Do funkcie štátnych tajomníkov Ministerstva spravodlivosti vláda vymenovala Milana Hodása a Pavla Gašpara. Generálnym tajomníkom služobného úradu Ministerstva spravodlivosti bude Andrej Holák. Vláda tiež vymenovala Mareka Eštoka za štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Róbert Zsembera bude štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Štátnym tajomník pre oblasť športu sa stane Ján Krišanda. Vládny kabinet zároveň vymenoval generálneho tajomníka služobného úradu Miroslava Kočana.

Na Ministerstve kultúry bude ako štátny tajomník pôsobiť Štefan Kuffa. Generálnym tajomníkom služobného úradu MK bude Tibor Bernaťák. Na Ministerstve životného prostredia budú ako štátni tajomníci pôsobiť Filip Kuffa a Jozef Smatana. Na envirorezorte bude generálnym tajomníkom služobného úradu Marek Chovan.

Na agrorezorte bude štátnym tajomníkom Vladimír Vnuk. Generálnou tajomníčkou služobného úradu na tomto ministerstve sa stane Kristína Vavríková.

Vláda v stredu odvolala splnomocnenca pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého. Vo funkcii končí aj splnomocnenec vlády  pre rómske komunity Ján Hero. Ich nástupcov zatiaľ vláda nevymenovala.

01 - Modified: 2023-10-25 15:08:16 - Feat.: 1 - Title: Fico je späť. Pri návrate napodobnil soka Dzurindu 02 - Modified: 2023-10-25 14:36:11 - Feat.: 1 - Title: Fico sa ujal štvrtýkrát moci. Na Slovensku bude lepšie a pokojnejšie, vyhlásil v paláci 03 - Modified: 2023-10-25 14:20:54 - Feat.: 1 - Title: FOTOGALÉRIA: Fico si podal s Čaputovou ruku. Pozrite si, ako v paláci prebiehalo vymenovanie jeho vlády 04 - Modified: 2023-10-25 14:18:57 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: V čom je najnovšia Ficova vláda iná ako tie predošlé
01 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 05:39