Branislav Gröhling. FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Budeme sa hanbiť, tvrdí o novej vláde Gröhling. Taraba stojí za Huliakom

19.10.2023, 23:47
Autor:
TASRTASR

Za nepredstaviteľné označil Branislav Gröhling​, že by Tibor Gašpar viedol niektorý z parlamentných výborov. Poukázal na obvinenia, ktorým nominanti čelia a na reputačné riziko Slovenska.

SNS stojí za nomináciou Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia. V diskusnej relácii TV Joj Na hrane to uviedol Tomáš Taraba zvolený do Národnej rady za SNS.

image

Fico predstavil nominácie za Smer-SD, navrhne aj Huliaka (zoznam všetkých ministrov novej vlády)

Nepovedal, či by mohol byť náhradou, ak prezidentka Zuzana Čaputová Huliaka nevymenuje. Podpredseda SaS Branislav Gröhling hovorí o národnej i medzinárodnej hanbe v súvislosti s nomináciami na ministrov v novej vláde.

"Medzinárodná hanba"

"Budeme sa hanbiť za túto vládu národne aj medzinárodne," vyhlásil Gröhling. Okrem Huliaka poukázal i na nomináciu Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry. Kritizoval aj Roberta Kaliňáka (Smer-SD) ako šéfa rezortu obrany či Petra Žigu (Hlas-SD) ako podpredsedu parlamentu.

image

Huliak podnikne právne kroky, ak ho za ministra Čaputová nevymenuje. SNS neustúpi

Za nepredstaviteľné označil, že by Tibor Gašpar (Smer-SD) viedol niektorý z parlamentných výborov. Poukázal na obvinenia, ktorým nominanti čelia a na reputačné riziko Slovenska. Pripomenul, že funkcionári budú chodiť na rôzne samity a že partneri pozorne sledujú aj vyjadrenia členov vlády.

Taraba odmietol kritiku a pripomenul, že zvolení poslanci získali mandát vo voľbách. Nemá problém s nomináciami osôb, ktoré čelia obvineniam, ak ich "obviňovali obvinení policajti".

Taraba dáva Blanárovi šancu

Nevylúčil, že by mal Gašpar viesť niektorý výbor. Nevyjadril sa ani k tomu, či by mohol viesť Slovenskú informačnú službu.

"Nechcem sa k bezpečnostným zložkám vyjadrovať. Ideme postupne. Najprv treba zložiť vládu," podotkol. Podčiarkol, že šéfa tajných nominuje premiér. "Dá si tam človeka, ktorému dôveruje," dodal. Na rokovaniach podľa jeho slov nezaznelo konkrétne meno.

V súvislosti s nomináciou Juraja Blanára (Smer-SD) za ministra zahraničných vecí si Gröhlinga myslí, že to bol jediný človek ochotný hájiť vyjadrenia Smeru-SD a jeho lídra Roberta Fica.

image

Ficovo gesto moci v Bruseli? Prečo sa na samit tak ponáhľa, nebudeme komentovať, reagujú u Ódora

Taraba reagoval, že na pozíciu sa núkali viacerí kariérni diplomati. Naznačil, že k niektorým sa spolu s SNS vyjadrili a pripomenuli sľuby o suverenite Slovenska. Očakáva, že Blanár bude hájiť záujmy krajiny aj pri migračnom pakte. Podľa Tarabu má šancu byť dobrým ministrom.

Čo sa týka vnútrostraníckej politiky, Gröhling nepovedal, či zabojuje o post predsedu strany. Podľa vlastných slov nemá dôvod spochybňovať súčasného šéfa liberálov Richarda Sulíka a počká na jeho rozhodnutie. Pripomenul, že začiatkom roka bol Sulík zvolený na štyri roky.

Taraba skonštatoval, že s SNS nikdy nemali debatu o jeho vstupe do strany. Na otázku, či má ambíciu nahradiť Andreja Danka vo vedení strany, odpovedal, že Dankovi plynie riadny mandát a SNS je stabilizovaná.

01 - Modified: 2023-10-19 09:06:34 - Feat.: 1 - Title: Zloženie štvrtej Ficovej vlády: Pozrite si zoznam kandidátov na ministrov 02 - Modified: 2023-10-18 15:48:37 - Feat.: 1 - Title: Taliansko zavedie dočasné kontroly na hraniciach so Slovinskom 03 - Modified: 2023-10-18 12:36:29 - Feat.: 1 - Title: Ódorov posledný odkaz. Novej vláde poslal jasnú správu, o svojej budúcnosti sa zatiaľ nerozhodol
01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:58