Predseda Smer-SD Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Fico predstavil nominácie za Smer-SD, navrhne aj Huliaka (zoznam všetkých ministrov novej vlády)

19.10.2023, 18:11
19.10.2023, 18:52
Autor:
TASRTASR

Za podpredsedu Národnej rady navrhujú Ľuboša Blahu a predsedom poslaneckého klubu Smer-SD má byť Ján Richter.

Líder Smeru-SD Robert Fico predstavil vo videu na sociálnej sieti nominácie svojej strany na ministrov v novej vláde. Zároveň odmietol argumenty prezidentky Zuzany Čaputovej, pre ktoré nechce Rudolfa Huliaka vymenovať za ministra životného prostredia.

Nominanti na členov vlády sú Robert Kaliňák (ministerstvo obrany), Ladislav Kamenický (ministerstvo financií), Richard Takáč (ministerstvo pôdohospodárstva), Juraj Blanár (ministerstvo zahraničných vecí), Boris Susko (ministerstvo spravodlivosti) a Jozef Ráž mladší (ministerstvo dopravy), ktorého označil za pracovitého manažéra. Okrem Ráža sú všetci nominanti zvolení poslanci za Smer-SD.

Za podpredsedu Národnej rady navrhujú Ľuboša Blahu a predsedom poslaneckého klubu Smer-SD má byť Ján Richter.

Huliaka navrhne

Fico tiež zdôraznil, že ak bude SNS trvať na nominácii Huliaka na post ministra životného prostredia, po menovaní za premiéra predloží Huliaka prezidentke aj v rámci oficiálnych nominácií.

"Ako osoba poverená zostavením vlády nebudem nikdy kádrovať personálne návrhy koaličných partnerov, ani ich vetovať. Budem ich rešpektovať," uviedol Fico. Podčiarkol, že podobne ako ostatní nominanti s jednou výnimkou prešiel Huliak demokratickými voľbami. Podotkol, že argumenty hlavy štátu nemajú ústavný charakter.

image

Dve ponaučenia z Česka: Jedno sa Ficovi núka, druhé si pravdepodobne vezme

Ak bude SNS trvať na nominácii Huliaka, Fico očakáva, že po oficiálnom návrhu nominácií mu Prezidentský palác oznámi, že hlava štátu vymenuje vládu bez Huliaka. Predpokladá tiež, že hlava štátu niekoho z nových ministrov dočasne poverí vedením envirorezortu, kým SNS neoznámi nové meno.

SNS na nominácii trvá

"Poslanec Huliak bude môcť potom podať návrh na Ústavný súd, ktorý rozhodne, či jeho nevymenovanie bolo v súlade s Ústavou," dodal. Fico pripomenul, že urobí maximum, aby neexistovali prekážky na vymenovanie novej vlády v stredu 25. októbra.

Prezidentka vo štvrtok informovala, že Huliaka za šéfa envirorezortu nevymenuje. Požiadala Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra. Hlava štátu je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Huliaka existujú ústavno-právne dôvody v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia.

image

Zoberie Fico 500 miliónov eur bankám? 100-tisíc Slovákov tým oberie o hypotéku, odkazujú finančné domy

SNS reagovala stanoviskom, v ktorom trvá na nominácii Huliaka. Vyzvala prezidentku, aby rešpektovala výsledky volieb a neprekračovala svoje kompetencie.

Nominácie na ministrov štvrtej Ficovej vlády

image

Rudolf Huliak. FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Rudolf Huliak, SNS

minister životného prostredia

Starosta z Očovej v roku 2020 neúspešne kandidoval za ĽSNS Mariana Kotlebu. K SNS sa pridal ako nezaradený poslanec. Útočil na LGBTI komunitu, za čo ho vyšetruje NAKA. Chce zvrátiť zonáciu národných parkov. Huliak sa ministrom nestane, keďže prezidentka Zuzana Čaputová jeho nomináciu odmietla. 

Ak bude SNS trvať na moninácii Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia, líder Smeru-SD Robert Fico ho po menovaní za premiéra predloží prezidentke Zuzane Čaputovej v rámci oficiálnych nominácií.

image

Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Pavel Neubauer

Martina Šimkovičová, SNS

ministerka kultúry

Populárna moderátorka TV Markíza, z televízie odišla v roku 2015, keď sa pridala k antiutečeneckej vlne. Bola poslankyňou Sme rodina, odkiaľ ju vylúčili. V posledných rokoch moderovala konšpiračnú TV Slovan.

image

Ján Krišanda. FOTO: Facebook/Ján Krišanda - podpredseda SNS

Ján Krišanda, SNS

ministerstvo športu a cestovného ruchu

Od januára 2024 má vzniknúť nové ministerstvo, ktoré by mal riadiť súčasný podpredseda SNS a športový manažér. Najskôr bude štátnym tajomníkom na rezorte školstva, odkiaľ prejde na nový rezort.​

image

Šimkovičová a Huliak. Danko potvrdil mená ministrov SNS

image

Peter Kmec. FOTO: TASR/Jakub Kotian 

Peter Kmec, Hlas

vicepremiér pre plán obnovy

Pôsobil ako kariérny diplomat v USA a Švédsku. V roku 2020 bol zvolený do parlamentu za stranu Smer, odkiaľ odišiel do Hlasu. Vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov v roku 1990.

image

Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Jakub Kotian 

Zuzana Dolinková, Hlas

ministerka zdravotníctva

Od roku 2015 pôsobila v Zväze ambulantných poskytovateľov, ktorý v roku 2020 až 2021 viedla. Politickú kariéru začala v strane Dobrá voľba Tomáša Druckera a do Hlasu vstúpila pri jeho založení. Je vyštudovaná právnička.

image

Richard Raši. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Richard Raši, Hlas

minister informatizácie a regionálneho rozvoja

Za prvej Ficovej vlády zastával post ministra zdravotníctva a počas Pellegriniho kabinetu bol podpredsedom vlády pre informatizáciu. V minulosti bol lekár, v roku 2007 aj riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

image

Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Matúš Šutaj Eštok, Hlas

minister vnútra

Do parlamentu sa dostal v roku 2020 za stranu Smer. Bol právnikom v Správe štátnych hmotných rezerv, keď jej šéfoval Kajetán Kičura. Bol vedúcim Úradu vlády za tretej Ficovej vlády v čase, keď bol premiérom Peter Pellegrini.

image

Denisa Saková. FOTO: TV Markíza/Martin Lachkovič

Denisa Saková, Hlas

ministerka hospodárstva

Roky pracovala na ministerstve vnútra, ako riaditeľka sekcie informatiky, vedúca služobného úradu. Neskôr bola považovaná za pravú ruku Roberta Kaliňáka, keď bola štátnou tajomníčkou. Za Pellegriniho rezort aj viedla.

image

Tomáš Drucker. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Tomáš Drucker, Hlas

minister školstva

Manažoval viaceré štátne podniky, okrem iného Slovenskú poštu. Bol ministrom zdravotníctva za tretej Ficovej vlády a chvíľu šéfoval aj rezortu vnútra. Založil politickú stranu Dobrá voľba, ktorá sa tento rok spojila s Hlasom.

image

Erik Tomáš. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Erik Tomáš, Hlas

minister práce

Dlhoročný novinár, kedysi redaktor televízie Markíza. Bol hovorcom Roberta Kaliňáka, keď bol ministrom vnútra, neskôr hovorcom Smeru. V roku 2016 sa dostal do parlamentu na kandidátke strany Smer. V roku 2020 prestúpil do Hlasu.

image

Fico: Skončila sa éra, kedy vládli mimovládky. Tvrdí, že prezidentka bude naťahovať čas

image

Boris Susko. FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Boris Susko, Smer

minister spravodlivosti

Väčšinu svojej kariéry pôsobil ako radový poslanec. V poslednom období zastával pozíciu podpredsedu ústavnoprávneho výboru. Podľa neho nie je nutná reforma paragrafu 363. Problém má so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

image

Robert Kaliňák. FOTO: TASR/Pavol Zachar

Robert Kaliňák, Smer

minister obrany

Jeden zo zakladajúcich členov Smeru. V predošlých troch Ficových vládach bol ministrom vnútra. Teraz ho strana nominuje na rezort obrany, keďže podľa prezidentky je jeho obvinenie prekážkou na vymenovanie za ministra vnútra.

image

Ladislav Kamenický.  FOTO: TASR/Jaroslav Novák

Ladislav Kamenický, Smer

minister financií

Má skúsenosti už z čias Pellegriniho vlády, keď zastával tento post od mája 2019 do marca 2020. Poslancom za stranu Smer je od roku 2012. Od roku 2016 bol predsedom parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

image

Jozef Ráž mladší. FOTO: TASR/Michal Svítok

Jozef Ráž mladší, Smer

minister dopravy

Je synom speváka kapely Elán Joža Ráža. V minulosti pôsobil na Slovenskej pošte, ministerstve obrany a bol tajomníkom pod Druckerom na ministerstve zdravotníctva. Okrem toho podniká v HORECA segmente. V obchodnom registri je uvedený ako konateľ firiem OK Bistro, OK Hotel, NRC Slovakia a ProPrios.

image

Richard Takáč. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Richard Takáč, Smer

minister pôdohospodárstva

Je absolventom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Dvakrát neúspešne kandidoval na post starostu Prievidze. Z tohto mesta aj pochádza. Od roku 2020 je poslancom strany Smer. Do parlamentu sa dostal aj pri septembrových voľbách.

image

Juraj Blanár. FOTO: TASR/Pavol Zachar

Juraj Blanár, Smer

minister zahraničia

Dlhoročný poslanec Smeru, v súčasnosti podpredseda strany. Bol županom Žilinského kraja. V roku 2020 viedol zahraničný parlamentný výbor, v rokoch 2010 až 2012 bol jeho podpredsedom. Vyštudoval Vysokú školu dopravy a spojov.

01 - Modified: 2023-10-19 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dve ponaučenia z Česka: Jedno sa Ficovi núka, druhé si pravdepodobne vezme 02 - Modified: 2023-10-19 14:59:49 - Feat.: 1 - Title: Fico rezort zahraničia nepovedie, novým ministrom má byť Blanár 03 - Modified: 2023-10-19 14:10:53 - Feat.: 1 - Title: Zoberie Fico 500 miliónov eur bankám? 100-tisíc Slovákov tým oberie o hypotéku, odkazujú finančné domy 04 - Modified: 2023-10-19 13:44:56 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Česka a Slovenska zásadne neochladnú, predvolebné odkazy sú folklór, tvrdí analytik
01 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 02 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 22:21