StoryEditor

Fico: Skončila sa éra, kedy vládli mimovládky. Tvrdí, že prezidentka bude naťahovať čas

16.10.2023, 14:10
Autor:
lmlmTASRTASR

Šéf Smeru po podpise koaličnej zmluvy načrtol, že jeho vláda bude robiť revíziu čerpania eurofondov.

Šéf Smeru Robert Fico po podpísaní koaličnej zmluvy vyhlásil, že sám čaká, ako bude prebiehať menovanie vlády.

"Chápem nejakú mieru nervozity prezidentského paláca. Ale neboli sme to my, to prezidentský palác povedal, že chce atakovať niektoré mená, ktoré by sa nepáčili z pohľadu odbornosti. Prezidentský palác taktiež povedal, že chce atakovať niektoré mená, pokiaľ by títo ľudia boli trestne stíhaní, alebo obvinení," povedal Fico.

image

Fico, Pellegrini a Danko podpísali koaličnú dohodu. Šéf Smeru prezradil, ako si rozdelia ministerstvá

Fico hovorí o naťahovaní času

Šéf Smeru očakáva, že pôjde o naťahovanie času. Fico počas prejavu povedal, že sa skončila éra, kedy vládli mimovládne organizácie. Hovoril aj o reformách.

"Pod reformou pravicoví politici vždy vidia len znižovanie životnej úrovne a to my odmietame. Čo sa týka reformných krokov, je veľmi náročné, pretože pri pláne obnovy máme termíny, rok 2026, kedy musia byť všetky zdroje z plánu obnovy spotrebované," vyhlásil šéf Smeru.

image

Vstup do vlády neznamená prechádzku ružovou záhradou, vyhlásil Pellegrini po podpise koaličnej zmluvy

Načrtol, že jeho vláda bude robiť revíziu čerpania eurofondov.

"Jeden z významných reformných krokov, ktorý chceme urobiť, je presun eurofondov na samosprávne kraje. Poľsko môže byť dobrým príkladom, ako kraje čerpali eurofondy," tvrdí Fico.

Do 17. novembra

Fico chce, aby sa o programovom vyhlásení a dôvere vláde hlasovalo v parlamente do 17. novembra. Termín by chceli stihnúť v prípade, že vláda bude menovaná na budúci týždeň.

"Základné piliere nového programového vyhlásenia vlády sme veľmi jasne zadefinovali v memorande o porozumení, ktoré sme schvaľovali a podpisovali minulý týždeň," dodal.

Cieľom novej vlády bude podľa Fica konsolidovať verejné financie tempom, ktoré neohrozí dosiahnutý sociálny štandard a zároveň umožní veľké investície na podporu hospodárskeho rastu. Zámerom je do roku 2027 rast životnej úrovne a reálnych miezd.

Zahraničnopolitická orientácia Slovenska zostáva nemenná, zdôraznil ďalej Fico. "Bude založená na členstve Slovenskej republiky v Európskej únii a NATO, ale pri veľmi razantnom pôsobení pri ochrane národno-štátnych záujmov," vyhlásil.

"Bude sa robiť slovenská zahraničná politika"

Ministerstvo zahraničných vecí už podľa neho nebude hovorcom cudzích, ale slovenských záujmov. "Bude sa robiť slovenská zahraničná politika, bude sa budovať zdravé vlastenectvo, bude sa posilňovať suverenita," dodal.

Chce, aby bolo Slovensko solídnym partnerom, no s odvahou odmietnuť opatrenia, ktoré by poškodzovali jeho záujmy.

Načrtol tiež zmeny v trestnom práve a mechanizme ochrany ľudských práv. "Nám je zbytočné mať mechanizmus ochrany ľudských práv, ak od podania, v ktorom sa upozorňuje na vážne defekty v právnom systéme, uplynú tri roky a až po troch rokoch príslušný orgán rozhodne, či niečo je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Musíme sa pozrieť na celý trestný systém z pohľadu efektívnosti sankcií, na manipulácie, ku ktorým došlo za posledné obdobie," uviedol.

Mená ministrov môžu byť už zajtra

Šéf Hlasu Peter Pellegrini po rokovaní strany dnes večer alebo v utorok ráno oznámi Ficovi mená nominantov na ministerské posty.

Fico dnes oznámil, že premiérsky post má zastávať nominant Smeru. Smer má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

Hlasu majú patriť posty ministrov vnútra, hospodárstva, zdravotníctva a tiež ministra investícií a regionálneho rozvoja a ministra práce a školstva. Rovnako má obsadiť post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

SNS bude nominovať ministra životného prostredia a kultúry. Národniarom má patriť aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa zriadi od 1. januára 2024.

  Koaličná dohoda 2023 by hnky on Scribd

 

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:49