StoryEditor

Advokát Jozefa Brhela ku kauze Mýtnik: Nie je možné, aby znalci dospeli k takým odlišným záverom

10.10.2023, 14:59

Advokát Michal Mandzák v rozhovore pre HN okrem iného tvrdí, že:

  • v prípade jeho klienta Jozefa Brhela ide o politický proces 
  • znalecký posudok obhajoby je dôkazom, že žiadna škoda štátu nevznikla
  • z výpovede kajúcnikov možno spoľahlivo zdôvodniť, že neišlo o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní
  • jeho klient sa súdnym pojednávaniam nevyhýba

Ste obhajca podnikateľa Jozefa Brhela v kauze Mýtnik. Ako je na tom zdravotne váš klient? Nepýtam sa náhodou, po zadržaní ho hospitalizovali na psychiatrii v ružinovskej nemocnici, neskôr skončil v trenčianskej nemocnici pre obvinených.

Predpokladám, že tento týždeň sa zúčastní na hlavnom pojednávaní. Zaznamenali sme výrazné zhoršenie zdravotného stavu vo výkone väzby. Počas celej väzby od februára 2021 do decembra 2021 bol vlastne sústavne hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Po prepustení z väzby bol môj klient práceneschopný, a aj napriek tomu vyšetrovateľ nariadil preštudovanie spisu a prokurátor Repa podal obžalobu. Hoci v iných trestných kauzách sa v takýchto prípadoch odmieta obžaloba.

Takže očakávate, že sa na pojednávaniach v utorok a v stredu aj osobne účastní?

Predpokladám, že áno.

Podľa prokurátora Ondreja Repu v kauze Mýtnik svoju vinu buď v celom rozsahu, alebo v prevažujúcej miere už priznáva deväť obvinených z celkového počtu 19. Prečo by sa niekto priznával k skutku, o ktorom vy tvrdíte, že sa nestal?

Ide o to, k čomu sa priznávajú. Môj klient je obvinený vo viacerých skutkoch, a to z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, z machinácií pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a prijímania úplatku. Spoluobvinení páni Imrecze a ani pán Suchoba sa nepriznávajú k trestnému činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, práve naopak, na hlavnom pojednávaní Imrecze vypovedal, že projekty neboli predražené, ale že ich Allexis dodávala za nižšiu cenu. To isté tvrdí pán Suchoba, aj pani Jana Rovčaninová, ktorá je právoplatne odsúdená len z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní, nie však z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Narážate zrejme aj na rozdielne znalecké posudky. Prvý vypracoval Jiří Jelínek z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline v posudku, ktorým argumentuje obžaloba. Druhý si u Pavla Paholíka zo Znaleckého ústavu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave objednala obhajoba.

Máme nezvratné dôkazy, že škoda štátu nevznikla. Renomovaní znalci Slovenskej technickej univerzity po dôkladnom preskúmaní dospeli k jednoznačnému záveru o nulovej škode. Nielenže však štátu nevznikla žiadna škoda, ale naopak, zarobil viac ako 3,7 miliardy eur. A nie sú len znalci, ale sú tú i ďalšie dôkazy. Len na porovnanie, podobný softvér bol v Českej republike obstaraný za 61 miliónov eur, to jest za oveľa väčšiu hodnotu než u nás, a tou istou metódou. Prípad taktiež preverovalo pražské štátne zastupiteľstvo a dospelo k záveru, že žiadna škoda nevznikla a nie sú to žiadne machinácie pri verejnom obstarávaní. U nás sú to hneď dva zločiny. Do úvahy prichádzajú dve možnosti, buď to nie je trestný čin, alebo v Českej republike nemajú takých kvalitných prokurátorov a znalcov, ako máme my na Slovensku, a český rozpočet bol okradnutý o 50 miliónov eur. Záver nech si urobí každý sám. Čo sa týka policajného posudku, ten v priebehu konania stanovil škodu na 45 miliónov eur, a teda škodu porovnateľnú s tým, čo policajti stanovili pri nulových nákladoch.

image

Pre Fica to nebude jednoduché, tvrdí politologička. V čom musí ustúpiť, aby dostal Hlas do koalície?

Ako je to možné?

Pýtate sa, ako je to možné? Jednoducho, zistilo sa, že výška celkových faktúr nie je 42 miliónov eur, ale 53 miliónov eur, a potom znalec USI zohľadnil oprávnené náklady len okolo osem miliónov eur. Tým sa potvrdilo to, čo sme tvrdili od začiatku, a to že pri nulových nákladoch nie je možné dodávať. Takto sa v podstate legitimizovala škoda stanovená NAKA na začiatku bez znaleckého skúmania a na základe ekonomického bludu, že softvér má nulovú hodnotu. Policajný znalec len potvrdil číslo, ktoré vzišlo z ekonomického nezmyslu. Preto si myslím, že policajný posudok je účelový. A bez škody nemôžeme hovoriť o porušovaní povinnosti pri správe cudzieho majetku. A navyše absurdita trestného stíhania je v tom, že k tomuto trestnému činu sa nepriznáva nikto. Jedine pani Rovčaninová, ale tá sa podľa môjho názoru priznala práve k tomu trestnému činu, lebo pri ňom bol prípustný podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody.

To je len váš názor, nie ste sudca, ale ste obhajca. A keď spomínate tie znalecké posudky, v súdnej sieni sa konfrontovali a znalci došli k rôznym záverom. Logicky budete obhajovať znalca a posudok, ktorý ste si nechali vypracovať. Ale súhlasíte, že teraz je na sudcovi a jeho senáte, aby spravil ďalší krok a uznal posudok, ktorý on bude považovať za správny?

Som presvedčený, že znalecký posudok Ústavu súdneho inžinierstva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-14 12:24:15 - Feat.: 1 - Title: „Keď dostanem, mám priniesť. Vykonal som,“ – ďalší úradník vypovedal, ako vyberali úplatky u daniarov 02 - Modified: 2023-07-22 06:11:11 - Feat.: 1 - Title: Kažimír o obžalovaných priateľoch: Jeho vzťah s Brhelom mal vývoj, od Slahučku kúpil vilu 03 - Modified: 2023-07-21 09:08:31 - Feat.: 1 - Title: Znalec pri IT systémoch od Brhelovcov: Zobrali 54 miliónov eur, stáť to malo 8,5 04 - Modified: 2023-07-03 13:47:56 - Feat.: 1 - Title: Začína sa ostro sledovaný proces: Prokurátor opísal, ako mal Kažimír odovzdať úplatok, ten sa bráni 05 - Modified: 2023-06-14 13:44:53 - Feat.: 1 - Title: Prokurátor korupčných káuz Ondrej Repa pre HN: Verdikt pri Kočnerovi ma prekvapil 06 - Modified: 2023-03-16 06:50:44 - Feat.: 1 - Title: Exšéf ekonomiky u daniarov: Vyberali sme provízie, 40-tisíc som zaniesol Brhelovi. Jeho advokát to popiera 07 - Modified: 2023-02-23 14:48:17 - Feat.: 1 - Title: Kauza Mýtnik: Oligarchovi Brhelovi hrozí, že príde o majetky. Už ich začal prepisovať
01 - Modified: 2024-04-26 10:00:46 - Feat.: - Title: Finančná správa zbiera údaje o príjemcoch cezhraničných platieb do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 03 - Modified: 2024-04-25 11:27:24 - Feat.: - Title: Podvodníci mali získať deväť miliónov. Finančníci odhalili nové zneužívanie daňového bonusu 04 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:43