Obžalovaný podnikateľ Jozef Brhel. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Posudok je účelový, tvrdí Brhelov obhajca. Štát podľa neho zaplatil vhodnú sumu a služby medzičasom zlacneli

10.10.2023, 14:05
Autor:
TASRTASR

Obhajoba Jozefa Brhela a jeho syna sa vrátila k septembrovej konfrontácii znalcov. Vypracovávali posudky k hodnote informačných systémov, ktoré firma Allexis dodala Finančnej správe.

Výsluchom finančného manažéra firmy Allexis pokračovalo v utorok na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel, jeho syn Jozef Brhel či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Svedok obhajoby vypovedal, že pre firmu robil všetko okolo financií. Nemá žiadnu vedomosť o tom, že by spoločnosť Allexis účtovala finančnej správe nejaké fiktívne práce, respektíve "človekodni". Nevie o tom, že by sa podieľala na praní špinavých peňazí.

Konfrontácia znalcov

Obhajoba Jozefa Brhela a jeho syna sa vrátila k septembrovej konfrontácii znalcov. Vypracovávali posudky k hodnote informačných systémov, ktoré firma Allexis dodala Finančnej správe a podľa obžaloby boli predražené.

Znalec Jiří Jelínek z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline tvrdil, že dodané systémy nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Naopak, podľa znalca obhajoby Pavla Paholíka zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave informačné systémy mali takú hodnotu, za akú ich v tendroch získala Finančná správa.

image

„Keď dostanem, mám priniesť. Vykonal som,“ – ďalší úradník vypovedal, ako vyberali úplatky u daniarov

Ako zdôraznil Jozef Brhel mladší, posudok znalca Jelínka je neobjektívny, účelový a nepravdivý. Tvrdí, že ako znalec zlyhal. Napríklad pri stanovení ceny diela, kde je súčasťou aj ľudská práca, a teda počet ľudí, ktorí sa podieľali na diele, stanovil, že na softvérových produktoch Allexis pre Finančnú správu sa podieľalo 14 ľudí, čo je v rozpore.

Pokles cien

V skutočnosti ich bolo vyše 150 a to bolo známe zo spisu z výpovedí predstaviteľov spoločnosti už v čase, keď tvoril posudok. Opomenul vraj aj iné kľúčové parametre ako robustnosť diela, počet užívateľov či spracovaných dát.

"Na Generálnej prokuratúre som v pondelok podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu nepravdivého znaleckého posudku v súvislosti s posudkom Ústavu súdneho inžinierstva," informoval obhajca Michal Mandzák.

Ako zdôvodnil, znalec posudzoval softvéry z roku 2013 a pritom si vyžiadal cenníky z roku 2021, keď preukázateľne došlo k poklesu cien. Účelovo vraj posudzoval iné obdobie. Mandzák tiež spochybnil porovnávajúce cenníky, s ktorými znalec pracoval. Tie údajne nemohol mať v čase, keď odovzdával posudok.

image

Brhelovci si objednali posudok z STU, jeho koordinátor sedel vo firme s ľuďmi napojenými na oligarchu

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí aj Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka.

01 - Modified: 2023-09-14 12:24:15 - Feat.: 1 - Title: „Keď dostanem, mám priniesť. Vykonal som,“ – ďalší úradník vypovedal, ako vyberali úplatky u daniarov 02 - Modified: 2023-09-13 12:21:40 - Feat.: 1 - Title: Brhelovci si objednali posudok z STU, jeho koordinátor sedel vo firme s ľuďmi napojenými na oligarchu 03 - Modified: 2023-08-10 07:42:54 - Feat.: 1 - Title: Vyhrávajú ďalej. Sestra SkyTollu uspela v najlukratívnejšom mýtnom tendri
01 - Modified: 2024-02-05 14:06:06 - Feat.: - Title: V kauze Mýtnik vypovedal minister školstva Drucker. Tvrdí, že o prípade nič nevie 02 - Modified: 2024-01-05 08:08:57 - Feat.: - Title: Ak v parlamente prejde novela Trestného zákona, výrazne pomôže aj „grófke“ z východu 03 - Modified: 2023-12-21 09:08:44 - Feat.: - Title: Emočný rok: korupčné aféry, oslobodený Kočner, Zsuzsovej verdikt 25 rokov, šofér auta smrti dostal 15 04 - Modified: 2023-10-10 12:59:15 - Feat.: - Title: Advokát Jozefa Brhela ku kauze Mýtnik: Nie je možné, aby znalci dospeli k takým odlišným záverom 05 - Modified: 2023-09-14 12:24:15 - Feat.: - Title: „Keď dostanem, mám priniesť. Vykonal som,“ – ďalší úradník vypovedal, ako vyberali úplatky u daniarov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 08:50