Podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis, minister dopravy SR Pavol Lančarič a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš (zľava). FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Slovensko pripravuje rozšírenie kapacity na tranzit ukrajinského obilia, vyhlásil Lančarič

05.10.2023, 21:46
Autor:
TASRTASRredred

Časť peňazí z Európskej únie už Slovensko podľa Lančariča získalo, 21. októbra bude vyhodnocovanie ďalšej výzvy.

Slovensko pripravuje zvýšenie kapacity na tranzit ukrajinského obilia po železnici, využiť chce na to aj prostriedky Európskej únie. V Čiernej nad Tisou to vo štvrtok potvrdil minister dopravy Pavol Lančarič.

Prekladisko zo širokorozchodných vozňov v Čiernej nad Tisou, ako aj terminál kombinovanej dopravy (TKD) Dobrá navštívil spolu s výkonným podpredsedom Európskej komisie (EK) pre hospodárstvo Valdisom Dombrovskisom.

Časť peňazí z EÚ už Slovensko podľa Lančariča získalo, 21. októbra bude vyhodnocovanie ďalšej výzvy. "Musíme pripraviť jednak cestu toho obilia pre trhy, na ktoré patrí, to je jeden problém.

Druhý problém, samozrejme, je aj to, ako dlho bude ešte trvať ten vojnový konflikt na Ukrajine a ako dlho a či vôbec budú zatvorené čiernomorské prístavy," uviedol minister. V prípade uvoľnenia morskej cesty pre ukrajinské obilie sa problém vyrieši. Zároveň však treba investovať do modernizácie na prepravu tovarov medzi Slovenskom a Ukrajinou.

image

Ukrajina pozastavila sťažnosti na Slovensko, Poľsko a Maďarsko, ktoré podala kvôli embargu na obilie

Dombrovskis potvrdil, že EK vo vzťahu k Ukrajine podporuje riešenie dopravy a prepravy tovarov vrátane terminálov a cezhraničných priechodov. Cez Nástroj na prepájanie Európy (CEF) je odobrený plán s celkovou investíciou 130 miliónov eur spolu pre Ukrajinu, Slovensko a Maďarsko, pričom spolufinancovanie EÚ je 68 miliónov eur. Súčasťou financií je aj obstaranie kontrolného skenera v Čiernej nad Tisou.

Generálny riaditeľ ZSSK Cargo Roman Gono konštatoval, že aktuálne je objem obilia, ktorý za tento rok príde z Ukrajiny cez slovenskú hranicu, zhruba jeden milión ton. Prekládka sa pritom dá zvýšiť viacerými spôsobmi. "Dnes sme pripravení na to, aby sme ten objem niekoľkonásobne zvýšili," povedal Gono. Investície sú podľa neho potrebné do vozňov či technológií.

Spoločnosti BULK TRANSSHIPMENT SLOVAKIA realizuje ako prepravu, tak aj prekládku obilnín zo širokorozchodných vozňov do vozňov normálneho rozchodu v Čiernej nad Tisou a na termináli TKD Dobrá. A hoci je kapacita prekládky v štandardnom režime postačujúca, vplyvom konfliktu na Ukrajine sú požiadavky značne vyššie.

image

Minister Lančarič pre HN: Uvažujeme nad tým, že diaľnicu medzi Turcom a Liptovom postavíme cez PPP projekt

"Kvôli komplikovanej situácií v prístavoch v Čiernom mori a takisto vplyvom vypršania dohody o vývoze obilia cez čiernomorské prístavy sa totiž tok tovarov presmeroval na železnicu cez susedné krajiny Ukrajiny. Aby sme dokázali uspokojiť zvýšené nároky na prepravu a prekládku, potrebujeme investovať do nových vozňov, kontajnerov a rozšírenia prekládkových kapacít. Ide o značné investície, ktoré však po skončení konfliktu na Ukrajine môžu zostať nevyužité - pokiaľ dôjde k plnému obnoveniu činnosti čiernomorských prístavov," uviedol Ľubomír Loy, člen dozornej rady spoločnosti.

"Nakoľko export tovarov po železnici je jedným z posledných príjmov, čo tejto krajine ostali a Európska únia sa na viacerých fórach zaviazala Ukrajine pomôcť - je v spoločnom záujme nás všetkých, aby sa na týchto investíciach aj ona spolupodieľala," dodal.

01 - Modified: 2023-10-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Minister Lančarič pre HN: Uvažujeme nad tým, že diaľnicu medzi Turcom a Liptovom postavíme cez PPP projekt 02 - Modified: 2023-10-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nový minister dopravy si vytiahne čierneho Petra. Problémy bude musieť hasiť pri Bratislave aj na severe 03 - Modified: 2023-10-02 12:50:23 - Feat.: 1 - Title: Minister Lančarič v HNtelevízii: Osobne som skontroloval stavbu tunela Višnové. Nastal veľký pokrok 04 - Modified: 2023-09-25 13:59:57 - Feat.: 1 - Title: Tretie najväčšie mesto obídete za pár minút. Diaľničiari odovzdali kľúčový obchvat 05 - Modified: 2023-09-18 10:25:49 - Feat.: 1 - Title: Novým šéfom železníc sa stal Radoslav Štefánek, výberové konanie sa konalo po viac než 20 rokoch
01 - Modified: 2023-11-29 13:46:21 - Feat.: - Title: Zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny sa predlžuje, stopku dostali ďalšie suroviny 02 - Modified: 2023-11-29 13:23:33 - Feat.: - Title: Dovoz ukrajinského obilia spôsobil poľnohospodárom stratu viac ako sto miliónov eur, tvrdí Takáč 03 - Modified: 2023-10-25 11:16:39 - Feat.: - Title: Rošáda na NDS: odvolaný šéf sa bráni a Doprastav tvrdí, že z tendra boli vyradení pre „hlúposť“ 04 - Modified: 2023-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Minister Lančarič pre HN: Uvažujeme nad tým, že diaľnicu medzi Turcom a Liptovom postavíme cez PPP projekt 05 - Modified: 2023-10-03 10:30:43 - Feat.: - Title: Dôležitá zhoda. Kyjev a Varšava sa dohodli na tranzite ukrajinského obilia cez Poľsko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 04:54