Poslanci parlamentu Igor Matovič a Michal Šipoš. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Chaos v parlamente? Ficov výmysel. Časť programu Progresívneho Slovenska je pre nás neprijateľná, vraví Šipoš

13.09.2023, 08:23
Autor:
TASRTASR

Okrem manželstiev párov rovnakého pohlavia je pre OĽANO neakceptovateľné preplácanie umelého oplodnenia lesbickým párom, zmeny pohlavia pre mladistvých či šírenie LGBTI ideológie na školách.

Časť programu Progresívneho Slovenska je pre hnutie OĽANO a priatelia neprijateľná a nevstúpi do vlády, ktorá by ho chcela realizovať. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Záväzok podľa neho zaradili aj do desaťbodovej zmluvy so Slovenskom, v ktorej ponúkajú voličom svoje programové priority.

Trvajú na 500 eurách za účasť na voľbách

Okrem manželstiev párov rovnakého pohlavia je pre OĽANO neakceptovateľné preplácanie umelého oplodnenia lesbickým párom, zmeny pohlavia pre mladistvých či šírenie LGBTI ideológie na školách. OĽANO podľa Šipoša trvá na vyplácaní 500 eur za účasť na voľbách a chce predĺžiť podporu rodinám s deťmi. "Chceme, aby naše prorodinné riešenia neboli časovo obmedzené. Chceme zaviesť športovné na deti na základných školách. Narástli hypotekárne úroky, preto chceme pre rodiny s deťmi do šesť rokov, ktoré majú problém splácať hypotéky, možnosť dohodnúť si s bankou hypotekárne prázdniny," uviedol Šipoš.

image

Hlina pre HN: To, čo robí Majerský, nie je kresťanské. Dostali sme ho na vrchol, teraz mi to je ľúto

Hnutie chce podľa neho reguláciou znížiť ceny potravín na Slovensku tak, aby neboli vyššie ako v okolitých krajinách. Plánuje úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku a chce v budúcnosti zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov. Poznamenal, že v tomto volebnom období to nebolo možné vzhľadom na nesúhlas koaličných partnerov.

Chaos v parlamente

Šipoš nesúhlasí s tvrdením predsedu SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého chaos v parlamente spôsobila chýbajúca stranícka disciplína a množstvo neskúsených poslancov, ktorých priviedlo do Národnej rady najmä OĽANO. S tézou o chaose v parlamente podľa neho prišiel líder Smeru-SD Robert Fico a časom si ju osvojili aj predseda Demokratov Eduard Heger či Sulík. "Parlament fungoval úplne štandardne a normálne. Ficovi sa ako opozičnému politikovi podarilo predať tú tému, aby vytvoril dojem, že je tu chaos," skonštatoval Šipoš.

image

Siahne Smer ľuďom zas na úspory? Druhý pilier nefunguje dobre, tvrdia u Pellegriniho, no plátať diery nechcú

Postupný rozpad koaličnej väčšiny je podľa neho najmä dôsledkom politiky SaS. "Jeden koaličný partner robil v koalícii neustále problémy. Robil v koalícii akoby opozíciu. Počas pandemickej krízy to bola strana SaS. Pri reformách to bol zase iný koaličný partner, hnutie Sme rodina, kto ich spochybňoval. Ale ten, kto prišiel do parlamentu a povalil vládu, bola SaS," vyhlásil Šipoš. Hnutie OĽANO podľa neho dlhodobo presadzovalo princípy priamej demokracie ako zníženie kvóra referend rovnako však malo v programe aj nesúhlas s referendom o skrátení volebného obdobia.

Za splnený záväzok OĽANO z tohto volebného obdobia Šipoš považuje zvýšené prídavky na dieťa, či zvýšenie daňového bonusu pre rodiny s deťmi.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 05 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:52