Odsúdený Bohuš Garbár, ktorý prišiel na verejné zasadnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. FOTO: TASR/Ondrej Hercegh
StoryEditor

Špecializovaný trestný súd upustil od peňažného trestu pre Garbára z kauzy vyzvedačstva pre Rusko

06.09.2023, 10:56
Autor:
TASRTASR

Pôvodne dostal okrem podmienečného trestu odňatia slobody aj peňažný trest vo výške 15-tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku upustil od peňažného trestu pre Bohuša Garbára z kauzy vyzvedačstva pre Rusko. Pôvodne dostal okrem podmienečného trestu odňatia slobody aj peňažný trest vo výške 15-tisíc eur. Stredajšie rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Rozhodovať bude Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Samosudca Peter Pulman rozhodnutie zdôvodnil tým, že Garbár je poberateľom opatrovateľskej dávky, pričom iný príjem a ani majetok nemá. "Majetkové pomery nie sú také, aby odsúdený mohol uložený peňažný trest zaplatiť," priblížil.

Vo februári ŠTS schválil dohodu medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a Garbárom. Odsúdený bol za trestné činy prijímania úplatku a vyzvedačstva. Dostal úhrnný podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s rovnako dlhou skúšobnou dobou. Tiež peňažný trest vo výške 15-tisíc eur, v prípade jeho nezaplatenia dvojročný náhradný trest väzenia.

image

Polícia pokračuje v stíhaní plukovníka Bučku, ktorý je obvinený v kauze vyzvedačstva pre Rusko

Prokurátor ÚŠP Peter Mikuláš na verejnom zasadnutí poukázal na to, že počas domovej prehliadky bola u Garbára nájdená suma prevyšujúca 20-tisíc eur, pričom pred uzavretím dohody o vine a treste bolo 19-tisíc eur odsúdenému vrátených. "Mal možnosť uložený peňažný trest zaplatiť," zdôraznil prokurátor.

Garbár žiadal, aby mu bol peňažný trest odpustený. Na verejnom zasadnutí to zdôvodnil aj potrebou starostlivosti o blízku osobu. Zaistené peniaze boli podľa jeho slov určené na dokončenie stavebných úprav. "V čase, keď mi boli peniaze vrátené, tak už boli prakticky minuté a bol nimi splatený dlh," podotkol s tým, že z vrátenej zaistenej sumy mu zostalo dvetisíc eur.

Prokurátor uviedol, že od februára, keď bola schválená dohoda o vine a treste, s ktorou odsúdený súhlasil, sa jeho finančná situácia nezmenila. "Dôvody, ktoré tu uvádzal, boli známe už pri samotnej dohode a tie boli zohľadnené pri druhu a výmere trestu vrátane peňažného," povedal Mikuláš.

Štátny tajomník Ministerstva obrany Marian Majer po rokovaní vlády poukázal na riziko stredajšieho verdiktu súdu. "Ak nebudú mať rozhodnutia adekvátny odstrašujúci účinok, budeme takýmto činom čeliť naďalej," upozornil.

Garbár pôsobil ako spravodajský kontakt pre dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

Garbár v roku 2021 na konšpiratívnej schôdzke s osobou vystupujúcou pod menom Sergei Solomasov sľúbil vyhľadávať, získavať a vykonávať zber citlivých informácií a utajovaných skutočností týkajúcich sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb a spolupráce SR, EÚ a NATO s Ukrajinskou republikou. Na tento účel mal dostať tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-25 11:21:04 - Feat.: - Title: Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč, kde figuruje aj Kočner, zrušili 02 - Modified: 2024-04-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Benefity kajúcnikov spôsobili odročenie pojednávania v kauze obžalovaného Štefana Žigu 03 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 12:12