Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová. FOTO: HN/Karol Bustin
StoryEditor

Exsudkyne Urbancová a Doláková tvrdia, že sú nevinné, korupciu odmietajú

05.09.2023, 12:23
Autor:
TASRTASR

Obžaloba obidve bývalé sudkyne viní z podplácania, nepriamej korupcie a ohýbania práva. Obe urobili vyhlásenie, že sú nevinné.

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica otvoril v utorok hlavné pojednávanie s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu Jarmilou Urbancovou a sudkyňou Otíliou Dolákovou, ktorá pôsobila na Okresnom súde Bratislava I, dnes mestskom.

Vinia ich z podplácania

Obžaloba ich viní z podplácania, nepriamej korupcie a ohýbania práva. Obe urobili vyhlásenie, že sú nevinné.

Obhajca Urbancovej Peter Erdős označil 114-stranovú obžalobu v celom rozsahu za nedôvodnú. Zdôraznil, že po rozsiahlom, vyše dva roky trvajúcom vyšetrovaní, prokurátor nebol schopný ustáliť ani len presný čas a miesto, teda kedy a akým spôsobom mala jeho klientka spáchať tri skutky, z ktorých je obžalovaná.

Nemôže sa tak účinne brániť, bolo porušené jej právo na obhajobu. Obžaloba je údajne kompilát zostavený zo zápisníc o výsluchoch svedkov, ktoré však nepotvrdzujú ani jedno tvrdenie "kajúcnika" exsudcu Vladimíra Sklenku.

"Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by čo i len trochu potvrdzoval spáchanie skutkov. Tvrdenia 17 svedkov v prípravnom konaní nepotvrdzujú čokoľvek, čo si vymyslel svedok Vladimír S.," konštatoval Erdős s tým, že Urbancová sa žiadneho korupčného správania nedopustila, nevplývala na súdne rozhodnutia.

Odmietajú spáchanie zločinu

Obhajoba Dolákovej, ktorá má aktuálne pozastavený výkon funkcie sudcu, takisto odmieta spáchanie zločinu ohýbania práva.

"Nebol produkovaný ani jeden dôkaz, ktorý by odôvodnil konštatovanie prokuratúry, že moja klientka v apríli v roku 2016 rozsudkom nerozhodla na základe zisteného skutkového a právneho stavu v predmetnej súdnej veci, ale na základe požiadavky Jarmily Urbancovej, tlmočenej prostredníctvom Sklenku. Nepreukázalo sa, že moja klientka rozhodla svojvoľne," zdôraznila obhajoba.

Obe sudkyne zadržala polícia v rámci akcie Víchrica v októbri 2020.    

 

01 - Modified: 2023-09-06 12:11:38 - Feat.: - Title: Exsudkyňa mala podplácať Kočnerovu spojku. 5000 hodila aj v kancelárii pod stôl, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2022-08-26 12:12:54 - Feat.: - Title: Kauza Víchrica: Vyšetrovateľ navrhol podanie obžaloby na expodpredsedníčku Najvyššieho súdu a sudkyňu 03 - Modified: 2021-03-31 11:07:06 - Feat.: - Title: Najvyšší súd pustil na slobodu svoju bývalú podpredsedníčku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 12:25