StoryEditor

Šéf KDH Majerský označil LGBTI za pliagu a prirovnal ju ku korupcii. Jeho výrok vyvolal pobúrenie

03.09.2023, 21:27
04.09.2023, 11:43
Autor:
prutprut

Predseda kresťanských demokratov sa neskôr za svoje tvrdenie ospravedlnil. Tvrdí, že tým nemyslel LGBTI ľudí, ale ideológiu.

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský dnes v relácii Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza svojim výrokom o LGBTI vyvolal ostrú kritiku viacerých politikov.

Na otázku, či je väčšou hrozbou pre Slovensko LGBTI alebo korupcia, odpovedal tak, že obe dal na rovnakú úroveň. "Aj korupcia, aj LGBTI+. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu," vyjadril sa o menšine inak orientovaných osôb.

Označenie komunity výrazom "pliaga" podporil vyjadrením, že môže "zlikvidovať národ ako taký," pričom opäť dal LGBTI na rovnakú úroveň s korupčnou trestnou činnosťou. 

Dnešné vyjadrenia vyvolali vlnu reakcií naprieč politickým spektrom, pričom vo večerných hodinách sa Majerský prostredníctvom Facebooku za svoj výrok ospravedlnil a povedal, že jeho vyjadrenia boli zle pochopené.

Deň po odvysielaní relácie vydal vyhlásenie k tolerancii, ktoré odmieta útoky na skupiny ľudí ako súčasť kampane, Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

„Obávam sa, že vyostrená rétorika proti základným právam a slobodám osôb môže mať neskôr vplyv na konanie alebo rozhodovanie orgánov verejnej moci spôsobom, ktorý bude v rozpore s princípmi demokratického a právneho štátu. Obyvatelia Slovenskej republiky budú mať oprávnene pocit zraniteľnosti ako aj obavu, že napríklad orgány verejnej moci adekvátne nezasiahnu pri ochrane pred útokom na ľudské práva či pri zásahu do dôstojnosti obyvateľov.“ konštatuje Dobrovodský.

Milan Majerský v predvolebnom rozhovore v HNtelevízii

Reakcie politikov

Na ospravedlnenie politika strany s viac než piatimi percentami v prieskumoch vyzval bývalý minister školstva a kandidát za stranu SaS Branislav Gröhling.

"Pán Majerský, naposledy o ľuďoch ako o “pliage” hovorili v nacistickom Nemecku. Takto ste sa práve vyjadrili o ľuďoch, ktorí tu žijú a platia dane, majú tu príbuzných, rodiny a blízkych. Takéto vyjadrenie je hanbou, od niekoho, kto sa chce radiť medzi demokratické strany," vyjadril sa Gröhling.

Jeho kolegyňa z SaS Jana Bittó Cigániková bola výrokmi šokovaná. "Dnešné slová predsedu KDH ma šokovali. Nerozumiem, ako môže niekto nazvať iných ľudí pliagou len preto, že majú inú sexuálnu orientáciu. A ešte ich aj prirovnáva ku korupcii," napísala na sociálnej sieti.

Ostrú kritiku pre šéfa kresťanských demokratov má aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. "Žiaden, absolútne žiaden politik si nesmie dovoliť nazývať akúkoľvek skupinu ľudí pliagou. Ani LGBTI ľudí, ani nikoho iného," vyjadril sa.

Voči vyjadreniam sa ohradili aj členovia strany Demokrati expremiéra Eduarda Hegera. "Prirovnávať LGBTI ľudí k pliagam je neprijateľné a neakceptovateľné. Je to neľudské a prináša to do spoločnosti nenávisť. Sami sme boli svedkami, ako takáto nenávisť dokáže zabíjať. Teraz bude prvé výročie, zabudli ste, pán Majerský?," vyjadril sa Juraj Šeliga. 

Ostrejšie slová použil Miroslav Kollár z kandidátky Demokratov. "Šéf KDH Milan Majerský má síce o 8 centimetrov viac ako ja, ale zdá sa, že telesná výška predbieha jeho duchovný rozmer. Ako inak hodnotiť jeho dnešné slová z televíznej diskusie na otázku, či je pre Slovensko väčšia hrozba korupcia alebo LGBTI," vyjadril sa, pričom k textu priložil odkaz na vyjadrenie pápeža Františka o tolerancii voči LGBT komunite.

Predseda KDH je zároveň predsedom Prešovského samosprávneho kraja. Jeho kolega, župan Juraj Droba z Bratislavského kraja, Majerského výroky odmietol. "Nezvyknem komentovať vyjadrenia iných politikov a už vôbec nie kolegov županov. Dnes však môj kolega z Prešova Milan Majerský označil LGBTI komunitu za ”pliagu”, čím prekročil všetky červené čiary," napísal.

Ospravedlnenie

Majerský sa po negatívnej spätnej väzbe vyjadril na svojom Facebookovom profile v príspevku, kde tvrdí, že má úctu ku každému človeku. V ospravedlnení píše, že išlo o nedorozumenie a nepochopenie jeho myšlienky. 

"Pri zjednodušenej otázke, či je väčšou hrozbou korupcia alebo LGBTI, som si v tom momente predstavil tému registrovaných partnerstiev resp. manželstiev a pochopil som to tak, že k nej otázka smerovala," napísal šéf KDH. 

"Neustále opakujem: Akceptujme sa, hľadajme riešenia konkrétnych problémov, ale v KDH nemôžeme súhlasiť s registrovanými partnerstvami a ich ustanovením na úroveň manželstva muža a ženy. Manželstvo muža a ženy má výsadné postavenie v spoločnosti, lebo jeho predpokladom sú deti, teda prežitie národa," konštatuje Majerský

Tvrdí, že pri použití slov "nešťastie" či "pliaga" mal na mysli ideológiu, nie konkrétnych ľudí. "Toto nedorozumenie ma mrzí a ospravedlňujem sa, ak bolo nesprávne pochopené, resp. ak som sa tým niekoho dotkol," dodáva. 

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-26 12:30:00 - Feat.: - Title: Fanúšikovia Billie Eilish po Coachelle špekulujú o jej novom vzťahu. Speváčka otvorene prehovorila o svojom súkromí 03 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 04 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 05 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:28