Predeseda poslaneckého klubu strany Smer-SD Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu: Vláda robí všetko preto, aby prišlo čo najviac migrantov, tvrdí Fico

03.09.2023, 18:05
Autor:
TASRTASR

Súčasnú situáciu nehodnotí opozičný Smer-SD ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády.

To, čo sa v súčasnosti deje v južných okresoch Slovenska, je zásadný obrat vládnej politiky a štátu voči nelegálnej migrácii. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii Smeru-SD to uviedol jeho predseda Robert Fico. K téme chce zvolať mimoriadne rokovanie Národnej rady.

Súčasnú situáciu nehodnotí ako výsledok benevolencie, ale priamo zámer súčasnej vlády. "Robí všetko pre to, aby sa na územie Slovenska dostalo čo najviac migrantov," vyhlásil Fico, poukazujúc na to, že namiesto ochrany pred infiltráciou sa situácia rieši legalizáciou pobytu migrantov.

Vojnoví utečenci

Líder Smeru zároveň spochybňuje to, že všetci migranti sú vojnoví utečenci, poukazuje na to, že väčšinu z nich nemožno hodnoverne identifikovať.

image

Migrácia na juhu Slovenska: Polícia aktivuje všetky sily a prostriedky pri zvládaní náporu

"Všetci sú Sýrčania, všetci sú z Aleppa, všetci sa narodili 1. januára," komentuje a odvoláva sa aj na osobné skúsenosti z Veľkého Krtíša. Obrázky z blízkosti koncentračného centra, v ktorom sú migranti umiestnení, premietal počas tlačovej konferencie. Poukázal pritom na katastrofálne podmienky, v ktorých migranti existujú. "Okrem cisterny s vodou a prenosných toaliet nemajú nič, spia na zemi," upozornil.

Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať. "Toto tu smrdí jednou humanitárnou krízou," upozornil. Oznámil, že v pondelok podá strana podnet na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

image

Juh Slovenska zasiahla migrácia. Na riešenie vyzývajú premiéra a vedenie polície viaceré strany

Prístup polície

Zároveň ocenil snahu veľkokrtíšskej samosprávy riešiť situáciu, rovnako tak aj prístup prítomných policajtov.

Predseda mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda v reakcii na tlačovú konferenciu obvinil Roberta Fica zo zneužitia strachu a obáv ľudí na získavanie politických bodov. "Žiaľ, živnú pôdu mu k tomu vytvára nečinnosť vlády a neschopnosť najvyšších ústavných činiteľov zaujať k dianiu v južných oblastiach včasné, zrozumiteľné stanovisko, opreté o konkrétne opatrenia," skonštatoval.

Viaceré strany vyzvali počas víkendu predsedu vlády Ľudovíta Ódora a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby situáciu neodkladne riešili a informovali verejnosť o reálnom stave i prijatých konkrétnych opatreniach na zamedzenie nelegálnej migrácie.

image

Musíme dopĺňať pracovníkov zo zahraničia, migráciu pracovnej sily však treba regulovať

Ministerstvo vnútra i polícia oznámili, že pri riešení situácie nasadili všetky dostupné sily a prostriedky. Zároveň upozornili, že doteraz zo strany migrantov neprišlo k žiadnym narušeniam verejného poriadku. "Každé podozrenie je preverované," zdôraznili. Obyvateľov žiadajú o strpenie. Pripomínajú, že ide o ľudí, ktorí utekajú pred vojnou ďalej na západ. "Na území SR zostať nechcú a zotrvávajú len na nevyhnutný čas, počas ktorého prechádzajú kontrolou v slovenských a európskych systémoch," dodávajú.

01 - Modified: 2023-08-25 06:53:36 - Feat.: 1 - Title: Východná Európa zisťuje, že potrebuje prisťahovalcov, ktorých odmieta. Zamestnancov je chronický nedostatok 02 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mysleli si, že sú v Rakúsku: čoraz viac migrantov prechádza cez Slovensko, no takmer ich nevidno (reportáž)
01 - Modified: 2024-04-29 10:14:30 - Feat.: - Title: Poslanec Smeru Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o vyše 80 percent 02 - Modified: 2024-04-29 22:13:25 - Feat.: - Title: Splní sa Ficovi želanie? Časové okná sú tesné, no mimoriadnu schôdzu chce koalícia stihnúť 03 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 02:13