StoryEditor

Deti z Ukrajiny stále neovládajú slovenský jazyk, preukázala inšpekcia. Kľúčová je podpora kurzov

31.08.2023, 14:54
Autor:
TASRTASR

Dôležité je tiež zabezpečenie odbornej podpory na školách v ukrajinskom jazyku, rovnako tak podporiť zamestnávanie pedagogických asistentov ovládajúcich ukrajinčinu.

Deti z Ukrajiny stále neovládajú slovenský jazyk. Vyplýva to zo záverov ďalšej inšpekcie zameranej na začleňovanie žiakov z Ukrajiny do vzdelávania. V období od februára do apríla ju na 30 školách vykonala Štátna školská inšpekcia v spolupráci s Centrom vzdelávacích analýz. Z inšpekcie vyplynuli viaceré odporúčania.

"V prvom rade je potrebné podporiť organizáciu kurzov štátneho jazyka," zdôrazňuje hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Treba zabezpečiť aj vhodné učebné materiály

Dôležité je zabezpečiť školám odbornú, teda psychologickú, špeciálno-pedagogickú a sociálno-pedagogickú podporu v ukrajinskom jazyku, rovnako tak podporiť zamestnávanie pedagogických asistentov ovládajúcich ukrajinský jazyk. Nevyhnutné je tiež posilniť podporu ukrajinským žiakom v oblasti učenia sa a zabezpečiť školám vhodné učebné materiály.

Výsledky zistení inšpekcie sa týkali štyroch oblastí. Prvou bola jazyková podpora, kde sa ukázalo, že kurzy štátneho jazyka organizovala menej ako tretina základných škôl.

Viaceré školy zabezpečovali výučbu slovenčiny formou doučovania alebo krúžkovej činnosti. Viac ako polovica učiteľov zhodnotila, že pri komunikácii a konverzácii spadá väčšina ich žiakov z Ukrajiny do najnižších úrovní.

Druhou sledovanou oblasťou bola podpora učenia. Inšpekcia preukázala, že doučovanie či úpravy učebného plánu a vzdelávacieho obsahu realizovali školy skôr v menšej miere.

Doučovanie realizovali takmer dve tretiny škôl, pravidelné doučovanie absolvovala približne pätina týchto žiakov. Na väčšine škôl nemali žiaci z Ukrajiny upravený učebný plán.

image

Ukrajina otvára školy a ich deti na Slovensku majú problém. Hrozia výpadky vo vzdelávaní

Podpora duševného zdravia

Treťou oblasťou bola podpora v oblasti duševného zdravia. V nej výrazná väčšina riaditeľov uviedla, že ich škola deťom z Ukrajiny nejakú formu podpory poskytovala. Najčastejšie však išlo o všeobecné programy, ktoré sa organizovali v rámci celej triedy alebo školy.

Podporu v oblasti duševného zdravia zabezpečovali najmä učitelia, školské podporné tímy, centrum poradenstva a prevencie či špeciálne určený zamestnanec školy. Externé osoby či inštitúcie pomáhali necelej polovici škôl.

Poslednou kontrolovanou oblasťou boli vzťahy medzi žiakmi. Z inšpekcie vyplynulo, že väčšina detí z Ukrajiny dostala po nástupe do školy podporu pri oboznamovaní sa s novým prostredím a školy na príchod týchto detí zväčša pripravovali ostatných žiakov.

Veľká časť škôl realizovala preventívne programy, ktoré boli zamerané všeobecne na podporu dobrej klímy a vzťahov, teda neboli špecificky zacielené na začlenenie detí z cudziny.

Podľa väčšiny riaditeľov aj učiteľov sa žiaci z Ukrajiny včlenili do kolektívu. Takmer všetky deti z Ukrajiny mali v škole aspoň jedného kamaráta, takmer štvrtina detí si v škole dovtedy kamarátov zo Slovenska nenašla.

01 - Modified: 2023-08-23 08:31:05 - Feat.: 1 - Title: Študentská rada vysokých škôl odmieta politický vplyv na akademickej pôde 02 - Modified: 2023-08-21 12:53:53 - Feat.: 1 - Title: Mnohí stredoškoláci mávajú namiesto informatiky voľné hodiny, ukázal prieskum 03 - Modified: 2023-08-15 16:28:00 - Feat.: 1 - Title: Takmer každý piaty žiak prvého ročníka strednej školy v Česku je finančne negramotný 04 - Modified: 2023-08-10 13:18:11 - Feat.: 1 - Title: Kandidáti Maďarského fóra sa v školstve zamerajú na zníženie segregácie
01 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 03 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 04 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 05 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 14:20