StoryEditor

Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov zakladajú nové združenie, ten obvinenia odmieta

31.08.2023, 12:20
Autor:
TASRTASR

Iniciátori nového hnutia chcú otvoriť priestor pre všetkých, ktorí si uvedomujú tragické dôsledky nacizmu a fašizmu, ale hlavne súčasné úsilie ich nasledovníkov etablovať sa v slovenskej aj európskej politike.

Kritici vývoja v Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov (SZPB) zakladajú vlastné občianske združenie s názvom Slovenské protifašistické hnutie. Spojiť chcú všetky protifašistické sily na Slovensku. SZPB kritizujú za zbližovanie sa s hnutím Republika, zväz to odmieta. Zároveň potvrdil, že Ministerstvo vnútra SR už zapísalo zmenu na poste predsedu.

Hnutie odmieta členov zo strany Republika

"Chceme otvoriť priestor pre všetkých, ktorí si uvedomujú tragické dôsledky nacizmu a fašizmu, ale hlavne súčasné úsilie ich nasledovníkov etablovať sa v slovenskej aj európskej politike," deklarujú iniciátori nového hnutia.

Prípravný výbor tvorí Miroslav Seget, Jozef Ťažký, Peter Weiss, Boris Zala a bývalý šéf Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, ktorého zvolili za predsedu. Funkciu bude vykonávať do riadneho valného zhromaždenia.

Predstavitelia vznikajúceho hnutia považujú za neprijateľné "zbližovanie sa časti súčasného vedenia zväzu s neofašistickou stranou Republika". Odmietajú aj prijímanie členov tejto strany do zväzu.

"Postup vedenia SZBP vnímame ako zradu na odkaze boja proti nacizmu a fašizmu v rokoch 2. svetovej vojny a zároveň ako legalizovanie profašistickej orientácie strany Republika na slovenskej politickej scéne," komentoval prípravný výbor.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov spoluprácu odmieta. Tvrdí, že s Republikou žiadna oficiálna neprebieha. "Základnou podmienkou pre spoluprácu s akoukoľvek politickou stranou je, aby prezentovala zásadný protifašistický postoj voči 2. odboju a osobitne voči Slovenskému národnému povstaniu," uviedol pre TASR Ján Rohár z mediálno-komunikačného oddelenia zväzu.

image

Velebil Tisa, teraz sa Uhrík fotí s antifašistami. „Mal som ich vyhodiť?“ hovorí pre HN šéf zväzu

Zväz sa vyjadril k organizácii osláv SNP

SZPB sa vyjadril aj k účasti na oslavách SNP vo Zvolene, ktoré organizovala oblastná organizácia SZPB v spolupráci so stranou Smer-SD.

Zdôvodnil ju absenciou oficiálneho programu na celoslovenských oslavách v Banskej Bystrici. "SZPB sa nestotožňuje s takýmto formátom osláv a nebolo, na rozdiel od minulých ročníkov ani zapojené do ich organizovania," doplnil s tým, že delegácia Ústrednej rady SZPB sa napriek tomu zúčastnila na tichom kladení vencov pri pamätníku SNP v Banskej Bystrici.

V máji si SZPB zvolil nové vedenie na čele s predsedom Viliamom Longauerom. Ministerstvo vnútra SR pre TASR potvrdilo, že v polovici augusta zapísalo zmeny údajov štatutárneho orgánu. "Podanie po doplnení spĺňalo všetky zákonom predpísané náležitosti," skonštatoval rezort v stanovisku.

Rezort najprv zmenu nezapísal. Ako vtedy zdôvodnil, návrh neobsahoval podpisy nahradzujúce podpis pôvodného predsedu Pavla Sečkára tak, ako to vymedzuje zákon. Zároveň boli predložené dokumenty, ktoré spochybňovali voľbu nového predsedu.

 

01 - Modified: 2023-08-31 10:57:01 - Feat.: 1 - Title: RTVS odignorovala podľa Smeru podujatie pri príležitosti výročia SNP a "nechce, aby strana vyhrala voľby" 02 - Modified: 2023-08-29 16:35:01 - Feat.: 1 - Title: Útoky na prezidentku aj nové protifašistické hnutie. Oslavy SNP sa nevyhli kritike politikov 03 - Modified: 2023-08-29 13:18:32 - Feat.: 1 - Title: Fico na oslavách SNP kritizoval vedenie štátu za slávnostný galavečer 04 - Modified: 2023-08-24 08:28:39 - Feat.: 0 - Title: Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor) 05 - Modified: 2023-07-25 11:16:15 - Feat.: 1 - Title: Slovenský zväz protifašistických bojovníkov kritizuje rezort vnútra pre nezapísanie nového predsedu
01 - Modified: 2024-01-11 11:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť 02 - Modified: 2023-08-31 13:52:30 - Feat.: - Title: Znevýhodnenie Smeru? RTVS obvinenie strany z manipulácie spravodajstva v súvislosti s SNP odmieta 03 - Modified: 2023-08-31 10:57:01 - Feat.: - Title: RTVS odignorovala podľa Smeru podujatie pri príležitosti výročia SNP a "nechce, aby strana vyhrala voľby" 04 - Modified: 2023-08-29 16:35:01 - Feat.: - Title: Útoky na prezidentku aj nové protifašistické hnutie. Oslavy SNP sa nevyhli kritike politikov 05 - Modified: 2023-08-29 10:12:52 - Feat.: - Title: Pellegrini kritizuje oslavy SNP. Označil ich za nedôstojné, chýbali mu prejavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:04