Peter Tóth. FOTO: TASR - Henrich Mišovič
StoryEditor

Krajský súd zamietol odvolanie Petra Tótha voči rozsudku za vydieranie novinárky

23.08.2023, 15:06
Autor:
TASRTASR

Tóth sa mal dnes už zosnulej Jane Teleki vyhrážať za jej texty. V telefonáte mal od nej požadovať prerobenie článku a žiadal, aby sa nevyjadrovala o jeho synovi. V prípade, že tak neurobí, bude ju považovať za svojho nepriateľa.

Krajský súd v Nitre zamietol odvolanie exsiskára Petra Tótha voči rozsudku, ktorým ho prvostupňový súd odsúdil za trestný čin vydierania dnes už zosnulej novinárky Jany Teleki. Ako uviedla hovorkyňa súdu Lena Kiradžiev, odvolanie bolo zamietnuté, pretože nie je dôvodné. "Rozhodnutie súdu I. stupňa je právoplatné v spojení s uznesením odvolacieho súdu," doplnila hovorkyňa.

Vydieranie

Samosudkyňa Okresného súdu v Nitre uznala exsiskára vinným z trestného činu vydierania novinárky ešte v máji. Súd mu uložil podmienečný trest odňatia slobody na dobu dva roky s dvojročnou skúšobnou lehotou. Rovnaký trest navrhol aj prokurátor.

Tóth sa mal Teleki vyhrážať za jej texty. V telefonáte mal od nej požadovať prerobenie článku a žiadal, aby sa nevyjadrovala o jeho synovi. V prípade, že tak neurobí, bude ju považovať za svojho nepriateľa. "Od tejto chvíle sa zaoberám tvojimi deckami, tvojím papagájom, tvojím mužom, každým. Od tejto chvíle nechodíš bezpečne po ulici, nikto, kto ti je drahý, nikto," mal v telefonáte povedať Tóth, ktorý sa mal novinárke vulgárne vyhrážať aj fyzickým násilím.

image

Zistenie HN: Obvinený Bödör skončil na výsluchu. Vypovedá voči nemu exsiskár a utajený svedok

Teleki si telefonický rozhovor nahrala. Podľa súdnej znalkyne je na ňom "...s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou..." hlas Tótha. Prokurátor skonštatoval, že aj znalec z odboru elektrotechnika, počítačové programy a software potvrdil, že ide o autentickú nahrávku.

Nezákonný dôkaz

Tóth na súde namietal, že nahrávka z novinárkinho telefónu je nezákonným dôkazom, na ktorom bolo stavané prípravné i súdne pojednávanie. "Tento dôkaz z právneho hľadiska neexistuje a všetky ostatné dôkazy vyplynuli z tohto nezákonne získaného dôkazu. Keby neexistoval tento nezákonne získaný artefakt, obžaloba by stála na základoch právnej nuly," uviedol vo svoje záverečnej reči na májovom pojednávaní.

Podľa sudkyne však bol dôkaz získaný zákonne a Tóth svojim konaním naplnil podstatu trestného činu vydierania.

01 - Modified: 2023-11-28 10:46:04 - Feat.: - Title: Vydieranie s obrazmi Andyho Warhola. Proces s exsiskárom a podnikateľom v kauze má pokračovať 02 - Modified: 2023-12-13 15:10:33 - Feat.: - Title: Bývalý novinár a politik Hlasu Migaľ spoluprácu s SIS odmieta, od tajných však dostala ponuku jeho manželka 03 - Modified: 2023-08-30 08:35:34 - Feat.: - Title: Indonézska polícia zadržala desiatky podvodníkov, ktorí vydierali Číňanov na diaľku 04 - Modified: 2023-06-28 10:30:00 - Feat.: - Title: Len dvadsaťročný muž zneužíval malých chlapcov. Do svojich osídel ich lákal cez TikTok 05 - Modified: 2023-02-21 13:03:15 - Feat.: - Title: Na tomto fronte Putin už prehral
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:25