Minister zdravotníctva Michal Palkovič. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Ministerstvo zdravotníctva pracuje na novej koncepcii fungovania urgentov, avizuje skoré opatrenia

17.08.2023, 20:03
Autor:
TASRTASR

Rezort poukázal na to, že poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti bude v Bratislave a Bratislavskom kraji od septembra rozšírené.

Ministerstvo zdravotníctva pracuje na novej koncepcii fungovania urgentných príjmov. Prvé opatrenia by mali vstúpiť do platnosti v horizonte najbližších týždňov. Pre TASR to uviedli z komunikačného oddelenia rezortu. Reagovali tak na vyjadrenie lekárskych odborárov, ktorí upozornili na ohrozenie prevádzky centrálneho prijímacieho oddelenia v bratislavskej ružinovskej nemocnici.

"Ministerstvo zdravotníctva má identifikované potenciálne finančné zdroje, ktoré môžu slúžiť na modernizáciu a vybudovanie urgentných príjmov v nemocniciach. V týchto dňoch prebiehajú negociácie s partnermi, na základe ktorých sa určí finálny zdroj financovania. Zároveň v najbližších dňoch rezort zaradí do vnútorného pripomienkového konania opatrenie, ktorého cieľom je posilniť personálne zabezpečenie urgentných príjmov, čím vznikne priestor na zvýšenie počtu lekárov slúžiacich na urgentných príjmoch," priblížili z rezortu.

image

Lekárski odborári vyzvývajú rezort zdravotníctva, aby riešil problémy centrálneho príjmu v Ružinove

Urgentnej zdravotnej starostlivosti bude rozšírený 

V tejto súvislosti sa podľa nich uskutočnilo na pôde ministerstva niekoľko pracovných stretnutí, a to aj s riaditeľmi všetkých nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a s primármi urgentných príjmov. "V rámci prípravy novej koncepcie minister aj osobne navštívil niektoré urgentné príjmy," doplnili.

Rezort zároveň poukázal na to, že poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti bude v Bratislave a Bratislavskom kraji od septembra rozšírené. Pripomenul, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa podpísala zmluvu s Nemocnicou Bory, ktorá tak bude môcť otvoriť urgent. Avizuje, že na najbližšie rokovanie kabinetu predloží novelu nariadenia vlády, ktorou sa nový urgentný príjem zaradí do pevnej siete urgentov na Slovensku.

image

Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent

Ministerstvo kritizuje vedenie lekárskych odborárov

Ministerstvo zároveň kritizuje vedenie lekárskych odborárov, že od neho neprichádzajú konkrétne a konštruktívne návrhy, ale všeobecné frázy, negativizmus a odmietanie ponúknutých opatrení. "Opakovane vnímame, že predstavitelia lekárskych odborov sa pre dosiahnutie svojich cieľov snažia vraziť klin medzi jednotlivé skupiny zdravotníckych pracovníkov. Prednedávnom sa o to pokúšali v prípade ambulantných a nemocničných pediatrov, teraz sa ich terčom stali lekári z urgentov nemocníc v bratislavskom regióne," uzavrelo.

Lekárski odborári vo štvrtok upozornili, že prevádzka centrálneho prijímacieho oddelenia v ružinovskej nemocnici je ohrozená. Pracovisko má podľa ich slov problém s obsadením služieb atestovanými lekármi. Vyzvali preto rezort zdravotníctva, aby situáciu riešil. Univerzitná nemocnica Bratislava pod ktorú zariadenie patrí, odmieta, že by centrálny príjem kolaboval. Deklarovala, že prevádzka je plne zabezpečená.

01 - Modified: 2023-08-13 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Primár centrálneho prijímacieho oddelenia: Centrálny príjem nie je urgent 02 - Modified: 2023-08-14 13:10:48 - Feat.: 0 - Title: Asociácia na ochranu práv pacientov: Zvýšenie poplatkov nezlepší preťaženie ambulantných pohotovostí a urgentov 03 - Modified: 2023-08-08 15:11:11 - Feat.: 1 - Title: Poplatky na urgentoch a ambulantných pohotovostiach by sa mali zvýšiť, tvrdí Palkovič 04 - Modified: 2023-08-08 13:17:17 - Feat.: 1 - Title: Dlh vyše 15 miliónov eur. Bratislavský magistrát rokuje s mestskou časťou o budúcnosti Polikliniky Tehelná 05 - Modified: 2023-08-08 08:38:13 - Feat.: 1 - Title: VšZP a Nemocnica Bory sa dohodli na zazmluvnení zdravotnej starostlivosti, preplatí hospitalizácie aj operácie
01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 03 - Modified: 2024-04-03 08:00:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho ministerka zrušila kritizované štandardné postupy pre trans osoby z dielne bývalej vlády. Neboli dostatočne zdôvodnené, tvrdí 04 - Modified: 2024-03-27 10:21:16 - Feat.: - Title: Robíme všetko preto, aby sme financie rozdelili spravodlivo, reaguje Dolinková na obavy lekárskej komory 05 - Modified: 2024-03-28 09:24:50 - Feat.: - Title: Mnohí pacienti zaplatia viac. Od apríla sa mení preplácanie inkontinenčných pomôcok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:46