StoryEditor

Fico reagoval na kauzu okolo Gašpara. Chce, aby odvolali Hamrana, Smer sa obráti na Ústavný súd

13.08.2023, 14:32
Autor:
redred

Podľa strany Smer mali byť porušené základné práva Tibora Gašpara.

Smer chystá právne kroky v súvislosti so zadržaním exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, ktorého v nedeľu ráno prepustili z policajného zadržania.

Smer sa chce obrátiť na Ústavný súd

Podľa strany mali byť porušené jeho základné práva. Poukazuje pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd.

Líder strany Robert Fico hovorí o hrubom porušení Ústavy, ako aj Trestného poriadku. Poukazuje pritom na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní.

"Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov," vysvetlil.

Gašparovi podľa jeho slov od zadržania do prepustenia nikto nepovedal "ani pol slova" o dôvode väzby. Tvrdí tiež, že polícia od jeho vypočutia nevykonala žiadne úkony. Fico skritizoval aj spôsob jeho zadržania. Podotkol, že Gašpar vždy s políciou spolupracoval aj reagoval na všetky predvolania či obvinenia.

Právne kroky

Smer avizuje v tejto súvislosti právne kroky. "Pripravujeme celý rad právnych krokov, pokiaľ ide o hrubé porušenie základných práv," uviedol. Celý proces považuje za zlyhanie vlády. Odvolaný by mal byť podľa neho aj súčasný policajný prezident Štefan Hamran.

V tejto súvislosti apeluje na premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je v súčasnosti poverený riadením rezortu vnútra, aj na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Fico zároveň zopakoval, že ide o "špinavú" predvolebnú kampaň na boj s opozíciou, ktorá bude pokračovať až do 30. septembra. Poukázal tiež na to, že proti Gašparovi mal svedčiť len jeden svedok, ktorý je podľa strany absolútne nedôveryhodný, pretože mení svoje výpovede.

Gašpara v nedeľu ráno prepustili z policajného zadržania, pretože prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry naň nevidel dôvody.

Naďalej však ostáva obvinený. Zadržali a obvinili ho v piatok ráno v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti v rámci policajnej akcie Ezechiel 7.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal v sobotu podnet na väzobné stíhanie Gašpara aj ďalšieho obvineného Romana Stahla. O Stahlovi má v nedeľu rozhodovať Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

01 - Modified: 2024-05-13 12:50:19 - Feat.: - Title: Vláda bude v stredu rozhodovať o výstavbe nového jadrového bloku, oznámil Fico 02 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico vyhlásil, že je sklamaný z EÚ. Šimečka zopakoval, že ho chce poraziť 03 - Modified: 2024-05-11 12:41:29 - Feat.: - Title: Bombové hrozby mohli byť testom štátu, zhodli sa Gašpar aj Grendel. Možno zasadne aj bezpečnostná rada 04 - Modified: 2024-05-12 09:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Od handier k bohatstvu a naspäť k handrám? 05 - Modified: 2024-05-10 12:29:04 - Feat.: - Title: Fico počet úradníkov zvyšuje, aj keď hovorí o znižovaní. Ich počet za rok narástol o 567, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 13:46