Medveď hnedý. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Zasadala pracovná skupina, ktorá rieši situáciu s medveďmi. V hre sú ďalšie opatrenia

03.08.2023, 15:48
Autor:
TASRTASR

Cieľom rokovania bolo dosiahnuť efektívnu a intenzívnu spoluprácu všetkých organizácií, ktoré spoločnými krokmi dokážu znížiť riziká stretu človeka a medveďa.

Na ministerstve životného prostredia v stredu zasadala pracovná skupina zameraná na manažment medveďa hnedého.

Prítomným prezentovali detailné výsledky štúdie početnosti medveďov a činnosť rozšíreného zásahového tímu. Ako informoval hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák, ministerstvo získalo cenné informácie a podnety zástupcov jednotlivých dotknutých aktérov, príklady z praxe a predbežné návrhy možných riešení.

"Ministerstvo životného prostredia považuje za nevyhnutné posilniť spoluprácu medzi všetkými dotknutými organizáciami a subjektami. Vďaka spoločnému úsiliu vieme posilniť akcieschopnosť pri riešení konkrétnych problémových jedincov. Zároveň sfunkčniť preventívne opatrenia, ktoré minimalizujú počet medveďov v mestách a obciach či v ich blízkosti," vyhlásil generálny riaditeľ sekcie ochrany prírody a biodiverzity rezortu Peter Maňka.

Na stretnutí pracovnej skupiny mali zastúpenie predstavitelia ministerstva životného prostredia, agrorezortu, obrany, samospráv, farmárov, včelárov, ochranárov, zásahových tímov, poľovníkov a ďalších aktérov.

Cieľom bolo dosiahnuť efektívnu a intenzívnu spoluprácu všetkých organizácií, ktoré spoločnými krokmi dokážu znížiť riziká stretu človeka a medveďa. Rozšírenie pracovnej skupiny je jedným z krokov ministerstva pre zlepšenie spolupráce dotknutých subjektov.

Témou diskusie bola aj aktualizácia Programu starostlivosti o medveďa hnedého. Ako priblížil Ferenčák, zástupcovia poľnohospodárov zdôraznili potrebu finančnej podpory pre preventívne opatrenia na ochranu poľnohospodárskych zvierat pred predátormi.

Rezort pokračuje aj v ďalších preventívnych opatreniach, ktoré majú prispieť systémovo riešiť výskyt medveďa hnedého v blízkosti obydlí.

Prostredníctvom finančných prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia a Environmentálneho fondu podporuje napríklad nákup, výstavbu a zabezpečenie stojísk na komunálny odpad a kontajnerov pre obce, ako aj zaobstaranie elektrických ohradníkov či iných foriem ohradenia alebo konštrukcií.

Okrem prevencie sa ministerstvo intenzívne venuje posilňovaniu akcieschopnosti zásahového tímu pri konkrétnych problémových jedincoch, pričom víta zlepšenie súčinnosti a spolupráce aj s obcami a miestnymi poľovnými združeniami.

Podľa rezortu je nevyhnutné zvýšiť personálne kapacity, ktoré v krátkom reakčnom čase budú môcť zasiahnuť voči konkrétnym problémovým medveďom.

01 - Modified: 2024-04-23 08:28:11 - Feat.: - Title: Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v okrese Kysucké Nové Mesto 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 04 - Modified: 2024-04-14 16:10:42 - Feat.: - Title: Po napadnutí medveďom na Poľane utrpeli zranenia dve osoby. Smerujú tam leteckí záchranári 05 - Modified: 2024-04-08 14:38:00 - Feat.: - Title: SaS považuje situáciu s medveďmi za vážnu, žiada Tarabu zriadiť pracovnú skupinu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 16:58