Igor Matovič a Richard Sulík. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Problémom koalície nebola SaS, ale chaotický Matovič a opozičný Kollár, vyhlásil Sulík

01.08.2023, 16:20
Autor:
TASRTASR

Aj keď vláda Ľudovíta Ódora zvýšila tempo dočerpávania eurofondov, Sulík očakáva na konci roka vysoký prepad nevyčerpaných prostriedkov. Považuje to za vážne zlyhanie exministerky investícii Veroniky Remišovej.

Skutočným problémom vládnej koalície v tomto volebnom období bolo chaotické a nevypočitateľné líderstvo Igora Matoviča a opozičné postoje hnutia Sme rodina, určite nie politika SaS. V TASR TV to povedal predseda SaS Richard Sulík.

Sulík: Rozbíjač vlád? Sú to účelové tvrdenia

Reagoval tak na predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša, ktorý v TASR TV pripísal hlavnú zodpovednosť za postupný rozpad vládnej koalície "rozbíjačovi vlád" Sulíkovi.

"Sú to účelové tvrdenia. Realita je taká, že poslanci SaS z celej koalície najmenejkrát hlasovali v rozpore s koaličnými dohodami," tvrdí Sulík. Podľa jeho štatistiky pri hlasovaniach v parlamente koaličnú zmluvu najčastejšie porušilo Sme rodina a po ňom OĽANO.

image

Podľa Sulíka sa opäť môžeme stať ekonomickým tigrom. Saska predstavila 96 opatrení na podporu rastu HDP

"Skutočná opozícia v koalícii bola Sme rodina a Boris Kollár," vyhlásil Sulík. Dodal, že SaS sa po celý čas snažila plniť dohody a držať dané slovo, nemohla sa však rovnako spoľahnúť na koaličných partnerov. Sulík poznamenal, že Šipoš si nemôže dovoliť povedať, že najväčší problém koalície bol v tom, že ju viedol Matovič. Podľa predsedu SaS de facto riadil aj nasledujúci kabinet Eduarda Hegera.

Napriek tomu podľa Sulíka k pádu jeho vlády vôbec nemuselo prísť. "Boli sme dohodnutí, že Igor Matovič nakoniec predsa len odstúpi z postu ministra financií. Ale vytrhol svoju demisiu z rúk úradníka prezidentky. Presne tak chaoticky, ako vládol, tak chaoticky aj skončila vláda, ktorá bola formálne Eduarda Hegera, ale fakticky Igora Matoviča," zhrnul Sulík.

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej odobrať poverenie jednému z jej členov, exministrovi vnútra Ivanovi Šimkovi, považuje Sulík za politickú chybu. "Nemala nechať padnúť ministra vnútra. Malo sa to vyriešiť nejako v pokoji, ministra mala v každom prípade podržať," skonštatoval s tým, že detaily celého sporu nepozná, ale z hľadiska logiky riadenia rezortu postup prezidentky nebol správny.

image

Cieľom OĽANO je poraziť Fica a jeho dvojča Pellegriniho, povedal Šipoš a priznal, že im prieskumy neprajú

Remišovej zlyhanie

Aj keď vláda Ľudovíta Ódora zvýšila tempo dočerpávania eurofondov, Sulík očakáva na konci roka vysoký prepad nevyčerpaných prostriedkov. Považuje to za vážne zlyhanie exministerky investícii Veroniky Remišovej. Jeho strana chce do budúceho volebného obdobia presadzovať prideľovanie eurofondov automaticky na základe nárokovateľnosti. "Aby o tom, kto dostane grant, nerozhodovali úradníci. Kto spĺňa kritériá, musí dostať. Dá sa to pomerne jednoducho spraviť napríklad pri obciach," tvrdí.

image

Orbánove výroky sú neprijateľné, vraví Sulík. Podľa neho spochybňujú našu suverenitu

SaS tiež pripravila dokument s názvom "Kostra energetickej politiky Slovenska", v ktorom je vymenovaných 70 opatrení pre zabezpečenie energie na najbližšie desaťročia, od prečerpávacích elektrární až po nový zdroj jadrovej energie. Ak by sa SaS stala súčasťou budúcej vlády, chce o dokumente rokovať so všetkými parlamentnými stranami. Ak by sa podarilo dosiahnuť konsenzus, bol by podľa Sulíka zárukou toho, že sa energetická koncepcia bude napĺňať v dlhoročnom rámci bez ohľadu na to, ktoré strany budú aktuálne vo vláde.

01 - Modified: 2023-07-30 12:00:18 - Feat.: 1 - Title: Danko sa prirovnáva k Orbánovi. Netají sa obdivom k autokratickým politikom 02 - Modified: 2023-07-26 14:30:16 - Feat.: 0 - Title: Sociológ Vašečka pre HN: Prepadli sme sa do zložitej situácie. Nikto nevie, kam naša spoločnosť smeruje 03 - Modified: 2023-07-26 10:52:18 - Feat.: 1 - Title: SaS a KDH vyzvali ministra na riešenie zmluvy s firmou SkyToll, rezort dopravy bude reagovať 04 - Modified: 2023-07-21 10:20:55 - Feat.: 1 - Title: Politologička: Akoby „vírus“ spôsobu vládnutia predchádzajúcich vlád napadol aj kabinet odborníkov 05 - Modified: 2023-07-21 09:45:37 - Feat.: 1 - Title: Sulíkova SaS tvrdí, že aktuálnu situáciu zneužívajú Fico aj Matovič: Je viac otázok ako odpovedí
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:56