Dva kusy samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Ukrajinský veľvyslanec v Dubnici prevzal prvé húfnice Zuzana 2

01.08.2023, 12:14
Autor:
TASRTASR

Ide o prvé dve húfnice zo šestnástich, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť Konštrukta-Defence.

Veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran si v utorok v Dubnici nad Váhom aj za prítomnosti predsedu vlády Ľudovíta Ódora prevzal dve samohybné húfnice Zuzana 2. Ide o prvé dve húfnice zo 16, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť Konštrukta-Defence. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko.

Odór: Svet, v ktorom sa nerešpektujú základné práva slobody je pre nás neprijateľný. VIDEO: TASR

Dôkaz solidarity s Ukrajinou

Projekt výroby samohybných húfnic pre Ukrajinu je podľa premiéra ukážkou toho, ako funguje medzinárodná spolupráca a dôkazom spoločnej solidarity s Ukrajinou.

"Obrana Ukrajiny a schopnosť čeliť ruskej agresii je záujmom nás všetkých. Svet, v ktorom neplatia pravidlá a nerešpektujú sa medzinárodné pravidlá, je pre nás neprijateľný. Je našou povinnosťou pomôcť tam, kde vieme a ako vieme," povedal Ódor.

image

Zistenie HN: Top zbrojári nám neprinesú len štvorkolky. Môžu nakopnúť predaje Zuzane aj bagrom z Tisovca

Ako dodal, kvalita húfnic Zuzana 2 je zároveň dôkazom, že Slovensko vie vyrábať modernú techniku spĺňajúcu najprísnejšie medzinárodné požiadavky. Konštrukta-Defence podľa neho už rokuje s ukrajinskou zbrojárskou spoločnosťou o ďalšej spolupráci. Jej výsledkom by mal byť prototyp novej húfnice.

Dve z šestnástich

Podľa ministra obrany SR Martina Sklenára sa projekt medzinárodného projektu zrodil v októbri minulého roka. V najbližších mesiacoch odovzdá Konštrukta-Defence ďalších 14 kusov húfnic Zuzana 2, posledné by mali doraziť na Ukrajinu v budúcom roku.

Veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Kastran oceňuje podporu medzinárodného spoločenstva, ktorej výsledkom je aj dodávka samohybných húfnic Zuzana 2.

"Toto je dôkaz, že karta sa obracia a Rusku nevychádza ich ambícia unaviť nás, zastrašovať a vydierať nás napríklad jadrovými hrozbami. Vďaka patrí vládam na Slovensku, v Nórsku, Dánsku a v Nemecku. Tento projekt je ukážkou úspešnej spolupráce a základom novej spolupráce vo vojenskej a technickej oblasti medzi Slovenskom a Ukrajinou," zdôraznil veľvyslanec s tým, že momentálne je veľmi dôležitá rýchlosť dodávok zbraňových systémov.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 06:57