Ján Slota. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Svedok z korupčnej kauzy Slotu stále nepozná trest, súd mal k dohode výhrady

31.07.2023, 12:24
Autor:
TASRTASR

Podnikateľ v roku 2010 zavinil dopravnú nehodu, pri ktorej zahynula jedna osoba a ďalší účastníci sa zranili.

Obvinený Vladimír Machaj, ktorý sa mal dopustiť prečinu podplácania a v tejto súvislosti vypovedal ako svedok v korupčnom procese s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom, stále nepozná svoj trest.

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica v pondelok na verejnom zasadnutí prerušil konanie o dohode o vine a treste medzi ním a Úradom špeciálnej prokuratúry.

Ako samosudca reagoval, výhrady má predovšetkým k dohodnutému trestu, ktorý je podľa neho neprimerane nízky.

Prokurátor navrhol pre Machaja trest odňatia slobody vo výmere 16 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka. Keďže obe strany prejavili záujem dohodnúť sa, ŠTS zasadnutie prerušil, kým sa dohoda neupraví v zmysle výhrad, a teda prísnejšieho trestu.

Podnikateľ Machaj v roku 2010 zavinil dopravnú nehodu, pri ktorej zahynula jedna osoba a ďalší účastníci sa zranili.

Prvostupňový Okresný súd v Liptovskom Mikuláši ho odsúdil na nepodmienečný trest. Zmiernenie trestu na žilinskom odvolacom súde mal pre neho za úplatok vybavovať Slota u vtedajšieho sudcu, právoplatne odsúdeného Pavla Polku. Machaj napokon obišiel s podmienkou.

Prokurátor ÚŠP obžaloval Slotu z účastníctva na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa obžaloby prijal v dvoch skutkoch úplatky pre žilinského exsudcu Polku. Vychádzajúc z výpovede Machaja malo ísť o úplatky vo výške 5-tisíc a 10-tisíc eur.

Slota tvrdil, že je nevinný. ŠTS ho v júni neprávoplatne odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní štyroch rokov.

Ako vtedy samosudca zdôvodnil, korupčnú trestnú činnosť tak, ako uvádzala obžaloba, sa nepodarilo preukázať. Chýbali jednoznačné dôkazy. Preukázalo sa však zasahovanie do nezávislosti súdu a jeho ovplyvňovanie.

Polku v roku 2021 odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov a finančný trest 150-tisíc eur.

Ako však v júni pre médiá uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a chystá právne kroky, aby došlo k obnove konania.

01 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 03 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 04 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 05 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:19