Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kauza Mýtnik: Kažimír vypovedal na súde. Priblížil svoje vzťahy k verejne známym ľuďom

21.07.2023, 12:30
Autor:
TASRTASR

Peter Kažimír povedal, že obžalovaného Jozefa Brhela staršieho pozná od 80. rokov a je to z čias vysokej školy.

Hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik pokračovalo v piatok na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, vypočutím exministra financií a guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra.

Priblížil napríklad svoje vzťahy k mnohým verejne známym ľuďom. V prípade sú okrem iných obžalovaní aj podnikateľ Jozef Brhela so svojím synom, ktorí boli aj v piatok na pojednávaní prítomní.

Kažimír vypovedal

Kažimír v piatok ráno na súd prišiel a povedal, že bude vypovedať. V časoch jeho vedenia ministerstva financií totiž finančná správa obstarala v rokoch 2013 až 2018 systémy od firmy, ktoré sú podľa obžaloby predražené. Prezidentom Finančnej správy bol v tých časoch František Imrecze.

Vo svojej výpovedi Kažimír spomenul aj to, že obžalovaného Jozefa Brhela staršieho pozná od 80. rokov a je to z čias vysokej školy. Zároveň však potvrdil, že po svojom vstupe do politiky obmedzili stretnutia. Poznamenal, že pozná jeho rodinu a aj jeho syna, obžalovaného Jozefa Brhela mladšieho.

Podotkol tiež, že v minulosti mu Imreczeho predstavil Robert Kaliňák. Ten v piatok sedel v pojednávacej sieni ako advokát obžalovaného Radka Kuruca.

Odpovedal na množstvo otázok

Guvernér NBS novinárom po výpovedi povedal, že bola dlhá a odpovedal na množstvo otázok. "Vyjadroval som sa o vzťahoch k množstve ľudí. Nechcem robiť žiadne vlastné súdy na tých stranách, ktoré sa tu zúčastňujú," dodal s tým, že nebude hodnotiť ani sa sa vyjadrovať k žiadnym svedkom.

Obhajca Brhela staršieho Michal Mandzák médiá informoval, že z titulu svojej funkcie nemohol Kažimír ovplyvniť projekty, ktoré boli obstarané na finančnej správe. Tá je podľa jeho slov samostatnou jednotkou a tak sa aj riadi.

Prokurátor Ondrej Repa uviedol, že exminister financií vypovedal najmä k vzťahovým veciam a bolo to v rámci jeho pamäťových možností.

"Samozrejme, keďže skutky sa stali dávnejšie, tak veľa vecí si nepamätá. Niektoré relevantné skutočnosti však potvrdil a viaceré skutočnosti poprel," konštatoval. Doplnil, že jeho výpoveď bola totožná s tou v prípravnom konaní.

Dôkaz o nevine

Pred pojednávaním Jozef Brhel mladší novinárom predstavil svoj dôkaz o nevine. Priblížil, že oslovil medzinárodného experta a znalca z oblasti autorských práv a ich ochrany. "Je to profesor, ktorý o problematike prednáša a skúma ju. Posudok je preložený do slovenčiny a absolútne vylučuje podozrenia z prania špinavých peňazí," vyhlásil.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-04 12:12:00 - Feat.: - Title: Je nevyhnutné otočenie trendu vo verejných financiách, vraví Kažimír. Od vlády očakáva úsporné opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:52