StoryEditor

Na východe Slovenska vyčíňali búrky. Desiatky domov sú neobývateľné, v jednom okrese je mimoriadna situácia

20.07.2023, 11:15
Autor:
TASRTASRredred

Nepriaznivé počasie zasiahlo včera krajný východ Slovenska. Silné búrky spôsobili rozsiahle škody.

Krajný východ Slovenka zažil včera scény ako z katastrofického filmu. Silné búrky sprevádzané veľkými krúpami a silným vetrom ničili domy, na uliciach ostali popadané stromy.

Po stredajších búrkach na východe Slovenska stále platí vo viacerých obciach povodňová aktivita. Mimoriadna situácia je podľa rezortu vnútra v obci Závadka v okrese Michalovce, kde sa v dôsledku poškodenia striech desiatky domov stali neobývateľné.

Potvrdilo to ministerstvo vnútra s tým, že mimoriadna situácia platí aj v Bardejove a celom okrese Sobrance. 

Veterná smršť

"Vplyvom víchrice došlo k strhnutiu strechy na administratívnej budove futbalového štadióna v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka," uviedli z tlačového odboru. Veterná smršť zasiahla obec Závadka okolo piatej hodine popoludní.

Silnú búrku sprevádzalo masívne krupobitie, ktoré poškodilo približne 30 striech na obytných domoch. Značná časť z nich je preto neobývateľná.

"Vzhľadom k tomu, že nie je vylúčené ohrozenie života, zdravia osôb a je predpoklad veľkých škôd na majetku, starostka obce vyhlásila mimoriadnu situáciu," uvádza tlačový odbor. 

Veterná smršť zasiahla aj okres Sobrance, v dôsledku silného prívalového dažďa spojeného s krupobitím a silným vetrom tam došlo k poškodeniu striech a okien rodinných domov, majetku a motorových vozidiel vo veľkom rozsahu.

"Je potrebné tam vykonávať zabezpečovacie a záchranné práce na dotknutých územiach, organizovať ochranu obyvateľstva a ochranu majetku, kultúrneho dedičstva a životného prostredia," zdôvodnil tlačový odbor mimoriadnu situáciu na území okresu.

Najvyšší stupeň povodňovej aktivity

Po prívalovej povodni a silných zrážkach v okrese Bardejov platí III. stupeň povodňovej aktivity v obci Zborov. Nepriaznivé počasie zasiahlo aj obec Hanigovce v okrese Sabinov, kde však starosta po ukončení prác odvolal II. stupeň povodňovej aktivity ešte v stredu večer.

Prívalová povodeň postihla aj obce Sedliská a Tovarné vo Vranovskom okrese, platí tam III. stupeň povodňovej aktivity. Silná víchrica spôsobila škody aj v okrese Humenné, vo večerných hodinách preto obce Porúbka a Topoľovka vyhlásili II. stupeň a obec Jasenov III. stupeň povodňovej aktivity.  

V súvislosti s výčinmi počasia mali množstvo zásahov aj hasiči. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jana Matis Libová potvrdila, že situácia sa začala zhoršovať okolo štvrtej hodnoty popoludní.

Škody odstraňovali až do polnoci

Profesionálni i dobrovoľní hasiči v kraji zasahovali celkovo 21-krát, najhoršia situácia bola podľa nej v okresoch Michalovce a Sobrance.

"Išlo predovšetkým o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku, prípadne strešných konštrukcií a krytín," konkretizovala Matis Libová. Odstraňovanie škôd trvalo až do polnoci. 

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči desaťkrát. Išlo podľa hovorkyne krajského riaditeľstva v Prešove Miroslavy Knišovej najmä o odstraňovanie popadaných stromov, čerpanie vody zo suterénov rodinných domov a odstraňovanie a zabezpečovanie strhnutých a poškodených striech.  

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 04 - Modified: 2024-04-15 14:44:42 - Feat.: - Title: Na Slovensko dorazilo prudké zhoršenie počasia. Kam až klesnú teploty a kedy sa znovu oteplí? 05 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 01:13