Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Na súde pokračuje proces s Kažimírom. Kvôli daňovému tajomstvu vylúčili verejnosť

20.07.2023, 09:48
Autor:
TASRTASR

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú.

Verejnosť nemôže byť prítomná na štvrtkových výsluchoch svedkov v rámci súdneho procesu s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom.

O jej vylúčení rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z dôvodu, že predmetom výsluchov je aj daňové tajomstvo.

image

Začína sa ostro sledovaný proces: Prokurátor opísal, ako mal Kažimír odovzdať úplatok, ten sa bráni

Návrh na vylúčenie verejnosti predniesla obhajoba obžalovaného. Stotožnil sa s ním prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a aj samosudca Milan Cisarik.

"Trestný poriadok predpokladá, že ak je predmetom výsluchu daňové tajomstvo, nemá byť verejnosť prítomná," zdôvodnil sudca. Výsluch by mali vo štvrtok absolvovať piati svedkovia. Ďalší dvaja ospravedlnili svoju neúčasť.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra.

V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

01 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 02 - Modified: 2024-04-04 12:12:00 - Feat.: - Title: Je nevyhnutné otočenie trendu vo verejných financiách, vraví Kažimír. Od vlády očakáva úsporné opatrenia 03 - Modified: 2024-04-04 12:52:17 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pre Slovensko existuje len jedna cesta 04 - Modified: 2024-03-21 08:49:10 - Feat.: - Title: Súdny proces v korupčnej kauze guvernéra NBS Kažimíra v piatok nebude 05 - Modified: 2024-03-11 12:15:43 - Feat.: - Title: Ceny plynu, zelená transformácia aj mzdy. Eurozóne hrozia viaceré riziká rastu inflácie, upozorňuje Kažimír
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:16