Zuzana Čaputová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čaputová: Pri kompenzáciách samosprávam máme limity, budú prebiehať rokovania

14.07.2023, 12:47
Autor:
TASRTASR

Vo štvrtok mali zástupcovia samospráv rokovať vzhľadom na kompenzácie s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom. Deň pred rokovaním však Ódor rokovanie na Úrade vlády zrušil.

Bývalá vláda prisľúbila samosprávam viac ako 100 miliónov eur na kompenzácie vysokých cien energií. Sú pripravené modely na kompenzácie alebo na pomoc pre samosprávy.

Vo verejných financiách sú však isté limity. V piatok na to upozornila prezidentka Zuzana Čaputová.

Vo štvrtok mali zástupcovia samospráv rokovať vzhľadom na kompenzácie s predsedom vlády Ľudovítom Ódorom. Deň pred rokovaním však Ódor rokovanie na Úrade vlády zrušil.

"Viem, že premiér Ľudovít Ódor sa so samosprávami stretol, teraz to najbližšie stretnutie bolo posunuté. Hľadajú rozpočtové možnosti v rámci možnosti rozpočtu, to je veľmi dôležité povedať. Na túto tému sme sa včera nerozprávali, stretli sme sa iba krátko. Môj názor na podporu samospráv je dlhodobo známy, ale rozumiem tomu, že máme isté limity v rámci verejných financií," vyjadrila sa prezidentka s tým, že modely kompenzácií pre samosprávy sú pripravené.

Finálny výsledok rozhodovania závisí podľa nej aj od analýzy, ktorú pripravuje minister financií. Polročná správa ministerstva financií o stave verejných financií má byť k dispozícii v polovici augusta.

Finančné zdroje chcú zastupitelia samospráv získať prostredníctvom úpravy štátneho rozpočtu v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér sa vyjadril, že ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády SR naďalej platí v rámci možností štátneho rozpočtu. Ódor však tiež povedal, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií. Parlamentom schválené zmeny rôznych zákonov totiž spôsobili výpadok rozpočtových príjmov.

"Sme nešťastní z toho, že zas niekto v štáte urobil nezodpovedné rozhodnutia a obce a mestá za to musia niesť následky. To sa vláda ani nemusela meniť, robila to aj tá predchádzajúca. Pevne dúfame, že sa nám podarí zmeniť tento prístup," vyjadril sa podpredseda komory miest Združenia miest a obcí Slovenska Martin Chren.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 01:06