Hospic. Ilustračné foto: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Plamienok: paliatívne oddelenia pre deti nie sú a situácia je neudržateľná

06.07.2023, 12:09
Autor:
redred

Detské domáce hospice trpia nedostatkom lekárov.

Domácu paliatívnu a špeciálnu nemocničnú starostlivosť potrebujú dlhodobo nevyliečiteľne choré deti s chorobami ohrozujúcimi a limitujúcimi život či nevyliečiteľne choré deti s komplexnými potrebami. Tie sú opakovane hospitalizované na rôznych detských špecializovaných oddeleniach a ich zdravotná starostlivosť nie je optimálne koordinovaná. Obvodný pediater odborne ani kapacitne nie je schopný pokryť potreby deti s komplexnými potrebami, informovala riaditeľka organizácie Plamienok Mária Jasenková.

„Detskú domácu paliatívnu starostlivosť poskytujú na Slovensku iba štyri domáce hospice fungujúce v rámci tretieho sektora, odbornú starostlivosť o tieto deti poskytuje veľmi malý počet odborníkov,“ spresnila v tlačovej správe.

V detských domácich hospicoch pracuje podľa Jasenkovej veľmi malý počet lekárov aj zdravotných sestier. Nájsť a zamestnať nového lekára alebo sestru je extrémne náročné.

Detské domáce hospice trpia nedostatkom lekárov. V Plamienku pracovalo päť lekárov na 1,8 úväzku, vo Svetielku nádeje 0,8 úväzku, vo Svetielku pomoci 0,1 úväzku a občas im vypomáhali lekári na dohodu o pracovnej činnosti, Pod krídlami Dominiky pracujú sestry a lekári na dohody podľa potreby.

Táto situácia je dlhodobo neudržateľná, upozorňuje Jasenková a tiež šéfovia ostatných spomenutých organizácií. „Dlhodobo pracovať iba v detskej paliatívnej starostlivosti je extrémne psychicky náročné, lekári potrebujú zmenu, rotáciu pracovísk a náplne práce. Lekári preto po pár rokoch práce z oblasti detskej paliatívnej starostlivosti odchádzajú.

Špecializácia v oblasti paliatívnej medicíny je nadstavbová, čiže vyžaduje aspoň sedem rokov praxe. Aby lekár zvládol závažné zdravotné problémy dieťaťa doma, potrebuje nadobudnúť dostatočnú klinickú skúsenosť a komunikačnú zručnosť. Možnosť konzultácie so starším lekárom nie je vždy dostatočná pomoc, je potrebná jeho prítomnosť na návšteve.

Starší lekári, ktorí dlhodobo pracujú v oblasti detskej domácej paliatívnej medicíny, musia byť často aspoň telefonicky k dispozícii mladšiemu lekárovi aj v noci. Lekár po 50. roku života, ktorý pracoval v slovenskom zdravotníctve 25 až 30 rokov, potrebuje v noci oddych,“ upozornila Jasenková s tým, že zabezpečiť nonstop pohotovosť v oblasti detskej domácej paliatívnej starostlivosti iba v rámci tretieho sektora je dlhodobo neudržateľné. „Potrebujeme systémovú zmenu,“ dodala.

Dlhodobá 24-hodinová starostlivosť o dieťa doma je pre rodičov fyzicky aj psychicky veľmi náročná.

V roku 2022 detské domáce hospice na Slovensku poskytli domácu paliatívnu starostlivosť celkovo 64 deťom počas 572 domácich návštev, z nich 22 zomrelo v tom istom roku, 15 doma a 7 v nemocnici. Detské domáce hospice poskytli domácu paliatívnu starostlivosť iba 3,9 percenta detí, ktoré ju potrebujú. Počet detí, ktorým detské oddelenia a kliniky poskytli paliatívnu starostlivosť, nie sú dostupné.

01 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Vďaka Plamienku sme s Miškom prežili najkrajšie leto 02 - Modified: 2023-11-13 08:27:18 - Feat.: - Title: Po strate manžela som vyhľadala pomoc Plamienka 03 - Modified: 2023-11-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Po strate manžela som vyhľadala pomoc Plamienka 04 - Modified: 2023-09-05 12:16:52 - Feat.: - Title: Gerety Awards pozná víťazov pre rok 2023. JANDL nesie na Slovensko bronz 05 - Modified: 2023-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Kým prišiel Plamienok, žili sme so zbalenou taškou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 04:22