Hlasovanie parlamentu o otvorení mimoriadnej schôdze na odvolávanie Borisa Kollára. FOTO: Youtube/NRSR
StoryEditor

Kollára odvolávať nebudú, pre nedostatok poslancov sa schôdza iniciovaná Demokratmi nezačala

05.07.2023, 10:16
Autor:
TASRTASR

Mimoriadnu schôdzu iniciovali nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera pre kauzu fyzického napadnutia bývalej Kollárovej partnerky.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) nebude čeliť odvolávaniu z funkcie. Mimoriadna schôdza Národnej rady k návrhu na jeho odvolanie sa v stredu ukončila, keďže po viacerých pokusoch neprišlo do rokovacej sály dostatok poslancov. Počas druhého stredajšieho pokusu o začatie schôdze sa zaprezentovalo 55 poslancov. Parlament nebol uznášaniaschopný, preto podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽANO) ukončil schôdzu.

Mimoriadnu schôdzu iniciovali nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera pre kauzu fyzického napadnutia bývalej Kollárovej partnerky. Začať sa mala už v utorok, no parlament nebol uznášaniaschopný. Rokovací poriadok Národnej rady hovorí, že ak ani na ďalší rokovací deň nie je do hodiny po začiatku schôdze prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, predsedajúci schôdzu skončí.

image

Schôdza na odvolanie Kollára sa ani v stredu ráno nezačala, pokúsia sa ju otvoriť o hodinu

Poslanci, ktorí návrh na odvolanie Kollára predložili, apelujú na vyslanie signálu z parlamentu, že domáce násilie sa netoleruje. Pod zvolanie schôdze sa podpísali aj ďalší nezaradení poslanci, členovia klubov SaS i OĽANO.

Kollár v utorok zopakoval, že odstúpiť nemieni. Za jediný dôvod svojho odvolávania označil to, že chránil život a zdravie svojho ročného dieťaťa.

Poslankyňa Anna Mierna (nezaradená) je šokovaná, že sa za dva dni nenašlo 76 poslancov, ktorí by odsúdili násilie, otvorili schôdzu a otvorili by o tejto téme debatu. Kritizuje za to aj SaS a OĽANO. Podľa Hegera vyhral politický kalkul, nie boj za správnu vec. "Boli ľudia, ktorí v sále sedeli a nezaprezentovali sa ako prítomní," povedal po ukončení schôdze. Dodal, že ak by to Kollár myslel úprimne a vážne, mohol zvolať schôdzu ešte v minulom týždni.

Líder OĽANO Igor Matovič už skôr vyzval Kollára, aby sa ospravedlnil za svoje výroky a vyzval mužov, aby nebili ženy. Keďže Kollár v utorok tak urobil, Matovič reagoval, že by za jeho odvolanie nehlasoval. Poslanci okolo Petra Pellegriniho, mimoparlamentnej Republiky či ĽSNS ani Smeru-SD na schôdzu v stredu neprišli.

image

Stojíme za Kollárom. Ak si niekto myslí, že obeťou je žena, nechápe akciu a reakciu, tvrdí Krajniak

Šéf parlamentu na tlačových konferenciách priznal, že svoju expartnerku pred 12 rokmi udrel po tom, ako ohrozila ich dieťa. Odmietol jej ďalšie obvinenia, vidí za nimi kampaň na jeho očiernenie. Kauze jej údajného sledovania sa venoval aj parlamentný výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby. Šéf tajných Michal Aláč vylúčil, že by bola SIS zneužitá na osobné účely ústavného činiteľa. Kollár podal trestné oznámenie na Richterovú a ďalšie neznáme osoby, ktoré podľa jeho slov za kauzou stoja.

01 - Modified: 2023-07-05 07:16:06 - Feat.: 1 - Title: Schôdza na odvolanie Kollára sa ani v stredu ráno nezačala, pokúsia sa ju otvoriť o hodinu 02 - Modified: 2023-07-04 15:35:16 - Feat.: 1 - Title: Stojíme za Kollárom. Ak si niekto myslí, že obeťou je žena, nechápe akciu a reakciu, tvrdí Krajniak 03 - Modified: 2023-07-04 13:52:22 - Feat.: 1 - Title: Prvý pokus nevyšiel, schôdzu o odvolávaní Borisa Kollára neotvorili
01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:49