Poslanec Eduard Heger. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Demokrati apelujú na odvolanie Kollára v súvislosti s napadnutím expartnerky, Hlasu budú chýbať poslanci

30.06.2023, 16:04
Autor:
TASRTASR

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho budú mať pri odvolávaní voľnú ruku. Ten predpokladá, že zahlasujú za Kollárov odchod.

Nezaradení poslanci Národnej rady zo strany Demokrati opätovne apelujú na vyvodenie zodpovednosti a odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) v súvislosti s fyzickým napadnutím jeho expartnerky. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini avizoval, že na utorkovej mimoriadnej schôdzi zrejme nebudú všetci jeho jedenásti poslanci. Predpokladá však, že zahlasujú za Kollárov odchod.

"V utorok sa ukáže, či sa Borisovi Kollárovi násilie, ku ktorému sa priznal a za ktoré sa dodnes neospravedlnil, prepečie," uviedla volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská. Apelovala na poslancov, aby uprednostnili hodnoty pred politikou a zachovali sa zodpovedne pri hlasovaní. Víta ochotu lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča pridať sa k správnej veci. Ospravedlnenie, na ktoré Matovič Kollára vyzval, však podľa Letanovskej nestačí. Vyzýva parlament na vyslanie signálu, že domáce násilie sa netoleruje.

image

Matoviča mrzí, že sa Modrí, Demokrati a Maďarské fórum nespojili. Hrozí prepadnutie hlasov

Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho budú mať pri odvolávaní voľnú ruku. Pellegrini predpokladá, že zahlasujú za Kollárov odchod. Priblížil, že na mimoriadnej schôdzi budú chýbať asi štyria alebo piati jeho poslanci. "Extrémnym počtom nemôžeme prispieť ani k otvoreniu schôdze," uviedol. Odmieta, že by šlo o taktiku či dohodu s Kollárom.

Prípadné mimoriadne schôdze k individuálnym zákonom, ktoré sa nestihli dorokovať na poslednej schôdzi, podľa slov Pellegriniho zrejme nepodporia. Poznamenal však, že jeho poslanci sú pripravení iniciovať alebo spoluiniciovať rokovanie k situácii v samosprávach. Keďže sa premiér Ľudovít Ódor zrejme nedohodol so Združením miesta a obcí Slovenska na dofinancovaní zvýšených nákladov na energie, samosprávy podľa slov Pellegriniho avizujú problém a obrátili sa na poslancov.

image

Cigániková pre HN: Letanovskú mám rada, no s úžasom pozorujem jej absolútny obrat

Smer-SD už avizoval, že na mimoriadnej schôdzi ku Kollárovmu odvolaniu sa nezúčastní. Matovič vyzval Kollára, aby sa ospravedlnil za svoje výroky. Ak to neurobí, bude hlasovať za jeho odvolanie.

Šéfa parlamentu vyzvali na odchod z funkcie viaceré strany, Kollár odísť nemieni. Priznal, že svoju bývalú partnerku pred 12 rokmi udrel po tom, ako ohrozila ich dieťa. Odmietol jej ďalšie obvinenia, vidí za nimi kampaň na jeho očiernenie.

01 - Modified: 2023-06-30 11:41:11 - Feat.: 1 - Title: Matovič to riskne. OĽANO pôjde do volieb ako trojkoalícia 02 - Modified: 2023-06-30 11:14:58 - Feat.: 1 - Title: Matovič adresoval Kollárovi výzvu. Ak ju šéf parlamentu nesplní, bude hlasovať za jeho odvolanie 03 - Modified: 2023-06-30 14:05:12 - Feat.: 1 - Title: Cigániková pre HN: Letanovskú mám rada, no s úžasom pozorujem jej absolútny obrat
01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:51