Predseda Republiky Milan Uhrík. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/martin Baumann
StoryEditor

Poslanci z Republiky žiadajú vládu nerozhodovať o závažných otázkach

23.06.2023, 11:28
Autor:
TASRTASR

Hnutie pripomína vláde, že svoje pozície zastáva bez mandátu od občanov a bez vyslovenej dôvery parlamentu.

Nezaradení poslanci Národnej rady SR, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike, predložili uznesenie, ktorým žiadajú vyzvať vládu odborníkov, aby rešpektovali svoj dočasný a úradnícky charakter a zdržali sa rozhodovania o závažných otázkach vnútroštátnej a zahraničnej politiky. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

Hnutie pripomína vláde, že svoje pozície zastáva bez mandátu od občanov a bez vyslovenej dôvery parlamentu. "Preto musia svoje právomoci vykonávať striktne v súlade s ústavnými a demokratickými princípmi SR, vyhýbajúc sa zásadným a kontroverzným rozhodnutiam," uviedli v návrhu uznesenia.

Vláda podľa nich odvodzuje svoju legitimitu od zákonodarného zboru, ktorému sa zodpovedá, a ktorý jej vyslovuje dôveru. "Kompetencie takejto vlády však Ústava SR vyslovene neobmedzuje, a preto členovia úradníckej vlády môžu nadobudnúť mylný dojem o svojej plnohodnotnej autorite rozhodovať o najzávažnejších otázkach vnútroštátnej a zahraničnej politiky aj napriek tomu, že nikto z členov úradníckej vlády neprešiel demokratickými voľbami a nezískal mandát od občanov," argumentujú poslanci.

Republika si myslí, že keďže predstavitelia vlády už ďalej neplánujú pôsobiť v politike, môže ich to viesť k "pokušeniu prijímať motivované závažné rozhodnutia v kontroverzných témach, keďže sú si vedomí, že o pár mesiacov svoje pozície opustia a občanom sa za svoje rozhodnutia v nasledujúcich voľbách zodpovedať nebudú". Vláda podľa Republiky by už mala len "kúriť a svietiť".

01 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 02 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zo svojho pádu viní Smer a SNS: Prekvapili nás, zmena ich rétoriky bola pre nás radikálna 04 - Modified: 2024-02-25 18:26:30 - Feat.: - Title: Hnutie Republika si na sneme opätovne zvolilo za predsedu Milana Uhríka 05 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zvádza súboj s Ficom. Všetci vieme, že Smeru ide o zníženie trestov pre oligarchov, tvrdí Uhrík
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 02:23