StoryEditor

Slota je skorumpovaný, rozhodol sudca a dal mu za úplatky a ovplyvňovanie rozsudku podmienku

09.06.2023, 15:15
09.06.2023, 16:28
  • Sudca Michal Truban odsúdil bývalého šéfa národniarov za skorumpovanosť.
  • Za mnohotisícové úplatky a vybavenie rozsudku mu udelil slobodu.
  • Z korupcie Jána Slotu pritom usvedčili traja svedkovia a prokurátor pre neho žiadal dokopy 10 rokov za mrežami.

Bývalý šéf národniarov Ján Slota je skorumpovaný. Povedal to dnešným rozsudkom sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban. Slotu odsúdil bleskovo za tri dni. Za prijatie dvoch úplatkov v sumách 5- a 10-tisíc eur a následné vybavovanie rozsudkov na žilinskom súde ho však neposlal za mreže, ale dal mu dvojročnú podmienku.

FOTOGALÉRIA: Ján Slota na súde v prvý deň pojednávania v stredu 7. júna:

Na väzenie pre Slotu sudcovi nestačili ani výpovede troch svedkov. Tie na seba plynule nadväzovali a vytvárali jednoliaty celok. Prokurátor Rastislav Hruška žiadal pre Slotu päť plus päť rokov vo väzení – za každý úplatok jeden trest. Verdikt nie je právoplatný. Rozhodovať po odvolaní prokurátora bude ešte Najvyšší súd.

Vždy pred rozhodnutím

Slotu Špecializovaný trestný súd uznal za vinného v prípade dopravnej nehody spred trinástich rokov. Tú zapríčinil podnikateľ z Liptova Vladimír Machaj. Jedna osoba pri havárii zomrela, ďalšie utrpeli zranenia. Machaja poslal najskôr Okresný súd v Liptovskom Mikuláši na tri roky „do basy“. Oslovil preto svojho kolegu z firmy Romana Kudláčka – činného v národniarskych kruhoch –, aby zaranžoval stretnutie s Jánom Slotom. Vedel totiž „o silnom napojení pána Slotu na doktora Polku“.

Práve v senáte sudcu Pavla Polku na Krajskom súde v Žiline totiž skončilo jeho odvolanie. Slota aj Polka svoj blízky vzťah priznali. „Boli sme priatelia, stretávali sme sa, boli sme si aj vypiť,“ hovoril v stredu pred súdom Slota.

image

Svedkovia v Slotovej kauze: Peniaze si prerátal a povedal, že je to v poriadku

Prvé stretnutie v trojici Slota – Kudláček – Machaj prebehlo koncom roku 2012 v žilinskom hoteli Slotovcov Goldwing. Machaj podľa vlastných slov od Slotu chcel, aby „s Polkom prebral možnosť, či je možné vyhovieť odvolaniu“.

„Slota sa vyjadril, že pozná pána Polku a skúsi zistiť, čo sa s tým dá robiť, a pre rýchlos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:04