Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Protiruské sankcie majú svoj účinok, povedala Čaputová na Globsecu

29.05.2023, 14:31
Autor:
TASRTASR

Prezidentka pripomenula, že efektivita a zmysel jednoty Európskej únie sa potvrdili v čase energetickej krízy i spoločnom sankčnom postupe voči Rusku v súvislosti s jeho agresiou na Ukrajine.

Sankcie zavedené proti Rusku za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu majú svoj účinok, Moskva má menej zdrojov na nákup zbraní.

V dnešnom prejave na úvod bratislavskej medzinárodnej konferencie Globsec to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dôležitá skúška

Zároveň varovala pred narušením doterajšej jednoty západných štátov v postoji k Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a tiež pred zneužívaním demokratických slobôd extrémistami.

"Naša jednota je vystavená skúške. Tí, ktorí tvrdia, že naše opatrenia nefungujú alebo že sa máme zameriavať na naše vlastné záujmy, sa mýlia," uviedla Čaputová. Dodala, že solidarita Západu s Ukrajinou má výhody aj pre jeho vlastnú bezpečnosť.

Západné krajiny podľa prezidentky zvládli dopady konfliktu na Ukrajine oproti očakávaniam lepšie, a to vďaka svojej jednote. Ukrajine sa tiež darí vzdorovať ruskej invázii.

"Zásoby plynu sú na rekordných úrovniach, inflácia klesá. Rusko kontroluje (na Ukrajine - pozn. ČTK) menej územia ako pred rokom," vyhlásila Čaputová.

Hlava slovenského štátu varovala, že extrémisti využívajú demokratické práva proti samotnej demokracii. Vyzvala na jej lepšiu ochranu a na zvýšenie zodpovednosti prevádzkovateľov sociálnych sietí za šírený obsah.

Podľa českého ministra zahraničia Jána Lipavského nie je do budúcnosti problémom len ruský prezident Vladimir Putin, ale ruský imperializmus, keď táto krajina "nevie, kde končí a kde začína".

Únia by podľa Lipavského mala byť pripravená nie vyložene na otvorený stret s Moskvou, ale "na studenú konfrontáciu s Ruskom" a na to, aby dokázala zastavovať ruský vplyv. Nevylúčil však, že budú možné určité obchodné vzťahy.

Šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg povedal, že "Rusko sa nikam nepresunie, vždy zostane najväčším geografickým susedom" EÚ. Európa by sa podľa neho mala naučiť rozlišovať medzi prezidentom Putinom a jeho prisluhovačmi a Rusmi. Povedal, že podobné je to v prípade KĽDR, keď sa rozlišuje medzi tamojším komunistickým režimom a obyvateľmi tej krajiny.

Naivita voči Rusku

Podľa slovenského ministra zahraničia Miroslava Wlachovského sa Európa do súčasnej situácie dostala kvôli určitej naivite voči Rusku.

"Myslím, že je ľuďom potrebné jasne povedať, aké sú hrozby, ktorým kontinent čelí, a že im bude čeliť dlho a že tomu musíme prispôsobiť naše správanie, naše zdroje," uviedol člen slovenskej úradníckej vlády. "Dobrá vôľa a nádej nestačia," vyhlásil. Dodal, že štáty musia aktuálne hrozby zohľadniť vo svojich rozpočtoch a vojenskej pripravenosti.

Témou tohtoročného 18. ročníka konferencie Globsec je hlavne vojna na Ukrajine a jej dôsledky pre svetovú bezpečnosť či ekonomiku.

Konferencia potrvá do stredy, zúčastnia sa jej poprední politici a ďalší hostia z viacerých krajín, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

01 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 02 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 03 - Modified: 2024-04-10 11:04:50 - Feat.: - Title: NATO aj po voľbách vníma Slovensko ako zodpovedného partnera, vyhlásila Čaputová 04 - Modified: 2024-04-10 04:55:44 - Feat.: - Title: Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s početnou komunitou Slovákov z Belgicka 05 - Modified: 2024-04-06 22:38:17 - Feat.: - Title: Čaputová zablahoželala Pellegrinimu, chce aby sa "žiadna časť voličov necítila porazená"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 21:52