Prezidentka odovzdáva poverenie novému premiérovi Ľudovítovi Ódorovi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prezidentka vymenovala Ľudovíta Ódora za premiéra v úradníckej vláde

15.05.2023, 11:11
Autor:
ČTKČTK

Dnes sa ujíma moci na Slovensku prvýkrát v novodobej histórii úradnícka vláda.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala doterajšieho viceguvernéra centrálnej banky (NBS) Ľudovíta Ódora za premiéra. Jeho úradnícka vláda má doviesť krajinu k predčasným parlamentným voľbám, ktoré budú na konci septembra.

Noví ministri

Vicepremiérkou zodpovednou za plán obnovy a využívanie eurofondov sa stala Lívia Vašáková. Na post ministra financií nastúpil Michal Horváth.

Kreslo ministra obrany obsadil Martin Sklenár. Novým ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí je Miroslav Wlachovský. Ministrom vnútra je Ivan Šimko.

Za ministra hospodárstva prezidentka vymenovala Petra Dovhuna. Ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stal Jozef Bíreš.

Novým ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je Peter Balík. Ministerstvo dopravy prevezme Pavol Lančarič.

Za ministra zdravotníctva prezidentka vymenovala Michala Palkoviča. Ministrom školstva, vedy, výskumu a športu sa stal Daniel Bútora. Novou ministerkou kultúry je Silvia Hroncová.            

Ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa stala Soňa Gaborčáková. Ministerstvo spravodlivosti povedie Jana Dubovcová. Miesto ministra životného prostredia obsadil Milan Chrenko.

Vláda odborníkov vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. Heger požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu po tom, ako ohlásili odchod ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Rezignácie Káčera a Vlčana

Pre vymenovanie úradníckeho kabinetu, s ktorým krajina doteraz skúsenosti nemá, sa Čaputová rozhodla po rezignáciách ďalších dvoch ministrov v predchádzajúcom kabinete premiéra Eduarda Hegera. Hegerova vláda od vlaňajšieho decembra, keď jej parlament vyslovil nedôveru, zostala v úrade s obmedzenými kompetenciami len z poverenia hlavy štátu.

Zatiaľ nie je zrejmé, či nová vláda získa dôveru parlamentu, o ktorú musí požiadať do 30 dní. Podporu jej zatiaľ sľúbila len liberálna strana Sloboda a Solidarita, ktorá má v 150-člennej snemovni 20 poslancov.

Predčasné voľby budú 30. septembra.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:10