StoryEditor

Prezidentka zverejnila všetky mená budúcich ministrov. Pozrite si, kto bude v Ódorovej vláde (profily)

  • Hlava štátu po dňoch čakania oznámila všetky mená nových ministrov. 
  • Úradnícka vláda príde k moci v pondelok, 15. mája.
  • Jej predsedom sa stane ekonóm Ľudovít Ódor.
  • Zmena oproti tomu, čo sa naprieč mediálnym spektrom predpokladalo, je na čele ministerstva hospodárstva.

Slovensko v najbližších týždňoch čakajú zmeny. Do úradu od pondelka príde prezidentkina vláda. Zuzana Čaputová, ktorá kabinet odborníkov svojpomocne zostavila, oznámila mená budúcich ministrov. Niktoré z nich sú pre širokú verejnosť úplnou novinkou. 

image

S novým premiérom príde aj nový hovorca

VIDEO: Vyjadrenie budúceho premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentky Zuzany Čaputovej po štvrtkovom vystúpení v Ta3:

Predseda vlády  

Ľudovít Ódor 

image

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor a budúci premiér FOTO: HN/Filip Duffala

Novým predsedom vlády sa stane viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, ktorý potvrdil, že k 14. máju sa vzdá funkcie v tejto inštitúcii. Ódor ešte počas štúdia pracoval v HN, pravidelný stĺpček však píše aj v súčasnosti. Naposledy sa v ňom zastal kritizovaného projektu Útvaru hodnoty za peniaze, za ktorého zrodom stojí aj on. Absolvoval Matematicko-fyzikálnu fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave. Bol hlavným ekonómom rezortu financií, poradcom expremiérky Ivety Radičovej, riaditeľom Inštitútu finančnej politiky či členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov

Lívia Vašáková

image

Lívia Vašáková. FOTO: HN/Marek Daňo

Kariérna úradníčka dobre pozná prostredie inštitúcií Európskej únie. Osem rokov pracovala v Európskej komisii ako ekonomická analytička na Generálnom riaditeľstve pre energetiku, kde sa zameriavala na hodnotenie dopadov legislatívy. Na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku viedla tím ekonomických analýz. Od roku 2020 pôsobí v slovenskej štátnej správe ako generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy. Táto sekcia koordinuje realizáciu Plánu obnovy na národnej úrovni a komunikuje s Bruselom pri žiadostiach o platby. Vyštudovala podnikový manažment a európske štúdiá.

Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie 

Peter Balík

image

Na fotografii je budúci minister investícií a informatizácie Peter Balík. FOTO: Cointt.sk

Prvé správy hovorili, že vo vedení ministerstva investícií a informatizácie sa ocitne súčasná šéfka Plánu obnovy Lívia Vašáková. No napokon sa prezidentka rozhodla pre Petra Balíka. Ten v súčasnosti pôsobí na menovanom ministerstve ako riaditeľ sekcie strategických investícií. So štátnou správou má bohaté skúsenosti, keďže v minulosti pracoval v rezortoch hospodárstva, alebo financií. Prináša pracovné skúsenosti aj z Európskej investičnej banky a bol ekonomickým špecialistom na Americkej ambasáde. Má skúsenosti s riadením európskych štrukturálnych a investičných fondov a národných inovačných a digitálnych politík zo Slovenska aj zahraničia. Pôsobil v diplomacii, na ministerstvách financií a hospodárstva. V Európskej investičnej banke sa venoval transformácii uhoľných regiónov Slovenska, Poľska a Česka a manažoval iniciatívu inteligentných miest a regiónov.

Minister financií

Michal Horváth

image

Na fotografii je budúci minister financií Michal Horváth. FOTO: TASR/Michal Svítok

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-11 14:46:01 - Feat.: 1 - Title: Igor Matovič vo veľkom rozhovore pre HN: Úradnícka vláda môže byť pri moci roky, pozrime sa na Bulharsko 02 - Modified: 2023-05-11 13:32:53 - Feat.: 1 - Title: Najväčšej výzve v horúcom kresle zatiaľ čelil Mikloš. Nový minister financií to bude mať teraz ešte ťažšie 03 - Modified: 2023-05-11 07:01:34 - Feat.: 1 - Title: Nové mená: prezidentka politikov prekvapila, na zozname sa objavil exšéf mobilného operátora Orange 04 - Modified: 2023-05-10 17:50:56 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka nepozvala Roberta Fica na stretnutie pre jeho vyjadrenia z posledných dní 05 - Modified: 2023-05-10 15:07:50 - Feat.: 1 - Title: Ódorova vláda nepotrebuje podporu parlamentu, dokonca by jej to vyhovovalo – myslia si odborníci 06 - Modified: 2023-05-10 14:32:02 - Feat.: 1 - Title: Heger je slušný človek, ale jedna vec mu nešla, hovorí Kolíková v HNtelevízii
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 03 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 11:04:50 - Feat.: - Title: NATO aj po voľbách vníma Slovensko ako zodpovedného partnera, vyhlásila Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:40